Občina Bovec

Država nima odgovora, kaj bo z gorskim centrom Kanin

Neva Blazetič
30. 8. 2024, 21.56
Deli članek:

Občina Bovec že več kot mesec dni čaka na odgovor države, kako naprej z zimsko-letnim gorskim centrom Kanin. Na izredni seji občinskega sveta sredi julija so predstavili pripravljenost zasebnega konzorcija Promotor za sodelovanje pri prenovi. Na državo so naslovili prošnjo, naj v desetih dneh pove, kaj pričakuje od lastnice Kanina, Občine Bovec, a odgovora še niso prejeli.

Neva Blazetič
Zemljišče na Kaninu je v občinsko last prešlo v obdobju stečaja podjetja Heta.

»Ne morem razumeti in si težko predstavljam, da niti odgovora o tem nismo dobili, da bodo razmislili, kaj pričakujejo od Občine Bovec, da bi pognali investicijo. Mi smo 15. julija, po izredni seji občinskega sveta, na ministrstvo za infrastrukturo poslali pismo s povratnico in elektronsko pošto s prošnjo in zahtevo, naj v desetih dneh povedo, kaj od občine pričakujejo. Oni pa nič. Vsaj poklicali bi in rekli, da je poletje in da so na dopustih ter da bodo odgovorili jeseni. Vemo, da ministrstva delajo, ni izgovora za njihov molk,« je kritičen bovški župan Valter Mlekuž.

Kako z zemljišči in stavbnimi pravicami

Občina Bovec glede na informacije, ki jih ima, sklepa, da država pričakuje prenos zemljišč na Kaninu nanjo, da bi s tem pognala naložbo, vredno približno 70 milijonov evrov, pri kateri ni druge možnosti, kot da država prispeva večino denarja, približno 80 odstotkov. Zasebni partnerji, ki so se organizirali v konzorciju Promotor, pravijo, da več kot 20 odstotkov za naložbo ne morejo prispevati. Predstavili so izračune, kako in kdaj naj bi se vloženi denar povrnil državi in konzorciju.

Neva Blazetič
Vemo, da ministrstva delajo, ni izgovora za njihov molk,” je kritičen bovški župan Valter Mlekuž.

Župan pravi, da se že dlje časa z državo pogovarjajo o tem, kaj pričakuje od njih. »Rečeno je bilo, da naj bi nanjo prenesli zemljišča na Kaninu, kar naj bi bil pogoj, da bi vlagala denar,« pravi Mlekuž in pojasnjuje, kako je z lastništvom naprav in zemljišč: »Občina je lastnica vseh naprav, poleg tega tudi zemljišč od B-postaje navzgor. Od spodnje postaje do B-postaje pa ne, pridobili smo le soglasje 52 lastnikov, ki so na občino prenesli stavbno pravico. Če bi država želela tudi ta zemljišča, bi bilo treba stavbne pravice prenesti nanjo. Ne občina, lastniki zemljišč bodo o tem odločali.« Po njegovi oceni s prenosom ne bi smelo biti težav.

Pravi, da je zemljišče na Kaninu v občinsko last prešlo v obdobju stečaja podjetja Heta: »Takrat smo od Hete iz stečajne mase dobili in delno kupili žičniške naprave, restavracijo Prestreljenik in spodnjo postajo s parkirišči. Če država jutri reče, da gremo v obnovo Kanina, sta občina in konzorcij takoj za to. Občina je že na začetku povedala, da je pripravljena na državo prenesti občinska zemljišča. Ne razumem, kaj še pričakujejo od nas in zakaj zavlačujejo. Bovec potrebuje zimsko-letni center Kanin za celoletni turizem.«

Ministrica skopa z informacijami 

Ministrica Alenka Bratušek je pred dnevi v Novi Gorici povedala: »Stališče ministrstva sem že večkrat komentirala. V tem trenutku je vse v lasti Občine Bovec. Z njene strani še nismo dobili ponudbe, da bi to prenesla na državo. To pravzaprav čakamo in absolutno ne drži, da nam je občina ponudila, da bi center prenesla na državo. Drži pa, da smo občini obljubili odgovor. Po usklajevanju z ministrstvom za gospodarstvo ga bodo dobili v kratkem.«

Janja Kovač
V preteklosti je na Kanin poleti z gondolo prispelo tudi 30.000 gostov.

Kaninska žogica potuje med Bovcem in Ljubljano

Kakorkoli, zdi se, da kaninska žogica potuje med Bovcem in Ljubljano. Kdo naj pove, kako s Kaninom naprej? Država ali občina? Ob takih (ne)odgovorih so v stiski zasebni partnerji iz konzorcija Promotor, ki bi denar vlagali v prenovo kaninskega zimsko-letnega čezmejnega gorskega centra.

Seveda bi bilo treba objaviti javni razpis, če bi se država odločila za vlaganje. V konzorciju so povezana resna podjetja s kapitalom in mednarodnimi referencami. Poleg vodilnega partnerja Leitner Spa so se v konzorcij povezali še Foris s hotelom Kanin, Riko, Projekt Nova Gorica, Stem International Sas in Soča rafting s hotelom Soča.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste