Invazija

Na vrata jim trkajo »super svinje,« vajene so vsega hudega, požrejo vse, kar jim pride pod rilec

R.T.
22. 11. 2023, 20.01
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 08.21
Deli članek:

Po Kanadi pustošijo tako imenovane »super svinje,« križanci, ki jih krasita sposobnost preživetja evrazijske divje svinje in visoka stopnja rodnosti udomačene svinje. Pred njimi zdaj pretijo tudi v ZDA.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz križanca med divjo in domačo svinjo je nastala »super svinja,« ki trenutno divja, se hitro množi in uničuje po kanadskih provincah Alberta, Saskatchewan in Manitoba. Invazija prašičev trka na ameriška vrata, v severnih zveznih državah, kot so Minnesota, Severna Dakota in Montana, pa že sprejemajo prve ukrepe, s katerimi želijo to nadlogo preprečiti. Zakaj takšna drama?

»Najbolj invazivna žival na planetu« in »ekološka katastrofa« sta le dve oznaki, ki ju je za opis te nadloge uporabil Ryan Brook, profesor na Univerzi v Saskatchewanu in eden od največjih poznavalcev te problematike. Čeprav so svinje v Severni Ameriki tujerodna vrsta, že stoletja stopicljajo po tej, nekdaj indijanski zemlji. A ima težava, s katero se trenutno srečujejo v Kanadi, korenine v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so oblasti kmete začele spodbujati, naj redijo divje svinje. Po poročanju tiskovne agencije AP so sledili zlati časi na trgu prašičereje, ki je vrh dosegel leta 2001, a je nato propadel, številni razočarani in razjarjeni kmetje pa so preprosto podrli svoje ograde in svinje spustili v divjino. Po navedbah Brooka se je izkazalo, da imajo kljub mrzlim zimam neverjetno sposobnost preživetja v kanadski divjini. Jedo vse, kar jim pride pod rilec, vključno s poljščinami in drugimi prostoživečimi živalmi, ob tem pa rijejo po zemlji, pustošijo in za povrh na kmetije širijo nevarne bolezni, kot je afriška prašičja kuga.

Postajajo aktivni ponoči

Ker jih krasi izjemna plodnost, posamezna svinja lahko namreč v enem letu poskrbi za dve legli s po šestimi pujski, je njihov odstrel neučinkovit. Kot je pojasnil Brook, bi se, če bi jih vsako leto ubili 65 odstotkov, njihova populacija še naprej povečevala. A lovci v resnici odstrelijo vsega dva do tri odstotke, pri čemer je odlov v nekaterih provincah celo prepovedan. Pristojni namreč opažajo, da zaradi obsežnega odlova populacija postaja še bolj raznovrstna, posamezni primerki postajajo aktivni ponoči, tako jih je še težje izslediti in odstraniti.

Brooks, ki s svojo ekipo vestno beleži vse primere, ko na terenu opazijo te prašiče, je dejal, da so jih doslej dokumentirali že približno 62.000, pri čemer so super svinje opazili na obeh straneh meje s Severno Dakoto. Pa tudi slabih 30 kilometrov od meje z Minnesoto. »Nihče ne bi smel biti presenečen, ko bodo svinje prestopile tudi to mejo, če je že niso,« je dejal po poročanju AP. Po njegovih navedbah je edini odgovor na to nadlogo, da se odzoveš »zelo agresivno in uporabiš vso orožje, ki ti je na voljo.« Poudaril je še, da jih v Manitobi in Saskatchewanu ne morejo več iztrebiti, a da situacija ni vsepovsod tako »brezupna.«

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste