Neznani razlogi

Slovenija naj bi zavrnila kandidata Srbije za veleposlanika

A.S./STA
23. 11. 2023, 18.42
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 21.54
Deli članek:

Slovenija naj ne bi podelila agremaja kandidatu Srbije za veleposlanika, je danes poročal časnik Delo. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je komentiral poročanje časnika, da bodo počakali na uradne razloge za odločitev Slovenije, preden se bo odzval.

Profimedia
Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Srbski predsednik je danes dejal, da se bo Srbija odzvala, ko bo prejela uradne razloge, zakaj Slovenija ni podelila agremaja kandidatu Srbije za veleposlanika Zoranu Đorđeviću. Vučić je še dejal, da so mu nekatere varnostne službe povedale, da naj bi imel srbski poslovnež Dragan Šolak, ki je preko skupine United tudi lastnik portala N1 in operaterja Telemach, vpliv na odločevalce v Sloveniji. "Zdi se mi nemogoče, da bi lahko en tajkun politično vplival na resne politične odločevalce. Možno je, da obstaja drug razlog," je dodal Vučić ob robu obiska vojaškega letališča v Batajnici.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je kasneje potrdil, da Srbija ni dobila odgovora iz Ljubljane glede agremaja za Đorđevića, in izrazil prepričanje, da je nekorektno, da se o takšni zadevi govori v medijih in na novinarskih konferencah. Če obstajajo težave, potem se moramo o tem pogovoriti, je dejal Dačić. V nasprotnem primeru kaže na to, da obstajajo nekakšni drugi interesi in namere, je še povedal minister na skupni novinarski konferenci z belgijsko kolegico Hadjo Lahbib.

Delo je danes poročalo, da je Srbija po uradnih kanalih v začetku avgusta zaprosila Slovenijo za agrema za Đorđevića, a da ga ni dobila.

Načelno v slovenski diplomaciji velja, da podelitev agremaja sledi od šest do osem tednov od zaprosila, če seveda ne obstajajo zadržki za njegovo izdajo. To ugotavljajo pristojne institucije, od zunanjega ministrstva, policije, pravosodnih organov do Slovenske obveščevalno-varnostne službe. Ena od njih je po informacijah Dela glede Đorđevića izrazila formalni zadržek.

Đorđević je trenutno v. d. direktorja pošte v Srbiji, kot član vladajoče Srbske napredne stranke pa je v preteklosti med drugim opravljal funkciji ministra za obrambo in ministra za delo.

Po 4. členu dunajske konvencije o diplomatskih odnosih država sprejemnica, torej Slovenija, ni dolžna državi pošiljateljici pojasniti razlogov za zavrnitev privoljenja. Kot zavrnitev kandidata se v uveljavljeni diplomatski praksi šteje, če država agremaja ne izda v devetdesetih dneh od zaprosila. Po preteku treh mesecev namreč velja, da država sprejemnica kandidata za veleposlanika šteje za nezaželeno osebo. Trije meseci od zaprosila so potekli pred dvema tednoma.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste