Regije

V Ljubljani so plače za vsaj 200 evrov višje kot v Podravju

Mojca Vtič
23. 11. 2023, 21.20
Deli članek:

V Sloveniji je 12 regij, pred 12 leti pa je bil sprejet Zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja. A kot ugotavljajo na pristojnem ministrstvu, se razlike med regijami v dobrem desetletju niso zmanjšale, nasprotno – še poglobile so se. Državna sekretarka Andreja Katič napoveduje zakonske spremembe, ki naj bi regijam naložile več nalog, med drugim naj bi bile zadolžene za urejanje prostorske zakonodaje in s tem za umeščanje regijskih projektov v prostor.

Mojca Vtič
Državni svetniki so pretekli teden prvič zasedali na terenu, seja je potekala v Slovenski Bistrici.

Državni svetniki so pretekli teden prvič zasedali na terenu, seja je bila v Slovenski Bistrici. Z udeležbo državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreje Katič je posebno težo dobila točka o spremembah zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja. »Z zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja ne ustanavljamo pokrajin, želimo krepiti razvojne regije, ki jih imamo in jih je v Sloveniji 12. Naš namen je, da nastavimo pravno podlago, ki jim bo omogočila dodajanje drugih nalog, na primer urejanje prostora,« je dejala.

Regijam v roke le prostorsko načrtovanje

Tako naj bi do leta 2026 regije oblikovale regijske prostorske načrte, ki bi olajšali umeščanje regijskih projektov. Prav tako naj bi vsaka regija oblikovala strategijo z jasnimi merljivimi in preverljivimi cilji, te pa naj bi dosegala z evropskimi in državnimi sredstvi.
Kje pa se je zalomilo pri obstoječi zakonodaji, da so določene regije nazadovale, namesto napredovale? Konkretnega odgovora sekretarka ni podala, prav tako ne, katere konkretne naloge (razen regijskega prostorskega načrtovanja) naj bi regije izvajale.

Kdo še verjame nameram o decentralizaciji?

Nameram o decentralizaciji države ob vedno novih informacijah o združevanju, ukinjanju, reorganizaciji dela državnih organov pa verjamejo le še redki. Tako so se v Slovenski Bistrici borili za ohranitev upravne enote, od pisarne finančne uprave so se že poslovili, zdaj je na tapeti okrajno sodišče. A očitno vladni predstavniki tovrstne ukinitve ali združevanja služb ne dojemajo kot centralizacijo, nasprotno, prepričani so, da so z reorganizacijo povečali učinkovitost dela ter dostopnost storitev.

Zakon o kmetijski zbornici v ustavno presojo

Državni svetniki so na terenski seji v Slovenski Bistrici še odločili, da bodo novelo zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici, ki omejuje nabor kandidatov za vodstvene funkcije zbornice, poslali v presojo ustavnemu sodišču. Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je dejal, da so se svetniki za to odločili, ker zbornica kot vsaka druga potrebuje strokoven kader. »Ti strokovni kadri morajo biti izbrani na način, da odražajo voljo članov, ki jim moramo omogočiti aktivno in pasivno volilno pravico, ne glede na politično opredelitev. Vprašanje je tudi, na kakšen način bi sploh lahko ugotavljali članstvo v določeni stranki, saj javnih evidenc za to ni, same politične stranke pa niso dolžne poročati svojega članstva. Zato v praksi ta zakon ni izvedljiv,« je poudaril Lotrič.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste