Vpliv na delo policije

Tatjano Bobnar zanima, ali je komisija sploh pripravljena razkriti dejstva

Andraž Zupančič / STA
23. 10. 2023, 17.12
Posodobljeno: 23. 10. 2023, 18.13
Deli članek:

Preiskovalna komisija, ki je že preložila delo, je zdaj končno začela z zasliševanjem glede očitkov o nedopustnem političnem vmešavanju v delo policije. Predsednik komisije Miha Lamut je namreč sejo, sklicano v začetku julija, preložil, takrat sta udeležbo odpovedala tako Lindav kot Bobnarjeva.

Sa. R.
Premier Golob ni uslišal priporočila Bobnarjeve glede Boštjana Lindava.

Državni zbor je sicer parlamentarno preiskavo odredil že februarja, preiskali pa bodo, ali so se člani tretje vlade Janeza Janše in sedanje Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke ter pri tem nedopustno vplivali na delo slovenske policije.

Med vabljenimi sta bila že julija nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, a sta takrat udeležbo na zaslišanju odpovedala. Tokrat je bilo drugače.

Že pred zaslišanjem smo pričakovali, da bosta tako Lindav kot Bobnarjeva ponovila očitke, ki sta jih pred slabim letom vsak v svojem pismu predsedniku vlade že zapisala. Takrat sta zapisala, da si tudi ta vlada želi politično podrejati policijo, pa o pogojevanju Lindavovega imenovanja za poln mandat z menjavami nekaterih policijskih šefov, o vzpostavljanju posebne premierjeve varnostne službe in o vlogi Golobovega svetovalca, danes pravnomočno obsojenega Miloša Milovića pri tem.

Prišla tudi brez vabila

Tatjana Bobnar je na zaslišanje komisije prišla, čeprav ni dobila vabila, a bo posebej pozorna na to, ali je preiskovalna komisija sploh pripravljena ugotavljati dejstva. Pojasnila je, da je pred komisijo že večkrat pričala in da je v času svojega vodenja policije ta uživala visoko zaupanje javnosti. »Verjela sem, da je prišel drugačen čas, čas drugačne politike. Nisem bila članica stranke, čeprav so mi pred tem ponujali celo podpredsedniško mesto, ker naj bi imeli neke kadrovske težave, kar sem zavrnila, saj sem želela obdržati svojo strokovno vlogo,« je povedala o času, ko se je oblikovala nova vlada Roberta Goloba.  

Robert Golob pa ji je tudi rekel, da če človek ne opravi svoje naloge, ga on vrže čez ramo in niti ne pogleda več. »Povedala sem mu, da če bo na ministrstvo pripeljal kadre iz LMŠ, naj o meni ne razmišljajo na noben način in bom raje ostala v Tacnu,« je dejala.

»Povedala sem mu tudi, kaj so moji cilji, in sicer da se odpravijo škodljive posledice in se povrne zaupanje v delo policije, da se bom ljudem opravičila ter da ne glede na pripombe civilne družbe zastavim pravo migracijsko politiko,« je naštevala.

»Golob je od mene kot od ministrice zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva, zato, ker se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. Še celo več, zato, da bi jaz ostala ministrica, naj bi moral nekdo izgubiti službo. V bistvu je izhajal stališča, da lahko to zahteva od mene zato, ker je on predsednik vlade, na kar pa kot ministrica seveda nisem mogla pristati,« je še poudarila v skoraj uro in pol trajajoči predstavitvi svojega videnja tematike.

Sa. R.
Lindav je moral oditi, ker na policiji niso bili dovolj učinkoviti pri čiščenju po koncu vlade Janeza Janše.

Postavljena pred dejstvo

Tako ona kot Boštjan Lindav, ki je takrat kot v. d. vodil policijo, sta bila v zadevi o varovanju premierja Roberta Goloba – tega naj bi varovali izbrani policisti, za odločitvijo pa je menda stal njegov sporni svetovalec Miloš Njegoslav Milović – le postavljena pred dejstvo. To sta razumela kot nezaupnico predsednika vlade vodstvu policije in MNZ. Kot je izpostavila Bobnarjeva, je Milović sredi novembra lani poklical na notranje ministrstvo in zahteval, da policija zaposli določeno osebo. Ta oseba bi morala biti zaposlena kot varnostnik pri predsedniku vlade, vendar pa na policiji niso dali soglasja za njegovo zaposlitev. »Takrat sem zavzela jasno stališče, da ne dopuščam takšnih klicev na ministrstvo, da nihče ne bo kadroval v policijo in da je to kadrovska korupcija, ki je nedopustna, ker je kadrovska politika izključno v pristojnosti generalnega direktorja policije kot predstojnika organa,« je poudarila.

Nekaj dni zatem pa je ugotovila, da na sejo vlade ni umeščeno imenovanje Slavka Koroša, ki ga je predlagala za generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge za polni mandat. Ko je vprašala Goloba, kaj je z imenovanjem Koroša, ji je premier odgovoril, »da ne ve, kdo je on in da bom imela na tem mestu nekoga drugega«. Povedal ji je tudi, da mora zamenjati direktorja Uprave za policijske specialnosti Martina Jazbeca, je dejala na današnji seji.

Sašo Radej
Tako Bobnarjeva kot Lindav sta bila postavljena pred dejstvo, varovanje premierja sta razumela kot nezaupnico.

Stvar osebne eksistence

Konec novembra pa sta imela s premierjem daljši sestanek, na katerem sta govorila o poslanskem vprašanju poslanca SDS Žana Mahniča o varovanju premierja. »Prepričan je bil, da sva to poslansko vprašanje Mahniču lansirala z Lindavom, kar absolutno ne drži in nima nobene veze z resnico in z realnostjo. Rekel mi je, da je stvar sedaj prešla na osebni nivo med njim, Lindavom in med menoj, da je to sedaj stvar osebne eksistence, varnosti in da bo storil vse, da zaščiti svojo družino,« je dogajanje med drugim opisovala Bobnar.

Na istem sestanku ji je po njenih besedah predsednik vlade povedal, da je zaupanje med njima porušeno in »da si lahko povrnem njegovo zaupanje samo, če nekdo izgubi službo. Ko sem ga vprašala, kdo naj bi izgubil službo, je rekel, da Martin Jazbec«. Bobnarjeva mu je odgovorila, da si na takšen način ne bo kupovala zaupanja premierja, v začetku decembra lani pa je nato sama ponudila odstop.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste