Predlog v obravnavi

Nov zakon o visokem šolstvu za zdrav življenjski slog in spoštovanje enakosti spolov

J.V./STA
13. 6. 2024, 19.45
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 19.48
Deli članek:

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je v javno obravnavo poslalo predlog novega zakona o visokem šolstvu, ki prinaša mnogo novosti. Med drugim zagotavlja brezplačen študij za različne skupine študentov, dvig sredstev za visoko šolstvo, podrobneje ureja tudi dodeljevanje koncesij. Rok za podajanje pripomb je 24. julij.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Predlog novega zakona o visokem šolstvu prinaša mnoge novosti oziroma spremembe, začenši s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga študentov in zaposlenih in spoštovanja načela enakosti spolov ter prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja. Nadalje ureja možnost izvajanja študijskih programov v tujem jeziku, piše v gradivu ministrstva.

Definira tudi ustanovitelje visokošolskih zavodov, pri čemer kot novost uvaja ustanavljanje zgolj javnih univerz s strani države (na predlog vlade), ne pa tudi samostojnih zavodov. Javna samostojna zavoda novomeška fakulteta za informacijske študije in visoka šola za upravljanje podeželja Grm se bosta po uveljavitvi zakona priključila eni od javnih univerz.

Kot novost se direktorju članice javne univerze določa pristojnost izvajanja postopkov javnega naročanja, če je tako določeno s statutom univerze.

Uvaja se ustanavljanje javnih študentskih domov zgolj kot članic javnih univerz. Javni zavod Študentski dom Ljubljana se bo tako po uveljavitvi zakona priključil ljubljanski univerzi.

Precej je novosti pri delovanju Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) in postopkih akreditacije; med njimi se spreminja obdobje prve akreditacije oziroma podaljšane akreditacije visokošolskega zavoda z dosedanjih pet na sedem let.

Predlog novega zakona prinaša spremembo glede pridobitve soglasja pristojnega ministrstva v postopkih akreditacije za regulirane poklice - tovrstno soglasje si mora po novem pridobiti že sam vlagatelj. Zunanje evalvacije v akreditacijskih postopkih lahko po novem izvajajo tudi agencije, vpisane v register EQAR, Nakvis pa lahko po novem zunanje presoje kakovosti izvaja tudi v tujini.

Kot povsem novo področje predlog zakona ureja mikrodokazila kot krajša izobraževanja in usposabljanja. Namenjena so pridobitvi specifičnih znanj, spretnosti in kompetenc, ki ustrezajo družbenim, osebnim, kulturnim potrebam ali potrebam trga dela. Izvajajo jih (samo) visokošolski zavodi, sami jih sprejemajo, Nakvis pa jih evalvira v sklopu reakreditacije. Vzpostavlja se tudi register teh izobraževanj in javnih listin.

Namesto doslej uveljavljenega izrednega študija predlog uvaja t. i. časovno prilagojen študij, ki omogoča dokončanje študijskega programa v daljšem času, pri čemer posamezni letnik tega študijskega programa traja več kot eno leto, a ne več kot dve zaporedni leti na posamezni letnik.

Kot novost predlog uvaja sodelavca pri pedagoškem procesu - korepetitorja in strokovnega sodelavca, podrobneje opredeljuje tudi sobotno leto.

Predlog uvaja drugačen sistem financiranja visokega šolstva, vezan na posamična šestletna (sedaj štiriletna) pogodbena obdobja - ta obdobja in pogajanja veljajo tako za študijsko kot investicijsko dejavnost javnih univerz. Izrecno je tudi določeno, da se na letni ravni za visoko šolstvo zagotavlja 1,5 odstotka BDP oziroma en odstotek BDP za študijsko dejavnost. Trenutno je financiranje na ravni okoli 0,6 odstotka, piše v gradivu.

Ohranja se tudi ločen sistem financiranja nacionalno pomembnih nalog, vendar z možnostjo, da se javnim univerzam po določenem času iz tega razloga povečajo sredstva za študijsko dejavnost.

Podrobneje je urejen postopek dodeljevanja koncesij, pri čemer se ob izrecni zakonski določbi te podelijo, ko je zanje izkazana potreba in kadar se izobraževalna dejavnost v okviru javne službe ne izvaja ali pa se ne izvaja v ustreznem obsegu, kar se ugotavlja v sklopu pogajanj z javnimi univerzami. Predvideno je, da se obstoječe koncesije postopoma iztečejo, za nove pa bo potreben razpis.

Po javni obravnavi sledi medresorsko usklajevanje. V začetku oktobra bo predlog zakona obravnavala vlada, nato pa gre v zakonodajni postopek državnega zbora.

Estrada

Danijela Martinović  Zoran janković
Danijela Martinović

Jankovićeva priljubljena pevka praznuje 53. rojstni dan

profimedia-0851960377
Presenetil z objavo

Foto: Ralf Schumacher končno pokazal fanta Etienna in razkril, da je gej

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča