Drzne tatvine

V Ajdovščini napadli starejšo občanko

A. M.
21. 5. 2024, 18.02
Posodobljeno: 21. 5. 2024, 19.13
Deli članek:

Policisti so včeraj v Ajdovščini, obravnavali drzno tatvino. Po prvih zbranih podatkih je neznani moški prejšnji četrtek, 16. maja, starejši občanki v dar ponujal jedilni pribor, posodo in druge izdelke ter vstopil v stanovanje. Nato si je prilastil zlati nakit in uro in jo oškodoval za približno 2.000 evrov.

Sašo Švigelj

Policisti opozarjajo: ne odpirajte vrat neznancem!

Ob tej priložnosti policisti ponovno opozarjajo: upoštevajte osnovne samozaščitne ukrepe! Zelo pogosto se namreč dogaja, da so občani še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki nenapovedano prihajajo na njihove domove in ponujajo različne storitve oz. izdelke, jih ogovarjajo ali pa s pogovorom oškodovance zamotijo oz. preusmerijo njihovo pozornost od objekta in premoženja. Storilci kaznivih dejanj si želijo pridobiti zaupanje stanovalcev, njihov edini cilj pa je, da tem odtujijo različne predmete. Storilci svoje žrtve oziroma kraje, kjer bodo izvršili kaznivo dejanje, pogosto izberejo vnaprej, tako, da jih opazujejo. Nemalokrat so žrtve teh kaznivih dejanj starejše osebe, ki šele čez nekaj časa ugotovijo, da so bile žrtve premoženjskih kaznivih dejanj, in to šele takrat prijavijo policiji, kar otežuje nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja.

Neznancev oz. nepovabljenih oseb zato ne spuščate v stanovanja oz. stanovanjske objekte, še zlasti če so vsiljivi, se počutite ogroženi ipd. Neznane osebe je v teh primerih treba imeti ves čas 'na očeh' oziroma pod nadzorom, saj nepridipravi pogosto izkoristijo trenutno odsotnost oz. nepazljivost občanov (na primer, ko za krajši čas odidejo v druge prostore po denarnice, kozarec vode ipd.). Takrat lahko namreč izvršijo tatvino vrednejših predmetov (gotovina, zlatnina). Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem (izgled oz. osebni opis storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, oznake na registraciji idr.).

Zanimivosti

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka

profimedia-0890030370
Ugibanj ni več

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne baze za ljudi