Slovenija

Koprsko okrožno sodišče: sledi ponovno odločanje o uvedbi stečaja nad Kemiplasom

STA/N.J.
17. 1. 2014, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je pred dnevi ugodilo pritožbi stečajnega dolžnika Kemiplasa in več dolžnikovih upnikov ter razveljavilo sklep okrožnega sodišča v Kopru, ki je konec novembra nad Kemiplasom uvedlo stečajni postopek. Prvostopenjsko sodišče bo tako moralo o uvedbi stečaja spet odločati v novem postopku.

Thinkstock

Višje sodišče je na seji prejšnji četrtek obravnavalo pritožbe stečajnega dolžnika, njegovega družbenika in sedmih dolžnikov upnikov na odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je 27. novembra zavrnilo zahtevo dolžnika za odložitev odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka in začelo stečajni postopek nad dolžnikom Kemiplasom. Omenjeni so v svojih pritožbah izpostavili zmotno in nepopolno ugotovljeno dejansko stanje, zmotno uporabe materialnega prava in bistvenih kršitev določb postopka.

Ugotovljena bistvena kršitev postopka

Višje sodišče je kot utemeljene prepoznal navedbe pritožnikov, da je okrožno sodišče pri odločanju o zavrnitvi zahteve dolžnika za odložitev odločanja o predlogu za začetek stečajnega postopka zagrešilo bistveno kršitev postopka. Sodišče se je namreč pri odločanju oprlo na navedbe v pritožbi pritožnikov zoper sklep o odlogu odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka in na navedbe upravitelja v predlogih za preklic odložitve odločanja, navedenih vlog pa dolžniku v predhodnem postopku ni vročilo.

S tem je prvostopenjsko sodišče kršilo določbo zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, po kateri se sodna pisanja in pisanja strank v predhodnem postopku vročijo strankam postopka. S tem, ko dolžniku pritožba upnikov ni bila vročena, dolžniku ni bila dana možnost seznanitve s pritožbo ter možnost, da se o trditvah dolžnika v navedeni vlogi izjavi.

Razveljavitev sklepa

Ugotovljene kršitve so višjemu sodišču narekovale razveljavitev sklepa o zavrnitvi predloga za odlog odločanja o začetku stečajnega postopka in posledično sklepa o začetku stečajnega postopka. Višje sodišče te kršitve ne more samo odpraviti, saj bi bila v primeru upoštevanja navedb strank postopka, ki bi jih te podale v postopku odločanja o pritožbi strankam postopka, odvzeta ustavna pravica do pritožbe.

Ker je dolžnik še pred iztekom dvomesečnega roka, v katerem je možno odložiti odločanje o upnikovem predlogu za začetek stečaja, pri sodišču vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave, je z razveljavitvijo izpodbijanega sklepa nastopila tudi procesna ovira za odločanje o predlogu upnikov za začetek stečajnega postopka.

Zaradi vsega naštetega je višje sodišče izpodbijani sklep okrožnega sodišča v celoti razveljavilo. V nadaljevanju postopka bo moralo okrožno sodišče tako prekiniti postopek odločanja o predlogu za začetek stečajnega postopka in nadaljevati z obravnavanjem predloga za prisilno poravnavo.

Višje sodišče pa je na seji ta četrtek v zvezi s tem zavrglo tudi odločitev okrožnega sodišča iz 3. decembra, s katerim je to zavrglo dolžnikov predlog za začetek postopka prisilne poravnave. Prvostopenjsko sodišče bo tako tudi o tem predlogu moralo ponovno odločati.

Ker je višje sodišče s prejšnjim sklepom razveljavilo sklep sodišča prve stopnje o začetku stečajnega postopka nad dolžnikom in ker je ta pri sodišču vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave, je namreč nastopila procesna ovira za odločanje o predlogu upnikov za začetek stečajnega postopka.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste