Svet

Hrvaška išče vlagatelje v nekdanji vojaški turistični kompleks pri Dubrovniku

STA
9. 2. 2014, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Hrvaški urad za upravljanje z državnim premoženjem je v petek objavil javni poziv za zbiranje nezavezujočih ponudb za vlaganja v turistično-hotelsko naselje Kupari pri Dubrovniku. Nekdanji vojaški turistični kompleks ponujajo v najem za 99 let. Pričakujejo najmanj 150 milijonov evrov investicij. Med zainteresiranimi vlagatelji je tudi Agrokor.

Kupari so bili pred vojno elitno turistično naselje, od začetka 90. let minulega stoletja pa so celoten kompleks zapustili, izropali in uničili, tako da bo potrebno nekdanje hotele zgraditi na novo in ne samo prenoviti.

Hrvaška vlada ponuja v najem lokacijo Kupari 1, na kateri je ob obali pet hotelov, kot so Goričina, Pelegrin in Grand Hotel, ter več spremljevalnih objektov. V Kuparih je bilo nekoč 800 zaposlenih in 1,5 milijona nočitev v sezoni. Pred vojno je bilo tam več kot 1600 postelj, na svoji spletni strani navaja hrvaški urad.

Javni poziv je prva faza iskanja strateškega partnerja, bo pa odprt 30 dni od objave. Razpis za zavezujoče ponudbe naj bi objavili marca.

V Banskih dvorih pričakujejo, da bodo do konca prve polovice leta dobili vlagatelje, ki bodo lahko v bližini Dubrovnika razvili turistične storitve na najvišji ravni, na tak način pa naj bi tudi povečali konkurenčnost hrvaškega turizma. Kupari so od dubrovniškega starega mestnega jedra oddaljeni 11 kilometrov, od dubrovniškega letališča pa 16 kilometrov.

Hrvaški minister za turizem Darko Lorencin je po tem, ko se je hrvaška vlada sredi januarja odločila poiskati strateškega partnerja, napovedal, da želijo v Kuparih "turizem s petimi zvezdicami" ter da je višina celotne investicije ocenjena med 200 in 250 milijonov evrov.

Med prvimi je interes za Kupare pokazala skupina Karisma Hotels Adriatics (KHA), v kateri so mehiška družba Karisma, eno vodilnih evropskih turističnih družb TUI in hrvaški koncern Agrokor. Napovedali so, da bodo v primeru uspeha na razpisu prve turiste v Kupare pripeljali leta 2016.

Na čelu KHA je sicer Lorencinov strankarski kolega iz Istrske demokratske skupščine (IDS) in predhodnik na položaju ministra za turizem Veljko Ostojić.

Interes za Kupare so pokazali tudi ameriški Hyatt, turški Rixos ter vlagatelji iz Azerbajdžana in Katarja, so poročali hrvaški mediji.

Na Hrvaškem so v zadnjih letih sprožili nekaj velikanskih turističnih projektov, kot sta Golf park Dubrovnik na hribu nad najbolj znanim hrvaškim turističnim mestom ali Hrvaški sen v dubrovniškem Primorju. Vsako od investicij so ocenili na slabo milijardo evrov, sicer pa priprave za izgradnjo luksuznih hotelskih naselij potekajo že nekaj časa.

Podobno je tudi v hrvaški Istri, kjer že slabo desetletje dozoreva ideja o izgradnji "največjega hrvaškega" turističnega kompleksa Brioni Riviera, ki pa se ni premaknil od večinoma neuspešnih javnih razpisov.

Hrvaška je v svoji strategiji razvoja turizma do leta 2020 začrtala, da bodo investitorji vložili v hrvaški turizem do konca desetletja približno sedem milijard evrov ter da bodo odprli najmanj 30.000 novih delovnih mest. Pričakujejo, da bodo do takrat tudi podvojili letne prihodke od turizma, ki so lani znašali približno sedem milijard evrov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste