Povišica

Bo vaš delodajalec v drugem polletju dvignil plače?

A. M./STA
8. 7. 2024, 12.40
Posodobljeno: 8. 7. 2024, 14.40
Deli članek:

Za drugo polovico leta zvišanje plač napoveduje 36,2 odstotka slovenskih delodajalcev, kar je približno deset odstotnih točk več kot lani, je danes objavila agencija za zaposlovanje Manpower Slovenija. Neto napoved zaposlovanja za drugo polovico leta je medtem manjša kot lani in znaša 47,4 odstotka. Lani je bila pri 52,2 odstotka.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot je razvidno iz najnovejše Manpowerjeve raziskave, je povprečna višina regresa, ki so ga delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, izplačali v slovenskih podjetjih za letos znašala 1850,67 evra. Skoraj 60 odstotkov delodajalcev je izplačalo višji regres kot lani, 8,2 odstotka podjetij je izplačalo nižji regres, 31,9 odstotka pa višine regresa v primerjavi z letom 2023 ni spreminjalo.

Raziskava se je osredotočila tudi na namero po zvišanju plač in zaposlovanju v drugem letošnjem polletju.

Zvišanje plač načrtuje dobra tretjina delodajalcev, medtem ko jih 62,5 odstotka v naslednje pol leta ne načrtuje sprememb, 1,3 odstotka pa napoveduje njihovo znižanje.

Med tistimi, ki načrtujejo zvišanje plač, jih 38,5 odstotka predvideva zvišanje za vse zaposlene, 20,2 odstotka namerava zvišati plače med 50 in 80 odstotkov zaposlenih, 14,7 odstotka med 20 in 50 odstotki zaposlenih, 26,6 odstotka podjetij pa naj bi plače dvignilo do 20 odstotkov zaposlenih.

Ob tem večji delež delodajalcev (80,4 odstotka) ne predvideva bistvenih sprememb glede dodatnih ugodnosti in finančnih spodbud za zaposlene.

Zaposlitvene namere za drugo polovico leta 2024 kažejo, da več kot polovica delodajalcev (skoraj 54 odstotkov) namerava več zaposlovati kot odpuščati, medtem ko 6,5 odstotka delodajalcev namerava več odpuščati kot zaposlovati. Ob tem skoraj tretjina (28,2 odstotka) delodajalcev ne predvideva sprememb pri zaposlovanju, 11,3 odstotka pa je glede namer pri zaposlovanju še neodločenih.

Glede novega zaposlovanja so optimistična zlasti podjetja v panogah informacijskih tehnologij, bančništva, financ in zavarovalništva ter računovodskih in kadrovskih storitev. V panogah telekomunikacij, elektronike in elektrotehnike ter zdravstva in farmacije so podjetja nagnjena k ohranjanju trenutnega stanja, saj velik delež podjetij ne planira sprememb v zaposlovanju.

Velik delež podjetij, ki še niso odločena o svojih namerah zaposlovanja, imajo medtem panoge, kot so transport in logistika ter gradbeništvo. Panoge, ki v drugi polovici leta v neki meri napovedujejo tudi odpuščanje, pa so informacijske tehnologije, trgovina na drobno in veleprodaja ter proizvodni sektor.

"Raziskava odraža stabilnost in previdnost med slovenskimi delodajalci. Veseli nas, da kljub manj optimističnim napovedim glede zaposlovanja, delodajalci še vedno načrtujejo zvišanje plač, kar je pomemben pokazatelj zaupanja v prihodnje poslovanje in pokazatelj, da je bitka za kadre še vedno aktualna," je objavo raziskave pospremila direktorica kadrovskih storitev pri Manpowe Slovenija Nives Orešnik.

V najnovejšo raziskavo Napoved gibanja plač in zaposlovanja je bilo vključenih več kot 300 različno velikih podjetij iz Slovenije iz različnih panog: 42,2 odstotka manjših podjetij z do 50 zaposlenimi, 38,1 odstotka podjetij z od 51 do 200 zaposlenimi, 10,4 odstotka srednje velikih podjetij z od 201 do 500 zaposlenimi, 4,8 odstotka velikih podjetij z od 501 do 1000 zaposlenimi in 4,5 odstotka velikih podjetij z več kot 1000 zaposlenimi.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste