Onesnaženje

Prebivalce v Logu rešuje stari vodni izvir

Neva Blazetič
22. 11. 2023, 21.33
Deli članek:

V Logu pod Mangartom voda že dobra dva tedna zaradi onesnaženosti ni pitna in ni za kuhanje, za sanitarno uporabo pa ni problematična. Vzroka onesnaženosti izvira v obodu predora Štoln, ki vodi v rudnik Rabelj, še niso odkrili. Komunala Tolmin je napajanje uredila iz sekundarnega izvira, ki že dalj časa ni v uporabi. Ta teden sistem še prečiščujejo, voda bo pitna predvidoma konec tedna.

Neva Blazetič
Log pod Magartom

Ko so domačini po obilnem deževju v okolici predora Štoln, ki iz Loga pod Mangartom vodi v rudnik Rabelj, zaznali nenavaden volj po nafti, je Komunala Tolmin prekinila napajanje iz izvira v Štolnu.

Ljudem so pitno vodo dostavljali s cisternami in v steklenicah ter nemudoma začeli usposabljati dodaten vir na drugi strani reke Koritnice, kar pa je zahtevalo svoj čas. Vsega vajeni domačini so se prilagodili in ne godrnjajo, temveč pomagajo.

»Že 4. novembra smo na pomoč poklicali mobilni laboratorij Instituta Jožef Stefan, ki je v vodi zaznal nafto. Ker nismo vedeli, kakšna je voda v 70-kubičnem vodohranu, smo tudi to posredovali v analizo certificiranemu laboratoriju in zaznal je minimalno prisotnost mineralnih olj. Po novi zakonodaji jih ne sme biti. O vsem smo obvestili NIJZ in se odločili za nadomestni vir, saj ne vemo, kaj je povzročilo onesnaženost,« pojasnjuje direktor Komunale Tolmin Mitja Costantini. Vodo iz Štolna ves čas preverjajo, koncentracije olj se nižajo.

Raziskujejo, kaj je vodo onesnažilo 

Po izgradnji novega vodovoda, v času sanacije po plazu Stovže, so celotno vas začeli napajati iz izvira, ki priteče na plan v oboku predora Štoln, približno 300 metrov od vhoda. Je na slovenski strani, glede na to, da tri kilometre predora poteka po slovenskem ozemlju, dva pa po italijanskem. Potok Roja, ki teče po dnu predora, z vodo iz izvira nima povezave.

»Vsekakor nameravamo priti zadevi z onesnaženostjo do dna. Ker ne vemo, od kod prihaja, bo treba dalj časa opravljati monitoring, zato je usposobitev nadomestnega vira nujna,« pravi Costantini. Vaščani ugibajo, ali je morda vzrok v tem, da so visoke vode delno zalile elektrarno v rudniku in izpirale stroje.

Občina Bovec je takoj vzpostavila stik z Občino Trbiž in rudnikom Rabelj. »Preverjajo, ali so sledi onesnaženja tudi v vodi v rudniku. Odgovorni za monitoring v rudniku razmišlja, da je morebitni vzrok v sestavi hribine z bitumensko kamnino in da je ob deževju prišlo do izpiranja,« pojasnjuje Milan Štulc z Občine Bovec. Danes se bodo s predstavniki z italijanske strani sestali v Logu pod Mangartom.

Stari vir vode je dovolj obilen

Stari vir, s katerim so še pred dvema desetletjema napajali Log, je kakovosten in dovolj izdaten. To vodo Ložani vseskozi uporabljajo za zalivanje, napaja vaška korita. Iz starega zajetja so v petek vodo napeljali v novo, ki so ga pred tem izpraznili. Cevi so začasno položili kar po tleh, nameravajo jih vkopati. »Ves sistem je treba še prečistiti in klorirati, kar bomo opravili ta teden, voda bo predvidoma konec tedna že pitna,« napoveduje Costantini.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste