Svet

Pravosodno ministrstvo ZDA za popolno enakopravnost istospolnih zakoncev

STA
9. 2. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pravosodno ministrstvo ZDA bo od ponedeljka naprej začelo zagotavljati enake pravice in ugodnosti homoseksualnim zakonskim parom, kakršne veljajo za poročene pare različnega spola. Istospolnih zakoncev torej med drugim ne bodo smeli siliti v pričanje drug proti drugemu, lahko se bodo obiskovali v zaporih in skupaj stopali v stečaj.

Pravosodni minister ZDA Eric Holder je novo politiko ministrstva, ki je posledica odločitve vrhovnega sodišča ZDA, napovedal v soboto zvečer v New Yorku na prireditvi v organizaciji Kampanje za človekove pravice, to je organizacije, ki se bori za pravice homoseksualcev, transseksualcev in biseksualcev. Ministrstvo bo v ponedeljek razposlalo ustrezno okrožnico na vse urade po ZDA z navodili uslužbencem, kako morajo ravnati.

Vrhovno sodišče ZDA je junija lani razveljavilo osnovno določilo tako imenovanega zakona o obrambi poroke, ki je na zvezni ravni priznavalo le poroke in obveznosti ter pravice, ki iz tega izhajajo, med pari različnega spola. Od takrat naprej je State Department dovolil, da lahko tujec, ki je poročen z Američanom, na podlagi poroke zaprosi za dovoljenje za delo in bivanje v ZDA.

Finančno ministrstvo in zvezna davkarija sta dovolila skupno vlaganje davčnih napovedi, Pentagon je sporočil, da bodo preživeli zakonski partnerji vojaka ali vojakinje deležni ugodnosti po pokojniku, zdravstveno ministrstvo je začelo uveljavljati enake pravice glede zavarovanja otrok homoseksualnih parov in glede ugodnosti iz drugih zveznih programov, na primer programa zdravstvenega zavarovanja za reveže medicaid.

Sedaj se je pridružilo še pravosodno ministrstvo in Holder je dejal, da bo vloga ministrstva podobno agresivna v boju proti diskriminaciji, kot je bila v časih Roberta Kennedyja. Ta je bil pravosodni minister v začetku 60. let prejšnjega stoletja oziroma na vrhuncu boja za državljanske pravice temnopoltih.

Holderjeva odločitev v praksi pomeni, da homoseksualnemu zakonskemu partnerju ne bo potrebno pričati proti zakoncu, skupaj bosta lahko vložila ali vložili osebni stečaj, po ločitvi bo moral bogatejši plačevati preživnino revnejšemu oziroma preživnino za otroka, če bo ta ostal pri ločenem partnerju.

Homoseksualni zakonski partnerji bodo imeli pravico do obiskov v zaporu in tudi do spolnih odnosov, če bodo do teh upravičeni, enako kot to velja za heteroseksualne pare. Zaporniki bodo lahko šli na pogreb zakonca, ali ga obiskali v bolnišnici ali pa bodo lahko predčasno izpuščeni, če bodo morali skrbeti za zakonskega partnerja.

Večina ameriških zveznih držav homoseksualnih porok še vedno ne priznava in ima različne pristope do tega vprašanja. Ne glede na to pa bo zvezno pravosodno ministrstvo ukrepe izvajalo tudi v državah, kjer istospolne poroke niso priznane. Zaradi tega bo prihajalo do dvojnih pristopov. Homoseksualna oseba v zveznem zaporu v Teksasu bo na primer deležna prej omenjenih pravic, homoseksualna oseba v državnem zaporu pa ne.

Takšna dvojnost na dolgi rok ne bo vzdržna in sčasoma bo moralo zvezno vrhovno sodišče odpraviti prepovedi homoseksualnih porok v posameznih državah ali pa, kar je manj verjetno, spremeniti svojo odločitev iz junija lani. Manj verjetno zato, ker sodišče pridobljenih pravic načeloma ne ukinja za nazaj.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste