Prostovoljka s kitaro

Ljubljančanka Jolanda nastopa za bolne, ki živijo svoje zadnje mesece, dni, ure ...

Polona Krušec
14. 11. 2023, 06.13
Deli članek:

Jolando Ravnikar, upokojenko iz Grosuplja, ki že več kot 35 let živi v Ljubljani, na Onkološkem inštitutu Ljubljana že dobro poznajo – ne samo tisti, ki se tam zdravijo, temveč tudi vsi zdravniki in drugo medicinsko osebje. V to bolnišnico redno prihaja kot prostovoljka, ki s svojo energijo in glasom prinaša neprecenljivo darilo.

Osebni arhiv
Srčna Jolanda na ljubljanskem onkološkem inštitutu, kjer bolnikom podarja sebe in tisto, kar ji je najbolj pri srcu – glasbo.

V Jolandino družino je rak grobo posegel, ko je bila še otrok. Za to boleznijo je stara le 40 let umrla njena mama, še nekaj let prej pa je izgubila očeta, in tako sta z mlajšim bratom ostala sama.

»Da ima raka, smo izvedeli, ko sem imela komaj devet let. Naslednjih osem let je bila naša družina v primežu te hude bolezni. Mami sem veliko pomagala, vse do svojega 16. leta, ko je za vedno zaspala,« se ozira v bolečo preteklost.

Ni ji težko priznati, da je bilo soočenje z mamino boleznijo že tako zarana v življenju izjemno težka preizkušnja, ki jo je zelo zaznamovala. Morala je hitro odrasti, sploh po tem, ko sta z bratom ostala sama in sta se morala znajti po svoje ter kljubovati okolici, ki ju je, namesto da bi jima bila v oporo, kar malo izločila. »Tako je pač bilo takrat s sirotami. Vsi so se jih malo ogibali. Bili smo ožigosani. Poleg tega sem prevzela skrb za brata in ni bilo niti malo prostora za vdajo, obup in strah. Morala sva zgrabiti življenje z obema rokama in jezditi na njegovem razburkanem morju,« je dejala.

Globoko, intenzivno

»Verjetno od tam izvira pogumna in močna življenjska drža, ki me navdihuje tudi za prostovoljstvo; to, da nekaj naredim za bolne z rakom, boleznijo, ki mi je kasneje v življenju vzela še moža,« nam je povedala in dodala, da ima zanje odprto in sočutno srce ter – glasbo. Ne samo, da igra na kitaro, ampak tudi poje. »Glasba je zdravilna, povezovalna! Spremlja me že celo življenje. V njej najdem uteho sama, verjamem, da tudi drugi, zato jo tako rada poklanjam,« nam pove upokojenka, ki vsako leto tudi na božični večer na onkološkem inštitutu prepeva za obolele.

»Največja nagrada prostovoljstva je zame hvaležnost teh ljudi, to, da jih za nekaj minut z glasbo popeljem nekam izven bolnišnice, proč od težkih misli ... Ne znam v besede spraviti, koliko jim to pomeni in na kakšne verbalne in neverbalne načine to izkažejo. To so občutki oziroma izkušnje, ki presegajo besede!« Hkrati pa prizna, da so to zahtevna srečanja, saj marsikdo, za katerega nastopa, živi svoje zadnje mesece, dni, ure …

Osebni arhiv
Njena energija in glasba sta cenjeni, opazni.

Pridite tudi vi!

Soočenje z diagnozo rak je težko. Tega se še kako zaveda; posebej hudo pa je, kadar za rakom zboli otrok: »To družino pretrese do temeljev. V trenutku se spremenijo vse prioritete, ostane le ena želja: ozdravitev, zato bi letos staršem in njihovim bolnim otrokom izkazala posebno pozornost in jim pomagala do hematološkega analizatorja, aparata za analizo krvne slike, kar pediatrična klinika močno potrebuje.« Odločila se je, da priredi dobrodelni koncert Pesem zate, ki bo v četrtek, 23. novembra, ob 19.30 v Festivalni dvorani v Ljubljani. Nastopali bodo tudi Modrijani, Čuki, Darja Švajger, Jaka Pucihar, Marko Hatlak, Tanja Žagar, Marko Vozelj, Primož GrašičMitja Ferenc in drugi. Program bosta povezovala Bernarda Žarn in Peter Poles, zraven bodo tudi Junaki 3. nadstropja, Jolanda pa napoveduje še presenečenje.

Dobrodelne koncerte za onkološke bolnike je že prirejala. Izkupiček od prodanih vstopnic sta tako v preteklosti prejeli Ustanova za pomoč otroku z rakom, ki ga je izkoristila za nakup dela notranje opreme Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana, ter Zveza prijateljev mladine Moste-Polje, ki je sredstva predala petim družinam, ki se borijo z rakom.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste