Rudolf Maister

Ko je bilo treba, je vzel stvari v svoje roke; dan spomina na borca za severno mejo

Andraž Zupančič
23. 11. 2023, 20.10
Deli članek:

Triindvajseti november je dan, ko se v Sloveniji spominjamo Rudolfa Maistra - Vojanova, ki je bil še kaj drugega kot vojak. In čeprav ga danes mnogi uvrščajo med Štajerce zaradi opravljenega dela na severni meji in očeta s Ptuja, se je rodil v Kamniku.

/
Rudolf Maister, Kamničan, ki je utrjeval slovensko nacionalno mejo na Štajerskem.

Čeprav je bil doma iz Kamnika, je tako rekoč usodno vplival na razvoj Slovenije in slovenstva na Štajerskem, kjer se je znašel pred veliko nalogo tik po koncu prve svetovne vojne. Z odločnostjo in pomočjo sovojakov je utrdil slovensko severno mejo.

Njegova družina po materini strani sicer izvira iz Dolenjske iz Trebnjega, oče pa je bil s Ptuja, kjer so mu pozneje pred očetovo rojstno hišo postavili spomenik. Bil je najmlajši od treh sinov, šolal se je v Mengšu in Kranju. Še kot najstnik je izgubil očeta, zato je skrb zanj prevzel stric Lovrenc, ki je mladega Rudolfa navduševal nad vojsko, da se je na koncu tudi odločil za poklic vojaka. Poleg vojaštva so mu bili blizu telovadba, sabljanje, plavanje in smučanje.

Sredi devetdesetih let 19. stoletja je postal aktivni častnik in služboval na različnih koncih takratne monarhije.

Med vojaškim službovanjem se je poročil z Marijo Stergar, ki je s svojim znanjem francoščine po vojni pomagala možu pri pogovorih s častniki antante v Mariboru.

Marko Vavpotič
Spomenik pred ministrstvom za obrambo je le eno od obeležij, ki spominjajo na Rudolfa Maistra.

Odločno za slovenski Maribor

Tik pred koncem prve svetovne vojne je namreč prišel čas, da se na novo določijo meje, in konec oktobra 1918 je mariborski nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije. Prvega novembra 1918 pa je major Rudolf Maister javno oznanil, da tega ne priznava in da Maribor razglaša za posest države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Dvajsetega novembra 1918 so nato ustanovili mariborski pešpolk. Z njim je nastala prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem, svoje vojake pa je hitro prerazporedil po nacionalni meji med Slovenci in Avstrijci ter tako preprečil še globlje širjenje Avstrije na nacionalno ozemlje Slovencev.

S tem je novi državi izboril veliko boljše pogajalske pogoje, ko je v začetku leta 1919 v Maribor prišla ameriška delegacija pogajalcev antante, ki je določila nove meje. Pozneje je sodeloval tudi pri določanju meje z Italijo, a sredi dvajsetih let bolj kot ne padel v nemilost pri novi jugoslovanski oblasti, ki ga je leta 1923 prisilno upokojila.

Pešpolk ni miroval

Vseeno pa mariborski 45. pešpolk ni miroval, vsako leto, vse do začetka druge svetovne vojne, so 23. novembra proslavili, kot so sami zapisali, »krstno slavo«, ker so na ta dan leta 1918 Maistrovi borci v Mariboru razorožili Schutzwehr in tako prevzeli popoln nadzor nad mestom.

Zato od leta 2005 ta dan praznujemo kot dan Rudolfa Maistra, Maistru pa smo Slovenci v znak hvaležnosti postavili kar nekaj spomenikov in spominskih plošč. Kot prvega so leta 1970 postavili v Kamniku, konec osemdesetih v Mariboru, konec tega stoletja pa pred železniško postajo v Ljubljani in pred ministrstvom za obrambo. Na Ptuju stoji njegov kip v bližini očetove rojstne hiše, v Kranju je njegov doprsni kip, v Trebnjem pa je spominska plošča, posvečena njegovi mami.

Rudolf Maister je umrl leta 1934 zaradi posledice kapi na Uncu, 28. julija istega leta pa so ga pokopali na pobreškem pokopališču v Mariboru, kjer je še danes njegov grob.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste