Anonimka staršev

Drama na ekskurziji OŠ Hajdina v Berlin, a po spodnjem perilu učitelja menda nista šarila

D.K.
11. 10. 2023, 21.13
Posodobljeno: 11. 10. 2023, 21.49
Deli članek:

Ekskurzija učencev OŠ Hajdina v Berlin se je sprevrgla v pravo dramo. Starši trdijo eno, ravnatelj drugo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V uredništvo Ptujinfo so najprej prejeli anonimno pismo nekaj staršev otrok OŠ Hajdina, v katerem so opisali dogodek, do katerega naj bi prišlo na ekskurziji osmih in devetih razredov v Berlin. Zdaj pa se je na dogajanje odzvala še šola. 

Povod je bila najdena fuga

Kot poroča omenjen portal, so starši v anonimnem pismu na splošno zapisali, da je bila ekskurzija, na kateri je prišlo do incidenta, izvedena podpovprečno. Hkrati pa so nanizali obtožbe zoper učitelja, ki je otroke spremljal na ekskurziji. Od žaljivih komentarjev, do slačenja osnovnošolcev do spodnjic. 

V predalu enega od sedežev naj bi eden od učencev našel fugo (tobačni izdelek) in ga pokazal učiteljem. Učitelj naj bi nato začel iskati krivca, v toku tega, pa naj bi se devet fantov moralo sleči do spodnjic, in sicer na avtobusu, ko je ta stal na počivališču, pred ostalimi otroki. Nato naj bi dečki morali zapustiti avtobus in se pred avtobusom nazaj obleci, so zapisali pri Ptujinfo. Starši so še navedli, da otroci naj ne bi smeli opraviti velike potrebe, malo potrebo pa naj bi opravili le ob učitelju ob ograji.  

Vodstvo šolo najprej s skopo izjavo, danes z dolgim pojasnilom 

Za pojasnilo so se pri portalu Ptujinfo obrnili tudi na vodstvo šole, od koder so včeraj prejeli le skopo izjavo. Mitja Vidovič, ravnatelj omenjene šole jim je odgovoril le, da zavrača obtožbe zoper učitelja, a obenem ne bo komentiral zadeve, dokler se te ne raziščejo. Danes pa jim je poslal daljše pojasnilo glede dogajanja na ekskurziji in po njej.   

Kot je pojasnil so učenci 8. in 9. razredov OŠ Hajdina od 29. 9. do 2. 10. 2023 v okviru nadstandardnega programa odpravili na jezikovno ekskurzijo v Nemčijo, obiskali so Berlin in še nekatera druga mesta. »Ekskurzija je bila potrjena na Svetu staršev in Svetu zavoda kot nadstandardna ponudba že lansko leto. Program je pripravila in vodila agencija Sonček, s strani šole so učence poleg vodičev spremljali še trije izkušeni učitelji spremljevalci, med njimi vodja in najbolj izkušenj učitelj šole, za katerim je že veliko tovrstnih izkušenj na ekskurzijah, mednarodnih izmenjavah ter projektih. Je tudi učitelj, ki ga imajo učenci zelo radi in jim je blizu, nadpovprečno je uspešen pri svojem delu in opravi tudi veliko prostovoljnega dela za učence in šolo,« je zapisal ravnatelj.          

Učenci niso upoštevali navodil

»Žal se je zgodilo, da se nekaj učencev že celotno ekskurzijo ni držalo dogovorjenih in znanih pravil glede ekskurzije in tudi pravil šolskega reda. Tako so imeli pri sebi energijske pijače z oznakami za odrasle, jih konzumirali in potem, ko niso mogli spati, so tudi kršili nočni mir v hotelu do 3. ure zjutraj. A so učitelji tudi te težave uspeli rešiti in nadaljevati s planom ekskurzije. V tem razgovoru se je eden od učencev že zadnji večer v Berlinu priznal, da nekateri učenci posedujejo in konzumirajo za otroke prepovedane izdelke,« je dodal in omenil, da je ekskurzija sicer ves čas potekala po programu in je bila zelo dobra in za učence poučna. 

Verjetnost za prehodno prisotnost najdenih substanc nična

»Zadnji dan, 2. 10. 2023, na poti domov, so učenci med vožnjo na enem izmed sedežev našli v robček zavito, uporabljeno fugo, eden od učencev je prinesel še eno, neuporabljeno. Učitelji so v skrbi za učence, gre namreč za izjemne odgovornosti na tovrstnih ekskurzijah, v tujini, kjer smo nenazadnje dolžni spoštovati tudi stroga pravila ostalih držav glede nedovoljenih snovi, začeli raziskovati izvor najdenega. Ker se učenci med seboj dobro poznajo, so hitro podali učiteljem svoje ugotovitve, pri katerih učencih naj bi že opazili uporabo teh snovi. Naj omenim, da je bil avtobus vedno pred pričetkom poti očiščen in pregledan, zato je verjetnost za prehodno prisotnost najdenih substanc nična,« je zatrdil Vidovič. 

»Na prvem postanku je večina učencev z vodiči in eno učiteljico odšla na postanek. Preostala dva učitelja sta učence, pri katerih je bil podan sum, zadržala. Preiskala sta jim torbe in oblačila. Sicer dodatnih fug nista našla, saj seveda spodnjega perila nista preiskovala ali se jih kakorkoli dotikala. Našla pa sta zelo močne protibolečinske tablete z oznako trikotnikom, prazno flaško alkoholne pijače, kupljene v Nemčiji ter veliko deodorantov in žvečilk, ki jih po besedah učencev tisti, ki uporabljajo fuge, uporabijo za to, da zakrijejo smrad po uporabi,« je za Ptujinfo zapisal ravnatelj OŠ Hajdina. 

Oblačila in torbe pregledani v intimnem okolju

Poudaril je, da so bila oblačila in torbe pregledani v intimnem okolju, brez drugih učencev ali prisotnih. »Avtobus so zapustili popolnoma oblečeni in tudi odšli normalno naprej na postanek, v trgovino, na pijačo, nihče se ni jokal itd. Na naslednjem postanku so nekateri izmed njih tudi šli na veliko potrebo, nikoli nikdar nobenemu ni bila kratena pravica do tega, ne male, ne velike potrebe,« pravi ravnatelj in dodaja, da so ga učitelji takoj po dogodku o tem tudi obvestili preko telefona. 

»Kot ravnatelj sem svetoval naj se zadeve umirijo, poskrbi za varno pot domov, takoj zjutraj pa se lotimo raziskovanja situacije. Takoj zjutraj sem obvestil policijo, saj nimamo izkušenj s tovrstnimi nedovoljenimi izdelki. Podal sem vse ugotovljene informacije o najdbah in tudi reakcijah. Ker ni šlo za sredstva, ki bi bila kazensko preganjana (le njihova preprodaja), smo se dogovorili, da najprej zadevo interno preiščemo. Razredničarkam sem dodelil nalogo, da skličejo starše in otroke, ki so bili vpleteni, najprej v individualnem razgovoru, ne z namenom kazanja s prstom, ampak v skrbi, da glede na ugotovitve, pomagamo otrokom z restitucijo tudi na pravo pot. Seveda ob ugotovljenih kršitvah pravil šolskega reda tudi ustrezno ukrepamo,« je dogajanje strnil Vidovič.

»Na dogovorjeni sestanek staršev prvega od otrok so sicer prišli vsi vpleteni, a sem jih skupaj s svetovalno delavko sprejel in skupaj smo se pogovorili. Žal je bil učitelj spremljevalec ta dan odsoten, da bi lahko podal staršem tudi svoje videnje. Vse njegove odločitve so bile sprejete v skrbi za zdravje in zaščito učencev ob zavedanju, kakšne hude posledice in tudi odvisnosti lahko povzroči nepravilna in neprimerna uporaba najdenih substanc. Skrbi nas, kakšno sporočilo dajemo otrokom, če jim dovolimo kršenje skupno sprejetih norm in pravil, bojimo se odvisnosti in hujših posledic, za katere vemo, da po navadi sledijo, če učencem ne znamo postaviti meje,« je zapisal Vidovič. 

V anonimnem pismu so neresnične izjave in lažne navedbe

»V začetku tega tedna smo bili obveščeni o anonimnem pismu nekaterih staršev, ki poleg neresničnih izjav o dogodku, mečejo izjemno slabo luč na delovanje šole, ki je v javnosti prepoznana kot ena najbolj aktivnih, naprednih ter uspešnih šol v okolju, zato bi želel odgovoriti tudi na te neresnične navedbe, saj želim zaščititi vse naše otroke, ki se izjemno trudijo, vse sodelavce in tudi starše ter lokalno skupnost, ki nas ob tem podpirajo,« je navedel ravnatelj in v izjavi nanizal številne uspehe šole, s katerimi želi zavreči navedbe, da šola ni učno uspešna. 

Prav tako ostro obsoja »lažne navedbe o spolnem napadu in reševanju zadev po domače«. »Nobenega spolnega napada in drugih obtožb nismo imeli zaznanega ali prijavljenega, zato ga niti nismo mogli nikamor posredovati, prav tako ne prepisa zaradi omenjenih razlogov (mimogrede, na našo šolo se je v dveh letih iz različnih vzrokov in pozitivnega pristopa, ki ga ponujamo, prepisalo preko 15 otrok iz drugih okolij). Res je, kot ravnatelj se veliko pogovarjam z učenci, pomagam s pogovori in s svetovanji, kar učenci cenijo in se mi velikokrat zaupajo. Pogovore opravim profesionalno, čutno, otrokom se znam približati in nanje pozitivno vplivati. Na vsako pobudo ali problem se odzovemo in tudi rešujemo ter razrešimo. Naredimo tudi kakšno nenamerno napako, znamo sprejeti kritike in se tudi opravičiti,« meni ravnatelj. 

»Prosim javnost, da zaščiti vse vpletene in pristojnim institucijam ter tudi nam, dovoli, da opravimo svoje delo in naloge v skladu z zakonodajo in pravili. Verjamem, da bodo vsi pristojni opravili svoje delo in ni prav, da nekoga obsodimo za karkoli, kar mu ni dokazano in se tudi ni zgodilo,« je pojasnilo za Ptujinfo sklenil ravnatelj OŠ Hajdina.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan