Slovenija

Vrhunec opozarja na možnost poslabšanja dostopnosti zdravstvenih storitev

STA
16. 1. 2014, 22.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kakovost oziroma dostopnost zdravstvenih storitev se bo poslabšala, če program dela, ki ga državljani potrebujejo, ne bo pokrit s sredstvi zdravstvene zavarovalnice, opozarja generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Simon Vrhunec. To je povedal svetu zavoda na današnji seji, kjer so obravnavali tudi lansko poslovanje kliničnega centra.

Mediaspeed
Nima razloga za smeh!

Rezultati poslovanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana od januarja do septembra lani kažejo, da je imel klinični center izgubo v višini dobrih šest milijonov evrov.

Vrhunec je povedal, da je izguba posledica tega, da so v UKC obravnavali za 2,5 odstotka oziroma skoraj 2000 bolnikov več, kot jih je plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Številke so po mnenju Vrhunca takšne tudi zaradi znižanja cen zdravstvenih storitev. Ob tem je pojasnil, da so sledili sanacijskim ukrepom in dosegli prihranke pri materialnih stroških ter pri stroških dela. Ti so bili za šest milijonov evrov nižji od stroškov leto prej.

Odhodki UKC so septembra lani znašali 324,4 milijona evrov in so bili za 4,7 odstotka nižji od realizacije leto prej, prihodki pa so znašali 317,9 milijona evrov in so bili 4,1 odstotka nižji kot leta 2012.

Na seji sveta UKC so poleg tega obravnavali tudi načrtovan program dela UKC Ljubljana za letos. Po besedah Vrhunca so predstavili izhodišča za pripravo finančnega načrta, ki pa ga še niso oblikovali, saj čakajo navodila ministrstva za zdravje. "Imamo dokaj natančne podatke o tem, kakšen je program dela za naslednje leto. Plačan program dela s strani ZZZS je enak kot lani," je pojasnil in dodal, da se bo kakovost in dostopnost zdravstvenih storitev poslabšala, če program, ki ga državljani potrebujejo, ne bo plačan.

Na dnevnem redu današnje seje sveta je bilo tudi poročilo o ukrepih za zmanjšanje korupcijskih tveganj v UKC. Vrhunec je dejal, da je zaveza vodstva, da je z ukrepi treba nadaljevati, na področju javnih naročil in razpisov pa predlaga tudi, da bi pri sestavi razpisnih komisij za večje razpise in določitvi kriterijev sodeloval tudi strokovni svet UKC. "Delamo na večji participaciji medicinsko-strokovnega dela kliničnega centra," je pojasnil.

Poleg tega svet zavoda v zvezi z ukrepi za zmanjšanje korupcijskih tveganj želi, da notranje revizijska komisija na tri mesece svetu poroča o svojih ugotovitvah, razpisnih komisijah, rezultatih razpisov, donacijah ter donatorjih, je dejal strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker.

Na seji so govorili tudi o projektu urgence. "Svetu zavoda smo predstavili, da je to problem proračuna ministrstva za zdravje, ki investicijo vodi," je povedal Vrhunec in dodal, da so od sveta zavoda dobili zeleno luč, da pritisnejo na ministrstvo in uporabijo vse ukrepe, da bi se ta investicija v čim večji meri realizirala s sredstvi, ki so na voljo v proračunu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov