Boj z birokrati

Kmetija ostala brez polovice pridelka, agencija izračunala, da škode ni bilo

Mojca Vtič
30. 5. 2024, 20.55
Deli članek:

Katastrofalna suša, ki je pred dvema letoma prizadela Slovenijo, je povzročila za več kot 200 milijonov evrov škode, država pa je kmetom oziroma podjetjem izplačala okoli 25 milijonov evrov pomoči. A ena izmed haloških kmetij, ki je imela ocenjeno od 45- do 50-odstotno škodo, je za izpad dohodka prejela le minimalno odškodnino. »To že na prvi pogled kaže, da je z izračuni nekaj narobe,« pravi gospodarica.

Mojca Vtič
Kmetija z okrog 70 kravami molznicami in vsaj 80 hektari zemljišč je lani prejela odločbo o izplačilu le slabih 3.000 evrov pomoči.

Kmetija z okoli 70 kravami molznicami in vsaj 80 hektarji zemljišč je lani prejela odločbo o izplačilu 2800 evrov pomoči zaradi škode po suši v letu 2022, od tega skoraj vse na račun slabih dveh hektarjev travniških sadovnjakov.

Slednje je resnično težko razumljivo. Namreč podatki statističnega urada za leto 2022 kažejo evidenten upad pridelka poljščin in travinja v primerjavi s prejšnjim letom ter hkrati znatno povečanje pridelkov v intenzivnih in ekstenzivnih sadovnjakih.

Med največjimi prejemniki pa je ravno več sadjarskih podjetij. Toda Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja na opazko o nenavadnih izračunih odgovarja, da so se le držali metodologije za izračun obsega škode.

Popolnoma zgrešena metodologija izračuna škode

Škoda je bila izračunana tako, da se je od povprečne letne količine pridelka, pomnožene s povprečno prodajno ceno v letih 2019 do 2021, odštela količina pridelka s povprečno prodajno ceno v letu 2022. Konkretno to pomeni, da je bila povprečna cena suhe koruze v letih 2019–2021 okoli 150 evrov na tono, medtem ko je bila odkupna oziroma prodajna cena v specifičnem in torej škodnem letu 2022 okrog 300 evrov na tono. Kar pomeni, da je bil kljub 50-odstotni poškodovanosti pridelka v letu 2022 prihodek enak kot v letih 2019–2021 in matematično gledano škoda ni nastala. Pa vendar je. Še večji absurd je zaslediti pri izračunu škode za tri- in večkosne travnike. Ob 45-odstotni poškodovanosti omenjenih površin so jim na agenciji izračunali celo pozitivni izplen. Za ceno travinja so na agenciji namreč navedli, da je bila povprečna cena v letih 2019–2021 0,08 evra, v letu 2022 pa 0,16 evra. »Cene za travinje so bile podane povsem na pamet, saj se trava praviloma porablja za krmo na kmetijah, kjer je pridelana. Zato njihovih cen statistični urad ne spremlja in niti ne more spremljati. V vsakem primeru pa za kmeta, ki je moral krmo dokupiti, višja cena lahko pomeni le še dodaten izpad dohodka«, dodaja sogovornica.

Preživetje kmetije je zagotovila zaloga krme iz prejšnjega leta, vso koruzo, ki so jo nameravali pustiti za zrnje, so posilirali v silažo, za nameček pa zrnje dokupili. »In zaradi vsega tega ne moremo razumeti načina izračuna, ki ga je uporabila agencija, saj ni upoštevala inflacije in torej vseh drugih podražitev, ki so vplivale na višje cene oziroma dražjo kmetijsko proizvodnjo.« Tako haloška kmetica opozarja, da bi morala agencija za kmetijske trge uporabiti drugačno metodologijo za izračun škode oziroma upoštevati dodatne parametre, kar da omogoča tudi evropska uredba, na katero se sklicuje agencija.

V čigavo dobrobit deluje zbornica?

Ali torej agencija za kmetijske trge resnično deluje v dobrobit kmeta? »Naša kmetija se je pritožila že zoper več odločb, ki so nam bile izdane, pri nekaterih smo šli tudi v upravni spor. Res pa je, da so postopki dolgotrajni in se kmetije za tovrstne manevre ne odločajo, saj enostavno nimajo volje. Vendar pa je nedopustno, da agencija, ki bi morala biti partner kmeta, deluje zoper njega. Tako so na primer šele letos v našo korist zaključili postopek iz leta 2015, ko smo se morali kar trikrat pritožiti in vložiti dva upravna spora, da se je pritožba sploh vsebinsko obravnavala in se je odločilo, kot smo menili, da je prav. Še na upravnem sodišču so zapisali, da bi morala agencija za kmetijske trge ravnati v korist kmeta, seveda v skladu s predpisi.«

Zgolj razumevanje težav kmetov jim kaj dosti ne pomaga

Medtem pa so na kmetijski zbornici bolj popustljivi do kmetijskih birokratov, saj pravijo, da agencija v primeru naravnih nesreč ne odloča o postopku in višini sredstev, ampak samo izvršuje postopek izplačila finančne pomoči kmetom. »Agencija izda odločbe o izplačilu na osnovi preverbe izpolnjevanja predpisanih pogojev za vsakega posameznika in na podlagi elektronskih podatkov o škodi, prevzetih od uprave za zaščito in reševanje, ki so jih občinske komisije za ocenjevanje škode vnesle v elektronsko zbirko podatkov AJDA in so bile zajete v končno oceno neposredne škode v tekoči kmetijski proizvodnji zaradi suše leta 2022.« Priznavajo pa, da so nizke vrednosti finančne pomoči in negativne odločbe, ki so jih prejele kmetije, ki so bile zaradi suše med najbolj prizadetimi, zelo razočarale. »Gre pretežno za živinorejske kmetije, ki so imele škodo na travinju, koruzi, lucerni. Suša je povzročila pomanjkanje krme in te kmetije so morale visoka sredstva nameniti dokupu krme, da so lahko ohranile čredo, izračuni glede upravičenosti do pomoči pa so pokazali, da na njihovih kmetijskih gospodarstvih ni bilo izpada dohodka.«

Zbornica v bitko poslala kmete

A načelno sočustvovanje je slaba tolažba za kmete, ki kljub evidentirani škodi niso upravičeni do pomoči. »Da je nekaj z izračuni narobe, bi moralo biti jasno vsakomur, četudi le izpolnjuje obrazce,« jasno pove sogovornica iz Haloz, ki je prst krivde uperila tudi v kmetijsko zbornico, ki da bi se po izračunu odškodnin morala odzvati, namesto tega pa je boj odstopila vsakemu kmetu posebej.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste