Poslanska vprašanja

Golob se veseli interpelacije ministrice Stojmenove Duh

S.R./STA
8. 7. 2024, 11.56
Posodobljeno: 8. 7. 2024, 11.56
Deli članek:

Slovenski premier Robert Golob je danes znova na tnalu poslancev, ki ga v državnem zboru preizprašujejo o nekaterih perečih temah, med drugim o ministrici za digitalno preobrazbo, ki jo čaka nova interpelacija.

Sašo Švigelj
Premier Golob meni, da je Slovenija na področju digitalizacije ena bolj cenjenih članic EU.

Zadnja redna seja državnega zbora pred parlamentarnimi počitnicami se je začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade. Opozicijski poslanci SDS so v Goloba znova vrtali zaradi nesrečnih računalnikov, ki že leto dni na boljše čase čakajo v skladišču. Zanje je seveda odgovorno ministrstvo za digitalno izobrazbo, s tem pa ministrica Emilija Stojmenova Duh, zoper katero so v SDS prejšnji teden napovedali novo interpelacijo. Spomnimo, ministrica je marca letos prvo interpelacijo uspešno prestala.

Tako je poslanca SDS Tomaža Lisca med drugim zanimalo, ali ministrica še naprej uživa Golobovo zaupanje. Obenem je Lisce prosil za njegov komentar na nedavno objavljeno poročilo računskega sodišča glede nakupa 13.000 prenosnih računalnikov ter kritike kampanje Premisli, nato stisni. Po prepričanju SDS je alarmantno tudi pretekli teden objavljeno poročilo o stanju digitalnega desetletja v Sloveniji. "Na enem področju dvig, vsepovsod drugod pa padec," je dejal Lisec in med drugim izpostavil padec na področju števila IKT-strokovnjakov.

Golob izpostavil dosežke ministrstva za digitalno preobrazbo

Golob je odvrnil, da se interpelacije veseli, saj je prepričan, da bo ta ponovno uspešno predstavila dosežke njenega ministrstva. "Na področju digitalizacije je Slovenija ena bolj cenjenih članic EU in tudi držav članic Združenih narodov," je zatrdil Golob. Slovenija se po besedah premierja na področju digitalizacije lahko pohvali z dvema projektoma. Prvi je najsodobnejši podatkovni center s superračunalnikom, ki trenutno nastaja v Mariboru. "Ministrica Stojmenova Duh je tista, ki je k temu obilno pripomogla," je poudaril Golob. Slovenija je po premierjevih besedah prav tako vodilna v marsikaterem projektu na področju umetne inteligence v EU.

Golob si je ob tem zaželel, da bi se v DZ manj ukvarjali z logističnimi vprašanji glede same delitve računalnikov in več s tem, kakšna je vizija in razvoj digitalizacije v Sloveniji. Medtem ko ne bi bilo nič narobe s tem, da bi se računalnike delilo hitreje, je premier prepričan, da bodo na koncu prišli do tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

"Veselim se interpelacije, ki jo bo ministrica z velikim veseljem tudi opravila tukaj v parlamentu, ker verjamem, da vam bo govorila o viziji in razvoju digitalizacije Sloveniji in jaz si samo želim, da bo to sporočilo, da se imamo s čim pohvaliti, potem tudi prišlo do ljudi," je dejal Golob.

Glede očitkov o nesmotrnosti nakupa prenosnikov je premier spomnil, da je bilo v času prejšnje vlade porabljenih skoraj petkrat več denarja za digitalne bone, ki so šli v roke tudi tistih, ki jih niso potrebovali. Samo za nakup slušalk je šlo 11 milijonov evrov, torej dvakrat več kot za te prenosne računalnike, je poudaril Golob.

Glede poročila računskega sodišča in Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) glede nakupa računalnikov, je predsednik vlade dejal, da bo odzive na njih podalo ministrstvo samo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste