Svet

Ekskluzivno: Protesti v BiH: Ljudje dejansko lačni in ne morejo več zdržati

Sonja Javornik
13. 2. 2014, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Sarajevski režiser Danis Tanović je pred leti navdušil ves svet in dobil oskarja za svoj film Nikogaršnja zemlja, v katerem je opisal nesmisel vojne med dovčerajšnjimi sosedi. Tako kot se ga je dotaknila vojna takrat, tako je vpet tudi v demonstracije zdaj. S svojim fotoaparatom spremlja dogajanje v Sarajevu in posebej za naš časopis nam je odstopil nekaj fotografij, ki nazorno prikazujejo današnje stanje v bosanski prestolnici.

Danis Tanović

Danis je s svojim fotoaparatom posnel prizore torkovih protestov v Sarajevu.

Danis je imel po oskarju kup ponudb iz Hollywooda, vendar ga ni zanimalo snemati uspešnice brez globjega sporočila. Raje je posnel nekaj filmov v Franciji, pred časom pa se je z ženo in petimi otroki vrnil v svoje mesto. Pa čeprav se je že dobro zavedal, da je samo vprašanje časa, kdaj bo spet zavrelo. V torek zvečer smo se s Tanovićem pogovarjali po telefonu. Naslednji dan je imel načrtovan let v Pariz, kjer bi moral predstaviti svoj film, vendar je potovanje odpovedal. »Ne morem pustiti žene in otrok v takšni situaciji ...« nam je zaupal eden najpomembnejših umetnikov današnjega časa na Balkanu.

 

Dejan Vekić

So vas nemiri presenetili ali ste pričakovali, da bo prišlo do česa podobnega?

Po eni strani ni nihče pričakoval, da bo na tak način prišlo do tega. Po drugi strani pa se čudim, da ni do tega prišlo že pred desetletjem ali več.

Politična elita v tej državi je tako močno izgubila stik z realnostjo teh ljudi, da preprosto ne more verjeti, da so ljudje dejansko lačni in da ne morejo več zdržati.

Zakaj?

Ljudje so lačni. Zdaj nekateri iščejo krivce, odkrivajo se ozadja celotne zgodbe ... Ampak dejstvo je, da so ljudje lačni. Politična elita v tej državi je tako močno izgubila stik z realnostjo teh ljudi, da preprosto ne more verjeti, da so ljudje dejansko lačni in da ne morejo več zdržati.

Torej ni nekih stricev iz ozadja pri teh protestih?

Ne, zagotovo bodo nekateri politiki poskušali prevzeti vodstvo, pridobiti kakšne točke, ampak od začetka je dejansko bilo samo to, da so ljudje zahtevali svoje pravice. To, kar se dogaja pri nas, je unikum v svetu.

 

Danis Tanović

Kako to mislite?

Pri nas podjetja dajejo delavce na čakanje. Kar pomeni, da ti delavci ne dobivajo plač, nimajo delovnih mest, pa tudi niso odpuščeni, torej se ne morejo prijaviti na zavod za zaposlovanje in ne dobivajo nikakršne pomoči. Ti ljudje ne morejo nič! Tega ni nikjer na svetu. To je narejeno samo zato, da se ne bi nič naredilo za te ljudi. Oni niso problem vlade, ker niso na zavodu, saj so na čakanju in naj bi jih nekje čakala služba. Ker pa so na čakanju, tudi niso problem podjetij, ki jim ničesar ne plačujejo ... In tako je že vrsto let! Ti ljudje ne čakajo mesec, dva, pač pa že več let nimajo nobenih pravic in nikogar, ki bi jim pomagal.

Torej etnični konflikti niso bistven problem v vaši državi?

Seveda ne. O glavni težavi nihče ne govori in v tem je ves problem. Po drugi strani pa je ves čas govora o nekih etničnih problemih - že 20 let. In to samo zato, da bi se izognili bistvu - torej ekonomskim težavam.

To, kar se danes dogaja v Bosni, se bo zgodilo tudi v Hrvaški, Srbiji, Sloveniji ter tudi v Franciji ...

Ekonomske težave so vse večji problem tudi drugod na Balkanu ...

Res je. Prav zato sem prepričan, da se bo to, kar se danes dogaja v Bosni, zgodilo tudi v Hrvaški, Srbiji, Sloveniji ter tudi v Franciji ... Sploh nisem optimističen glede prihodnosti našega planeta. Tu govorimo o klasičnih razrednih razlikah; če primerjaš upokojence s pokojninami okoli 200 mark - na tisoče ljudi ima tako malo denarja pri nas - s plačami naših politikov, ki imajo večje plače kot na Hrvaškem ali v Srbiji.

Čeprav ima vaša država nižji standard, imajo torej vaši politiki večje plače kot sosednje države?

Tako je. Poleg tega ima Bosna in Hercegovina kar 140 ministerstev. Ne vem, ali je sploh kakšna država na svetu, v kateri je toliko politikov ... To je bistvo problema, vse ostalo nima zveze.

 

Danis Tanović

Etničnih problemov torej ni?

Jaz pravim, da politična klasa potencira etnične probleme. To ne pomeni, da jih ni. Socialni problemi so postali bolj pomembni, vendar pa se jih s tem, da se poudarja napetosti med narodi, drži v strahu, da se ne bi uprli. Sicer pa - lačen človek nima etnične pripadnosti!

Bosna in Hercegovina ima kar 140 ministrstev.

Zakaj so se demontracije začele v Tuzli?

Tuzla je bila eno od največjih središč industrije v BIH. Od nedavno so tam naredili privatizacije, po katerih so delavci ostali brez vseh pravic. Sicer pa so upori tudi drugod po državi: v Zenici, Sarajevu, Bihaću, Mostarju ...

Kaj se je danes dogajalo v Sarajevu?

Danes (torek, op. p.) so bile tihe demonstracije. Ljudje so se zbrali. Vsi čakajo, da bi videli, kaj se bo zgodilo.

In kakšna je vaša napoved?

Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo ... Preveč dejavnikov in elementov je, da bi se vedelo, kaj se bo zgodilo.

Danis Tanović

 

Ljudje so že prej več let mirno protestirali, pa se ni zgodilo nič. Vsa ta leta so bili protesti!

Mislite, da bi predčasne volitve prinesle mir?

Ne vem. Po našem zakonu sploh ni mogoče imeti izrednih volitev. Samo mednarodna skupnost lahko odloči o tem. Ampak oni tega ne bodo naredili, saj se že vrsto let ne mešajo v politično dogajanje. Ne vem, zakaj sploh dobivajo plačo, če pa je njihovo delo to, da ne počnejo ničesar ... Trenutno se čaka, da se čez 10 dni zberejo parlamentarne stranke, ki bodo med svojimi ljudmi izbrali druge poslance, da bodo nadomestili tiste, ki so odstopili. Ampak glede na to, da to pomeni, da bodo v parlamentu spet sedeli praktično isti ljudje, bo šele potem pravi kaos, saj se ljudstvo s tem ne bo sprijaznilo. Ne vem, kako se bo to končalo ...

Danes so bile torej v Sarajevu mirne demonstracije. Zakaj pa je prišlo tudi do nasilja?

Protestniki se znašajo nad zgradbami. Ljudje so že prej več let mirno protestirali, pa se ni zgodilo nič. Vsa ta leta so bili protesti! Ampak zdaj je prvič, da so se politiki ustrašili za svojo prihodnost. Niso se ustrašili za prihodnost naroda, ampak za svoje službe. No, morda je to celo dobro ...

Ali zdaj obžalujete, da niste šli raje v Holywood ali ostali v Parizu, stran od nemirov?

Ne!

Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov