Ledine

Neprecenljiva šola za redko poseljeno planoto

Saša Dragoš
19. 10. 2023, 21.20
Deli članek:

Na slavje 140. obletnice ene naših najstarejših podružničnih šol, v Ledinah na istoimenski planoti, se je zgrnilo na stotine ljudi. Čeprav je minilo že skoraj sto let, odkar je šola štela več kot sto učencev, je za sedanjih 32 in redko poseljeno planoto neprecenljiva.

Saša Dragoš
Učenci podružnične šole Ledine so za več sto zbranih pripravili imenitno slavje njene 140. obletnice.

"Podružnične šole so biser šolskega sistema," je na slavju 140. obletnice podružnične šole Ledine dejala ravnateljica matične šole Spodnja Idrija Janja Habe. Vsestransko usposobljeni in empatični učenci s prihodom obogatijo osrednje šole. Žal se tovrstne šole poslavljajo. Čeprav jih ob 456 osrednjih v državi deluje še okrog 300, jih obiskuje le dober odstotek učencev, v Ledinah 32.

"Bili ste trmasti in ste šolo ohranili," je poudarila predsednica učiteljev slovenskih podružničnih šol Katja Bolko in se zahvalila skoraj 40 let vodji in učiteljici šole Ivici Šemrov. Šemrovova je bila osrednja borka za ohranitev, ko je šola pred leti z devetimi učenci dosegla dno. Ob oblikovanju leta 1883 jih je bilo več kot sto, na vrhuncu po prvi svetovni vojni skoraj dvesto. Zdaj je šola ena od dveh od nekdanjih enajstih v občini. Nekdanji učenci, ki so množično obiskali slavje, so soglašali, da so v njej dobili vrhunsko popotnico v življenje.

Šola je uspešna, ker so skupaj stopili krajani in šolarji ter uredili vse, kar so za obstanek lahko. Imajo jutranje in popoldansko varstvo. Ledinčani so sami pridobili dovoljenja za oddelek vrtca in zanj uredili prostor v gasilskem domu. Ker se na planoto priseljujejo, so Ledine s povprečno 34,7 leta starimi prebivalci najmlajša vas v občini in ena najmlajših v državi. Občini razen zazidalnega načrta in zagotovitve zdrave vode, ki so si jo krajani s samoprispevkom zagotovili sami, ni bilo treba globoko segati v proračun.
Šola čaka na telovadnico in obnovo.

"Imamo zagotovljen denar za pripravo projektov, a tudi težave, ker ni prostih projektantov. Naložbe občina ne more uresničiti sama," idrijski župan Tomaž Vencelj ni obljubil obnove šole, čeprav se denar zanjo valja po proračunih občine že več let. Vodja šole Maja Vegelj je zagotovila, da bodo kljub šolanju v jedilnici, brez telovadnice, v dveh kombiniranih in samostojnem oddelku ohranili odličnost.

Zunajšolske dejavnosti obiskujejo vsi učenci. Igralci dramskega krožka so se na slavju imenitno sprehodili skozi šolo nekoč in danes. Klekljanja se uči kar deset dečkov in skupaj z deklicami igrajo nogomet. Kakopak so Ledinci sami uredili nogometno igrišče in v klubu oblikovali vse selekcije. Ker celotna KS Ledine obsega še deset vasi in je povprečna starost v njih čez 43 let, imajo v zadnjih letih nekaj manj rojstev. Šolo, srce kraja, pa so odločeni ohraniti. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste