Zanimivosti

Za Valentinovo presenetite s slastno večerjo

Sašo Avramovič
13. 2. 2014, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Če se na romantično večerjo ne boste odpravili v restavracijo, smo za vas pripravili recepte za prav zanimivo domačo pripravo valentinove večerje. Vključili smo tako predjed, glavno jed kot tudi sladico.

foodrepublic.com

Vse recepte nam je podala certificirana nutricionistkaMaja Jeereb. Njen recept za predjed (gratinirane kapesante) se glasi takole: Na tržnici kupimo nekaj kapesant (2–3 na osebo). Školjke očistimo in jih razpremo. Vsako polijemo z mešanico olivnega olja, soli, peteršilja in malo česna. Čez vsako meso školjke damo rezino manj mastnega ali veganskega zeliščnega sira. Kapesante zložimo na peki papir in jih damo v pečico na 200 stopinj za 15–20minut, da so lepo zapečene.

fpx.it

Nadaljujemo z glavno jedjo (polnjene artičoke, kuhane v belem vinu). Kupite sveže večje zelene ali vijolične artičoke. Priprava: očistimo in operemo sveže artičoke, zgoraj jih malce obrežemo in nekoliko odpremo. V široko posodo položimo artičoke, obrnjene z listki navzgor, da se med seboj stiskajo in ne prevračajo. Dodamo osoljeno vodo in sladko belo vino do ¾ artičok v razmerju 1 : 1 ter nekaj kapljic olivnega olja. Kuhamo na zmernem ognju, da se artičoke zmehčajo. Pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem, premažemo s kokosovim maslom in nanj zložimo kuhane artičoke. Razpremo sredico – listke in jo napolnimo z maso iz olivnega olja, sira, drobtin, sesekljanega česna in peteršilja, soli in popra. Lahko potresemo s parmezanom. Vse skupaj postavimo za 15 minut v segreto pečico, da se sestavine dobro zapečejo na artičokah. Medtem skuhamo široke ajdove rezance, jih pokapamo z olivnim oljem in okrasimo z baziliko. Artičoke postrežemo na širokih rezancih in vse skupaj pokapamo z malce limone.

Marijana Hlebš

Za konec pa še sladica (limonino-vaniljeva tortica z granatnim jabolkom). Osnovo za biskvit spečemo po receptu za mafine, dodamo burbonsko vaniljo v prahu in biolimonino lupinico v prahu ter malce ruma. Biskvit premažemo z limoninim sladkornim prelivom, ki ga naredimo tako, da kokosov sladkor zmeljemo v prah in ga prelijemo z vročim sojinim mlekom z okusom vanilje, lahko uporabimo tudi riževo mleko. Mešamo, dokler masa ne postane gosta. Na koncu mu dodamo malce limoninega soka. Maso prelijemo čez biskvit in počakamo, da se ohladi. Ko je torta prijetno ohlajena, jo okrasimo z zrnci granatnega jabolka. Sladico postrežemo s kozarcem šampanjca, v katerega damo zrnca granatnega jabolka.