Kopenska ofenziva

Izraelska vojska ima »zeleno luč« za vdor v Gazo, vojake so pozvali, naj se pripravijo

S.R.
19. 10. 2023, 20.54
Posodobljeno: 19. 10. 2023, 21.00
Deli članek:

Izrael kot kaže ne odstopa od namere, da v Gazo pošlje kopensko vojsko.

Profimedia
Izraelske vojake, nameščene ob meji z Gazo, je obiskal obrambni minister Joav Galant.

Da ima izraelska vojska »zeleno luč« za vdor v Gazo, kadar koli bo pripravljena, je danes naznanil izraelski minister za gospodarstvo Nir Barkat, ki je v intervjuju za ABC News poudaril, da je prioriteta uničenje Hamasa, skrb za talce in civiliste pa da je drugotnega pomena. »Vložili bomo vse napore, da naše talce pripeljemo nazaj žive,« je dejal ter dodal, da pa je »prva in zadnja prioriteta« uničenje Hamasa. Da se izraelska vojska pripravlja na kopensko ofenzivo, je nakazal tudi izraelski obrambni minister Joav Galant, ki je danes na meji z Gazo obiskal izraelske vojake. »Zdaj Gazo vidite od daleč, kmalu jo boste videli od znotraj,« je Galant povedal vojakom, ki jih je obenem pozval, naj se pripravijo, saj bo »prišel ukaz.« Kmalu po Galantovi izjavi za javnost, v kateri je dejal še, da bo vojna »dolga in težka,« je videoposnetek obiska tam nameščenih vojakov objavil še izraelski premier Benjamin Netanjahu. Na meji z Gazo je sicer pripravljenih več deset tisoč izraelskih vojakov.

Profimedia
V Gazi, ki jo raketirajo izraelske sile, je po zadnjih podatkih umrlo že več kot 3700 ljudi.

Po ameriškem predsedniku Joeju Bidnu, ki je Izrael že zapustil, je državo danes obiskal še britanski premier Rishi Sunak, mnogi zato predvidevajo, da bo Izrael s kopensko ofenzivo odlašal do trenutka, ko bodo Izrael zapustili tuji voditelji.

Biden je sicer naznanil, da je z Izraelom uspel doseči dogovor, da bo v naslednjih dnevih iz Egipta v Gazo lahko vstopilo 20 tovornjakov s humanitarno pomočjo. Kot opozarjajo humanitarne organizacije, to še zdaleč ni dovolj, da bi oblažili trpljenje prebivalcev, ki jim primanjkuje vode, hrane, zdravil in drugih nujnih potrebščin. Na egiptovski strani meje sicer čaka več kot 100 tovornjakov. Mejni prehod Rafa naj bi končno odprli v petek. Izraelske oblasti so medtem potrdile, da bodo dovolile »omejeno količino pomoči,« a zgolj v primeru, če ne bo koristila Hamasu. Ponovili so še, da bi odprli tudi kontrolne točke na meji z Izraelom, a le v primeru, če bi Hamas iz Gaze izpustil več kot njihovih 200 talcev.

Profimedia
Palestinsko mesto Tulkarm na Zahodnem bregu.

Na Zahodnem bregu umrlo najmanj deset ljudi

V spopadih z Izraelci je na Zahodnem bregu danes umrlo najmanj deset Palestincev, od tega jih je sedem umrlo v spopadih z izraelsko vojsko v begunskem taborišču zahodno od Nablusa, poroča STA. Izraelska vojska je v taborišču izvajala protiteroristično operacijo, ko so izbruhnili spopadi, ki so terjali sedem smrtnih žrtev. Še pet ljudi pa so aretirali.

Izraelske oblasti so racije izvajale tudi drugod po Zahodnem bregu. V vasi blizu Ramale so izraelske sile uničile dom domnevnega terorista. Ljudje so hoteli to preprečiti. Okoli 20 jih je začelo v vojake metati molotovke. Vojska se je odzvala s streljanjem, pri tem pa je umrl Palestinec.

Še en moški je bil ubit v spopadu z izraelsko vojsko južno od Izraela. V osrednjem delu Zahodnega brega pa je izraelski naseljenec ustrelil in ubil 21-letnega Palestinca. Podrobnosti niso znane, še poroča STA.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste