Želi si reform

Pirc Musar ne želi komentirati, komu bolj verjame, a zaupa svoji svetovalki Tatjani Bobnar

S.R./STA
10. 11. 2023, 21.07
Posodobljeno: 10. 11. 2023, 21.07
Deli članek:

Politično ozračje je razgreto, koalicija, zlasti največja stranka Gibanje Svoboda, je zašla v manjšo ali večjo krizo, dogajanje pa budno spremlja tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki se je v petek mudila na Brdu pri Kranju.

Jure Kljajić / Vestnik.si
Nataša Pirc Musar si želi, da vlada nadaljuje z reformami.

Na Brdu pri Kranju je danes potekal že drugi predsedničin forum, in sicer na temo prehranske varnosti in suverenosti. Predsednica Nataša Pirc Musar je po forumu nekaj besed namenila tudi aktualnim političnim razmeram, pri čemer je poudarila, da "ni na njej, da v tem trenutku kritizira notranjo politično situacijo". Ta se trenutno sicer "bolj kaže kot kriza koalicije ali pa morda predvsem kot kriza vladajoče stranke", meni.

Obenem je "prepričana, da se vsi vodilni zavedajo, kako zelo pomembno je, da Slovenija sprejme in začne delati prepotrebne reforme". Po četrtkovem sestanku koalicije je tako "vendarle vesela" tudi zaradi informacije, da rekonstrukcije vlade v tem trenutku ne bo, saj je prepričana, da bi ta povzročila "predolg mrtvi tek in upam, da bodo ministrstva nadaljevala, kar so si zadala".

Kot ugotavlja predsednica, imamo namreč "vsi občutek, in vemo, da nas ta občutek trenutno ne vara, da so vse reforme zastale". "Edino, kar teče in prav je, da teče, so seveda popoplavne reforme (...). Upam in želim si, da bi ta vlada nazaj pognala os z ostalimi reformami, predvsem z zdravstveno, ki pa je po mojem ena ključnih v državi," je dejala. Tudi sama se želi v bližnji prihodnosti srečati z novo zdravstveno ministrico Valentino Prevolnik Rupel in ji osebno predati priporočila, ki so jih oblikovali na prvem predsedničinem forumu na temo zdravstva.

Uživa njeno zaupanje

Na vprašanje glede pričanja svetovalke za človekovo varnost v njenem uradu, sicer pa nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v policijo, s katerim je Bobnarjeva obremenila tudi premierja Roberta Goloba, je Pirc Musar dejala, da ni na njej, da komentira, komu v tem konkretnem primeru bolj verjame. Sama zaupa v pravno državo, zato prepušča to pristojnim institucijam. Ponovila je sicer, da Bobnarjeva še uživa njeno zaupanje.

Priznala je, da so zaradi tega "določene napetosti" med njo in predsednikom vlade. "Lahko vam pa povem, da sem ravno včeraj s predsednikom vlade govorila, da se že dogovarjava, kdaj se naslednjič dobiva na sestanku. Moja želja je, da oba razmišljava o prihodnosti Slovenije in o strateških razmislekih in premikih, ki čakajo Slovenijo," je še dejala Pirc Musar.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste