Svet

Proračunska poraba potrjena tudi v ameriškem senatu

STA
17. 1. 2014, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški senat je v četrtek z 72 glasovi proti 26 potrdil predlog zakona o proračunski porabi do konca septembra, kar je predstavniški dom kongresa storil že v sredo. Zakon, s katerim se bodo do jeseni izognili proračunskim blokadam, čaka tako le še na podpis predsednika Baracka Obame.

Reuters

Za predlog je glasovalo vseh 53 demokratov, oba neodvisna senatorja, ki ponavadi glasujeta z demokrati, in 17 republikancev. Proti je glasovalo 26 republikancev. ZDA se bodo s tem zakonom izognile blokadam proračunske porabe do konca letošnjega proračunskega leta, to je do 30. septembra. Še vedno pa bo lahko prišlo do kriz, ko bo potrebno povišati dovoljeno mejo javnega dolga. To bo treba storiti do sredine februarja.

Vendar pa je republikance kot kaže minila volja po blokadah, ki so jim prinesle velik padec javne podpore. Do kongresnih volitev novembra bodo pozornost, kot so nekateri od njih že nakazali v četrtek, raje usmerili tja, kjer lahko računajo na politične točke, in to je kritiziranje zdravstvene reforme predsednika Obame, ki Američane sili v drago zavarovanje in je vse manj priljubljena tudi med demokrati.

Predlog zakona sicer uresničuje dolgoročni dogovor o proračunski porabi med demokratsko senatorko Patty Murray iz Washingtona in republikanskim kongresnikom Paulom Ryanom iz Wisconsina, ki je bil dosežen decembra lani. Demokrati in republikanci se o proračunski porabi sicer prepirajo vse od leta 2012, ko so oblast v predstavniškem domu kongresa prevzeli republikanci, ki želijo zmanjšati javno porabo.

Predlog zakona o proračunski porabi sicer zajema le manjši del proračuna oziroma največ tretjino, kajti zvezne pokojnine, zdravstvo za starejše in reveže ter boni za hrano se financirajo avtomatično brez vsakoletnega posredovanja kongresa.

Dogovor je avtomatične proračunske varčevalne ukrepe, ki veljajo, ker se demokrati in republikanci že prej niso mogli dogovoriti o proračunu, do oktobra letos zmanjšal za 26 milijard dolarjev.

Kljub temu je poraba za letošnje proračunsko leto 30 milijard dolarjev manjša kot lani. Pentagon bo lahko letos porabil le 487 milijard dolarjev, kar je enako kot lani. V to sicer ni vštetih 85 milijard dolarjev za vojne v tujini, kar je posebna postavka. Vojaki in tudi civilni zvezni uslužbenci bodo dobili za odstotek višje plače, demokrati pa so dobili milijardo dolarjev več za program zgodnjega izobraževanja revnih otrok.

Predlog zmanjšuje število pripadnikov aktivne vojske za 40.000 na 1,36 milijona vojakov, davkarija se bo morala zadovoljiti s 500 milijoni dolarjev manj kot lani, FBI bo dobil skupaj osem milijard dolarjev, denarja za hitre železnice ne bo, pošta ne bo smela ukiniti sobotne dostave, Obama pa ne bo smel seliti ujetnikov iz Guantanama na ameriška tla.

Kongres je namenil 5,4 milijarde dolarjev za izboljšanje varnosti ameriških diplomatov po svetu, kar je 25 milijonov, več kot si je želela Bela hiša. Izrael bo dobil 3,1 milijarde dolarjev različne pomoči, Afganistan 1,1 milijarde, IMF ne bo mogel izpeljati potrebne in že pred leti potrjene reforme, ki bi dala več besede državam v razvoju, podpredsednik ZDA Joseph Biden pa že drugo leto ne bo dobil povišice in se bo moral zadovoljiti z letno plačo 233.000 dolarjev.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste