Hrup, smrad in prah

Vrtojbenci s tožbo zahtevajo zaprtje asfaltne baze v naselju

Mitja Marussig in Polona Krušec
11. 10. 2023, 21.45
Deli članek:

Civilna iniciativa (CI) Vrtojba poskuša s tožbo doseči, da Kolektor CPG zapre asfaltno bazo v Vrtojbi. Medtem je gradbena inšpekcija podjetju naložila 20.000 evrov kazni, ker ni dokazalo, da ima uporabno dovoljenje. Podjetje zatrjuje, da bo dokazalo, da v Vrtojbi legalno obratuje. »Zahtevamo, da se proizvodnja ustavi,« poudarja vodja CI Miloš Nemec, ki dodaja, da se lahko v okviru mediacije pogovarjajo.

Leo Caharija
Asfaltna baza je že leta trn v peti Vrtojbencev, ki pa selitve niso uspeli doseči. Zdaj to poskušajo po sodni poti.

Nekaj let smradu, prahu in ropota pod okni bi še najbolj zagrizenemu dušebrižniku do konca razparalo živce in verjetno načelo zdravje. Kaj šele nekaj desetletij takšnega stanja, kot se dogaja Vrtojbencem, sosedom asfaltne baze Kolektorja CPG, ki že dolgo opozarjajo, da je dovolj, in pričakujejo, da podjetje proizvodni obrat izseli iz naselja.

Po prvotnih načrtih naj bi območje izpraznili in sanirali že do leta 1998, v prostorskem načrtu občine je od leta 2003 tam celo območje za rekreacijo. Ki je v resnici seveda ni, saj baza ni šla prav nikamor.

Vrtojbencem je pred štirimi leti zaradi tega prekipelo, ustanovili so civilno iniciativo in se podali v boj. Pri inšpekcijah je bil učinek komaj zaznaven: sodeč po nadzorih okoljske inšpekcije je z emisijami hrupa, smradu, odpadnih vod in podobno vse v najlepšem redu. Gradbena inšpekcija je na pobudo CI od Kolektorja CPG zahtevala, naj dokaže, da ima uporabno dovoljenje. Podjetje, kjer trdijo, da v Vrtojbi poslujejo povsem legalno, papirjev kljub podaljšanju rokov v poldrugem letu ni dostavilo.

In kazen? 20.000 evrov. Pa morda niti to ne, če bo CPG zahtevalo in uspelo s sodnim varstvom. Zdaj je ostal Vrtojbencem v rokah še zadnji adut – asfaltno bazo bodo poskušali izseliti s tožbo. Napovedali so jo že konec januarja letos.

Je država pravna?

»V štirih letih smo poskušali prepričati pristojne, od ministrstva za okolje in inšpekcij do varuha človekovih pravic, da je treba obrat zapreti. Ves politični aparat je seznanjen s to problematiko. A so vsi dvignili roke, ostali smo sami. Tožba je edino, kar nam preostane,« poudarja vodja civilne iniciative Miloš Nemec, prepričan, da bodo uspeli, če je Slovenija pravna država.

Gradbena inšpekcija je v postopku, ki je s pritožbami trajal od decembra 2021, torej skoraj dve leti, slednjič potrdila, da Kolektor CPG za asfaltno bazo ni predložil uporabnega dovoljenja. A upi Vrtojbencev, da bo moralo podjetje obrat zapreti, so bili jalovi. Inšpekcija je podjetju naložila plačilo 20.000 evrov kazni, ker ni izpolnilo zahteve. In to je to. V podjetju se še niso odločili, ali bodo zahtevali sodno varstvo.

»Odločba ne pomeni, da se moramo izseliti iz Vrtojbe in zapreti obrat, zato bo baza v skladu z veljavno zakonodajo naprej obratovala,« potrjuje direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli, ki trdi, da v Vrtojbi obratujejo povsem legalno.

STA
Direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli

Sodišče bo najprej poskusilo z mediacijo

Je pa podjetje že marca na upravno enoto vložilo vlogo za pridobitev dovoljenja za objekt dolgotrajnega obstoja. To vlogo je UE zavrgla, zdaj CPG poskuša znova. »Če bo potrebno, bomo na sodišču dokazovali, da ima obrat že od prve postavitve asfaltne baze leta 1965 do danes vse potrebne dokumente,« pa Mugerli komentira novico o tožbi Vrtojbencev. Novogoriško sodišče je obema stranema poslalo predlog za mediacijo. »Zahtevamo, da se proizvodnja takoj ustavi, a smo se pripravljeni pogovarjati,« je potrdil Nemec.

Rešitev sicer obstaja – selitev baze na novo lokacijo. Mugerli, ki poudarja, da regija potrebuje asfaltno bazo, je zavrnil neuradne govorice, da bi se selili v kamnolom Laže. Prostor imajo tudi v separaciji pri Tolminu, kjer za postavitev asfaltne baze ne potrebujejo niti okoljevarstvenega dovoljenja. »Pripravljeni smo se seliti iz Vrtojbe na območje med Novo Gorico in Tolminom, a naj se v regiji poenotijo, kje bo asfaltna baza,« pravi.

Skrb vzbujajoče

Po naročilu Občine Šempeter - Vrtojba je bila pred nekaj leti izdelana študija kakovosti življenja v Vrtojbi, ki je pokazala na slabo stanje zraka in vode, predvsem pa zemlje v okolici asfaltne baze. S tem je povezano neposredno tveganje za rakava obolenja prebivalcev v okolici, je še pomembna infromacija civilne iniciative. Njihove trditve, da smrad v kraju prihaja iz asfaltne baze, je potrdila tudi italijanska agencija za okolje Arpa, saj se s smradom soočajo tudi v Štandrežu na drugi strani meje.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan