Svet

Nekdanji podpredsednik hrvaške vlade prišel iz zapora ter ustanovil novo stranko

STA/ mv
28. 9. 2014, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Narodna stranka - reformisti je nova sredinska hrvaška stranka, ki so jo danes ustanovili v Zagrebu. Za predsednika je bil izbran nekdanji podpredsednik vlade in večkratni predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS) Radimir Čačić. Reformisti bodo imeli v saboru dva poslanca.

Wikipedia

Čačić je kot osrednji del programa nove stranke izpostavil depolitizacijo pravosodja, javne uprave in javnih podjetij. Kritiziral je vodilni politični stranki SDP in HDZ zaradi nenehnega medsebojnega ideološkega boja. "Ne bomo šli v koalicijo z ideološkimi bloki, temveč bomo iskali partnerje na politični sredini," je Čačićevo izjavo povzel Hrvatski radio (HR). Napovedal je, da bodo reformisti ponudili projekte, ki so potrebni za izhod države iz krize. Čačić je odstopil s položaja podpredsednika hrvaške vlade in ministra za gospodarstvo novembra 2012, ker je bil na Madžarskem pravnomočno obsojen na 22 mesecev zapora zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri sta umrli dve osebi. Januarja letos so ga izključili iz HNS. Kot je takrat povedala predsednica HNS in hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, so ocenili, da si je tudi iz zapora v Pulju prizadeval vrniti v vrh stranke ter se je v imenu stranke začel pogovarjati o sodelovanju z drugimi politiki in strankami, kar da je bilo nedopustno. Iz zapora so ga izpustili junija, potem ko je prestal dobro polovico kazni.

Bodo parlamentarna stranka

Reformisti bodo tudi parlamentarna stranka, ker sta v njenih vrstah nekdanja poslanca HNS Natalija Martinčević in Petar Baranović. Oba sta bila danes potrjena tudi za podpredsednika stranke. Na današnjem srečanju reformistov v zagrebškem hotelu Westin je bilo več kot 1000 članov nove stranke. Izpostavili so, da imajo več kot 4000 članov, največ na severozahodu Hrvaške. Večinoma gre za nekdanje člane HNS. Novo stranko je v Westinu pozdravil tudi predsednik države Ivo Josipović. Reformisti so podprli njegovo kandidaturo za drugi mandat na prihodnjih predsedniških volitvah, ki bodo predvidoma konec leta. Največja opozicijska stranka HDZ je medtem v petek razširila svojo predvolilno koalicijo z zunajparlamentarno desničarsko stranko Hrast - gibanje za uspešno Hrvaško. HDZ je doslej sklenila predvolilne dogovore s sedem manjšimi, večinoma zunajparlamentarnimi strankami, od skrajne desnice do politične sredine. Prihodnje parlamentarne volitve bodo predvidoma konec leta 2015.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste