Postojna

Za Poček obrambno ministrstvo plačuje NUSZ, a tudi vlaga pritožbe

Veronika Rupnik Ženko
19. 10. 2023, 20.30
Deli članek:

Na ministrstvu za obrambo so se v odzivu na proteste, ki so potekali zaradi za občane »nesprejemljivih« vojaških aktivnosti, med drugim pohvalili z izplačili visokega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča občinam na tem območju, čeprav se strinjajo, da »denar ne odtehta hrupa«. A pri tem so pozabili omeniti, da zoper odločbe o odmeri NUSZ vlagajo pritožbe. V zvezi z neporavnanimi NUSZ Občini Postojna potekata tudi dva sodna postopka.

Sašo Švigelj
Zemljišča, ki se uporabljajo za potrebe ljudske obrambe, niso izvzeta iz obveznosti plačila NUSZ.

Občine, na prvem mestu postojnska, v katere sega osrednje vojaško vadišče Slovenske vojske, odločno nasprotujejo prekomernim, prehrupnim in za okolje obremenjujočim vojaškim vajam. Zadnji protest je postojnska občina (že pred njo pa tudi ilirskobistriška) na pristojne naslovila prejšnji teden v pričakovanju, da tokrat ne bo ostalo pri praznih obljubah.

Na postojnski občini so se sicer zavezali, da si bodo prizadevali ne le za zmanjševanje vojaških aktivnosti in onesnaževanja okolja, temveč tudi za zagotovitev nadomestil za obremenjevanje okolja in prebivalcev, s končnim ciljem zaprtja vojaškega vadišča.

Ne gre za dogovor, temveč obveznost
Sistemsko nadomestila niso urejena. Pač pa ministrstvo za obrambo (Mors) oziroma Slovenska vojska občinam v skladu z vsakokratnimi medsebojnimi dogovori sofinancira vlaganja v lokalno javno infrastrukturo na območju občin, zlasti obnovo cest (ki jih uporablja tudi vojska).

Sašo Švigelj
Osrednje vojaško vadišče Slovenske vojske se nahaja pri Počku.

Plačuje pa jim tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), pri čemer pa velja poudariti, da pri tem ne gre za nadomestilo za obremenitve, temveč javnofinančno dajatev, predpisano z zakonom, ki so jo zavezanci dolžni plačevati letno. »Tako ta dajatev ni predmet 'izbire' oziroma medsebojnih dogovorov, temveč je zakonsko predpisana obveznost. NUSZ je odmerjeno za uporabo zemljišč, ne pa tudi za obremenitev okolja z vojaškimi aktivnostmi,« so jasni na Občini Postojna.

Mors vlagal pritožbe
Zakonska podlaga za odmero izhaja iz odločitve najprej vrhovnega, nato pa še ustavnega sodišča, da zemljišča, ki se uporabljajo za potrebe ljudske obrambe, po zakonu niso več izvzeta iz obveznosti plačila NUSZ.

Postojnski občini je lani Mors za ta namen plačal dobrih 438.000 evrov in letos dobrih 480.000 evrov, Občini Pivka lani in letos po 135.000 evrov, Občina Ilirska Bistrica pa je lani prejela 784.000 ter letos 867.000 evrov.

A kot so nam potrdili na postojnski občini, kljub zakonski obvezi ne gre za avtomatizem. Lani je zoper odločbo o odmeri NUSZ Mors vložil pritožbo, h kateri je Občina Postojna podala mnenje. O pritožbi še ni bilo odločeno. Ker pritožba ne zadrži izvršitve, pa je bil odmerjeni NUSZ v korist občine plačan. Letos je bil NUSZ delno že plačan, v celoti pa bo do konca leta.

Šimen Zupančič
Ministrstvo je lani za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča na Počku postojnski občini plačalo 438.000 evrov.

Furs ga sprva ni niti odmeril
»Za zdaj je 'nenapisani dogovor', da Mors vse do prve končne pravnomočne odločitve v kateremkoli od sodnih postopkov občini letno plačuje NUSZ, skladno z izdanimi odmernimi odločbami,« rezultat zadnjih sestankovanj pojasnjujejo na občini.

Za kakšne sodne postopke gre? Trenutno potekata dva sodna postopka, v katerih Občina Postojna toži Republiko Slovenijo za plačilo odškodnine zaradi neodmerjenega NUSZ za zemljišča, namenjena za obrambo na območju Občine Postojna, zavezancu ministrstvu za obrambo. V okviru prvega sodnega postopka občina od države zahteva plačilo odškodnine v višini 1.478.885 evrov s pripadki (NUSZ za leta 2016–2018), v okviru drugega pa odškodnino v višini 404.241 evrov s pripadki (NUSZ za leto 2019).

Da pri izplačevanju NUSZ ne gre vse gladko in da v povezavi z zaračunanim NUSZ za strelišče Bač potekajo pravni postopki, nam je potrdil tudi ilirskobistriški župan Gregor Kovačič, ki pa podrobnosti – po nasvetu pravnikov – ni želel razkrivati.

Občina Ilirska Bistrica NUSZ za strelišče Bač sicer odmerja od spremembe odloka v letu 2020 in ga je zaračunala za leta 2021, 2022 in 2023. 

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste