Stavka na upravnih enotah

Sindikalist Verk: Daš malo korenčka, potem pa že groziš z gorjačo

S.R./STA
3. 7. 2024, 13.32
Posodobljeno: 3. 7. 2024, 13.32
Deli članek:

Včeraj je že kazalo na podpis stavkovnega sporazuma in konec kalvarije na upravnih enotah, a se je nato po napovedi koalicije o interventnem zakonu znova zapletlo.

Sašo Švigelj
Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

Napovedi Upravne enote Ljubljana, da bodo sprejeli stavkovni sporazum, ki ga je sindikatom prejšnji teden ponudila vlada, in stavko prekinili, so se včeraj pridružili še na nekaterih drugih upravnih enotah. Kot je popoldne za STA pojasnil predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, je stavkovni sporazum do takrat izglasovalo 18 upravnih enot, osem jih je bilo proti, odločitev 20 upravnih enot pa še ni bila znana. Danes so se sporazumu pridružili tudi na Upravni enoti Celje. Tam so uslužbenke in uslužbenci na današnjem zboru delavcev odločili, da pristopijo k podpisu ustreznega stavkovnega sporazuma, stavko zamrznejo in od jutri začnejo poslovati v polnem obsegu.

Že včeraj pa je napoved interventnega zakona glede upravnih enot dodatno zmotila izrekanje o stavkovnem sporazumu, je za STA danes pojasnil Verk. "V isti sapi, ko naj bi se sporazumeli, daš malo korenčka, potem pa že groziš z gorjačo," je orisal delovanje vlade in dodal, da to ni v redu.

Podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je namreč po torkovem sestanku koalicijskih partnerjev med aktualnimi temami izpostavil reševanje problema stavk in čakalnih vrst na upravnih enotah. "Pričakujte interventni zakon glede tega," je napovedal. Slednji bo po ministrovih navedbah šel v smeri reševanja vrst in nerazrešenih primerov na upravnih enotah.

S figo v žepu

Verk meni, da je napoved zmotila izrekanje o stavkovnem sporazumu. "Niti polovica se še ni izrekla, ali bi stavkovni sporazum podpisali ali ne," je dodal. Upravnim enotam je sicer v torek pojasnil, da lahko za podpis pooblastijo tudi njega, a ker je sporazum doslej sprejela le približno tretjina, je "iluzorno govoriti, da grem karkoli podpisat".

Dejal je, da interventni zakon pomeni, da bo vlada "omejila stavko in zmagala tako ali drugače", česar niso pričakovali. "Zato se je tudi najverjetneje tako mudilo te dni to čim prej narediti, ker so že v naprej vedeli, da ne bo dogovora," meni Verk. Dodal je, da se gre vlada sporazum z upravnimi enotami "s figo v žepu", kar ga skrbi.

Z napovedjo zakona je tako vlada po Verkovih besedah otežila delo in upravne enote dodatno demotivirala, da karkoli podpišejo, saj nekatere menijo, da je sporazum "po domače rečeno nateg". Vseeno pa pričakuje, da bo danes dobil odgovor vseh upravnih enot o stavkovnem sporazumu.

Dodal je, da se stavka lahko prekine tudi na silo, a da to pomeni, da ljudi za to delo ne bo, saj jih primanjkuje že zdaj, zatekajo pa se tudi k bolniškim odsotnostim. "Potem pa bo lahko delal tisti, ki bo sprejel ta zakon," je kritičen.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste