Državna volilna komisija

Referendumi: velika aktivacija nasprotnikov evtanazije in konoplje

Luka Mlakar
21. 5. 2024, 17.20
Deli članek:

Preverili smo, katere politične stranke, združenja in društva ter posamezniki so se vključili v kampanjo pred tremi posvetovalnimi referendumi, katera stališča bodo zastopali in s kom vse so povezani.

S. R.
Zeleni Slovenije bodo sodelovali tudi v kampanji pred trojčkom posvetovalnih referendumov.

Na Državni volilni komisiji (DVK) so objavili seznam organizatorjev kampanje za posvetovalne referendume o konoplji, evtanaziji in preferenčnem glasu na parlamentarnih volitvah, ki bodo sočasno z evropskimi volitvami potekali devetega junija. Največ prijav so na DVK prejeli za kampanjo pred referendumom o evtanaziji, v kateri bo sodelovalo 17 organizatorjev. Med slednjimi je deset političnih strank ter šest pravnih oseb in ena fizična. Veliko zanimanja je bilo tudi za referendumsko kampanjo o konoplji, saj se vanjo podaja 15 organizatorjev, od tega enajst strank in štiri pravne osebe. Najmanj prijav pa je bilo za referendumsko kampanjo o preferenčnem glasu, v kateri bo sodelovalo dvanajst organizatorjev: deset strank in dve pravni osebi.

V kampanjo se podajata tudi Aleš Primc in Metka Zevnik

Poleg peterice parlamentarnih strank, to so Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica, bo v referendumski kampanji sodelovalo tudi več neparlamentarnih strank, kot so SLS, Vesna, Piratska stranka, Zeleni Slovenije in Stranka mladih – Zeleni Evrope. V referendumski kampanji o konoplji in evtanaziji bosta sodelovala tudi stranka Glas za otroke in družine ter združenje Gibanje za otroke in družine, ki ju vodi Aleš Primc. "Ta dva referenduma sta za nas pomembna, ker naše osnovno poslanstvo predstavljajo družina, otroci in življenje. Čutimo, da gre za prelomne čase, ko se poskuša starejše zastrupiti, namesto da bi se jih zdravilo, in ko se poskuša zastrupljati mlade z drogami, namesto da bi se jim dalo perspektivo v življenju, da bi se zanje gradilo stanovanja in da bi se jim omogočila čim boljše šolanje in zaposlitev," je poudaril Primc, ki poziva ljudi, da se v čim večjem številu udeležijo referendumov ter glasujejo proti "zastrupljanju" mladih in starejših. Spomnimo, da je Primc kot vodja Odbora 2014 v preteklosti pred sodišči organiziral shode v podporo prvaku SDS Janezu Janši, ki je zaradi afere Patria prestajal zaporno kazen na Dobu, skupaj z Metko Zevnik pa je bil eden izmed pobudnikov referendumov o spremembah družinskega zakonika. V referendumsko kampanjo o evtanaziji se bo kot fizična oseba oziroma predstavnica Združenja starih staršev Slovenije vključila tudi Metka Zevnik.

Robert Balen
V referendumsko kampanjo se podajata tudi Aleš Primc in Metka Zevnik

V referendumski kampanji o evtanaziji in konoplji bo sodelovalo tudi več združenj in društev, ki so povezana s cerkvenimi krogi. Eno od takšnih je Združenje slovenskih katoliških zdravnikov (ZSKZ), ki ga vodi Janez Dolinar. Gre za zdravnika anesteziologa iz novomeške bolnišnice, ki že od zaključka študija uveljavlja ugovor vesti pri postopkih splava. V pogovoru za portal Iskreni.net je Dolinar pred leti dejal, da v Sloveniji potrebujemo tudi ginekologe, ki se ne strinjajo s splavom, ko gre za vprašanje evtanazije, pa je izrazil prepričanje, da je "paliativno zdravljenje dovolj razvito, da vsakemu lahko omogočimo dostojno smrt". Stališča proti evtanaziji bodo v kampanji zastopali tudi v društvu Gibanje za življenje, ki ga vodi David Rupnik. Člani omenjenega društva na pobudo Slovenske škofovske konference (SŠK) vsako leto organizirajo Teden za življenje, s katerim med drugim želijo opozoriti na pomen spoštovanja človekovega življenja od spočetja do naravne smrti, v preteklosti pa so pripravili tudi dogodke, na katerih so sodelovali nasprotniki evtanazije.

Bobo
Generalni sekretar Zelenih Slovenije Nejc Škof

Zeleni Slovenije bodo na soočenjih imeli tri predstavnike

Stališča v podporo evtanaziji bodo na drugi strani v kampanji zastopali v združenju za dostojno starost Srebrna nit. Spomnimo, v omenjenem društvu so s podpisi volivcev v državni zbor lani vložili predlog zakona o pomoči o prostovoljnem končanju življenja, s katerim so želeli neozdravljivo bolnim z neznosnimi bolečinami zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki bi bila varna in tudi pravno urejena. Njihov predlog zakona je po splošni razpravi v državnem zboru zaključil zakonodajno pot. V vladnih strankah so ga sicer načelno podprli, a so tik pred glasovanjem v koaliciji vložili pobudo za posvetovalni referendum. Iz združenja so že pred časom sporočili, da volivke in volivce pozivajo, da se omenjenega referenduma udeležijo v čim večjem številu in da glasujejo za spremembe, ki bi omogočile trpečim odločati o koncu svojega življenja. V referendumski kampanji bosta sodelovali tudi društvi Mladi Zeleni Slovenije in Zelena akademija Slovenije, ki sta povezani z Zelenimi Slovenije. Šef podmladka stranke je generalni sekretar Zelenih Slovenije Nejc Škof, akademijo pa vodi član stranke Stanislav Gričnik.

Sašo Radej
Nosilec liste Zelenih na evropskih volitvah bo evropski poslanec Klemen Grošelj, ki je izstopil iz Svobode.

Na vprašanje, katera stališča bodo zastopali v kampanji, je Nejc Škof odgovoril, da podpirajo uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor in legalizacijo konoplje, kljub nekaterim zadržkom pa se nagibajo tudi k podpori evtanaziji. "Naše stališče je, da je treba pri tem vprašanju upoštevati stališča stroke in da je tukaj pomemben predvsem širši družbeni konsenz. O tem bomo še opravili razpravo, se pa nagibamo na stran evtanazije," je dejal Škof in še dodal, da sta pomladek in akademija stranke sodelovala že v prejšnjih referendumskih kampanjah. Zeleni Slovenije bodo tako na referendumskih soočenjih spet imeli tri predstavnike. V stranki so vložili tudi listo za evropske volitve, na katerih sta tudi bivša člana Gibanja Svoboda Klemen Grošelj in Mojca Šetinc Pašek ter nesojeni vodilni kandidat Svobode na volitvah v Evropski parlament Aleksander Merlo. Na listi Zelenih je tudi Renato Volker iz Stranke mladih – Zeleni Evrope, ki bo prav tako sodelovala v kampanji pred referendumi. Na Televiziji Slovenija (TVS) bodo pred trojčkom posvetovalnih referendumov načeloma pripravili tri posebne referendumske oddaje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov