Finančne težave

V tednu zmanjševanja odpadkov osvetlili težave slovenskih centrov ponovne uporabe

A.S./STA
23. 11. 2023, 20.06
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 20.14
Deli članek:

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je danes v okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov organiziralo srečanje slovenskih centrov ponovne uporabe, ki prispevajo k preprečevanju nastajanja odpadkov. Predstavniki centrov so predstavnike ministrstva ob tem seznanili predvsem s finančnimi težavami, s katerimi se srečujejo pri delovanju.

Andrej Petelinšek
Sodelavci Snage med izvajanja sortirne analize odpadne embalaže.

Današnje srečanje je ob tem minilo v znamenju izmenjave različnih dobrih praks v trajnostnem ravnanju z odpadki in zbiranja predlogov glede prihodnjega sodelovanja.

Kot je v nagovoru izpostavil minister Bojan Kumer, lahko s spodbujanjem ponovne uporabe rabljenih izdelkov bistveno prispevamo k preprečevanju nastajanja odpadkov. "Verjamem, da zaradi velikih okoljskih izzivov vloga centrov ponovne uporabe postaja vse bolj bistvena, saj s spodbujanjem ponovne uporabe in popravila ter obnove predmetov oziroma rabljenih izdelkov poosebljate trajnostni odnos do našega planeta, s svojim delovanjem pa zmanjšujete obremenitev naravnih virov," je naloge centrov osvetlil minister.

Generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu Tanja Bolte pa je za STA ob koncu srečanja dejala, da so danes prisluhnili težavam, s katerimi se srečujejo centri, in argumentom za izboljšanje zakonodajnih predlogov na strani okoljskega ter tudi drugih ministrstev. "Ključno je, da se o tem na glas pogovarjamo. Vsi vemo, da tudi virov v naravi počasi zmanjkuje in da lahko stvari, s ciljem, da ne postane vse odpadek, ponovno uporabimo," je poudarila.

Po njenih besedah to srečanje ni bilo zadnje, dialog bodo nadaljevali po novem letu, saj bi rada Slovenija tem centrom zagotovila normalno delovanje. "To so entuziasti, ki s svojim prostim časom in denarjem delujejo v dobro države in prebivalcev za zmanjševanje odpadkov. Tukaj je še veliko razlogov za izboljšave in iskanje možnosti, da jih ne zapremo, temveč spodbujamo pri njihovem delovanju," je poudarila Bolte.

Manjka podpore in virov financiranja

Da so centri ponovne uporabe najbolj oprijemljiv prikaz zmanjševanja odpadkov v praksi, pa je za STA izpostavila vodja Centra ponovne uporabe Marinka Vovk. Hkrati je opozorila na pomanjkanje sistemske podpore in virov sofinanciranja. Večinoma so to namreč socialna podjetja, ki približno polovico sredstev za delovanje ustvarijo s pomočjo prodaje lastnih izdelkov, za ostalo polovico pa je treba najti druge vire. "Težava, o kateri govorimo, je, da teh drugih virov ni na voljo. So določeni razpisi, kjer pa je težko priti zraven, ker so poleg nas še druge vrste dejavnosti socialnih podjetij," je pojasnila Vovk.

Tudi drugod po Evropi, kjer se s to dejavnostjo ukvarjajo že štiri desetletja, se po njenih besedah nobeno tovrstno podjetje ne financira samo iz prodaje svojih izdelkov. Kot je izpostavila Vovk, so to podjetja, ki zaposlujejo težje zaposljive osebe, po drugi strani se rešujejo okoljski in drugi problemi, ki zahtevajo specifično pripravljenost oz. dodatne stroške, vseskozi pa potrebujejo tudi vlaganja v razvoj zaradi pojava novih izdelkov in materialov.

V luči tega si želijo finančno podporo, s katero bi lahko pokrili del stroškov najemnine, delovne sile in materialnih stroškov, s čimer bi po njeni oceni lahko zagotovili trajno delovanje teh centrov. Posledično ne bi prihajalo do primerov, ko bodo morali nekateri od teh centrov zapreti svoja vrata zaradi vračanja pomoči v času epidemije covida-19.

V luči evropskega tedna odpadkov na okoljskem ministrstvu poleg vloge centrov ponovne uporabe odpadkov opozarjajo tudi na pomen vsakršnega zmanjševanja odpadkov oz. preprečevanja njihovega nastanka. Po navedbah Bolte šteje prispevek vsakega posameznika. Pristojni tako pozivajo, naj na črni petek ne kupujemo vsega in naj poskušamo razmisliti, da kakšen kos oblačila ni za stran in ga popravimo. Če pa ga že zavržemo, pa se poziv glasi, da ga odnesemo na mesto, kjer ga lahko vnovič uporabijo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste