Nevrološka bolezen

Tit in njegova družina vas prosita za podpis, saj je zdravljenje nujno

Polona Krušec
29. 8. 2023, 20.34
Posodobljeno: 30. 8. 2023, 08.23
Deli članek:

Sedmega septembra bomo zaznamovali svetovni dan Dušenove mišične distrofije (DMD), ki jo ima tudi sedemletni Tit Zadobovšek iz Trbovelj. To je najpogostejša bolezen med mišičnimi boleznimi otrok – pojavnost je ena na 3500 do 5000 živorojenih dečkov –, vendar se o njej ne govori veliko. Zato ji(m) dajemo glas, sploh zdaj, ko se borijo za odobritev zdravila.

Osebni arhiv
Tit iz Trbovelj je vesel deček, ki obožuje doživetja.

DMD (Duchenne muscular dystrophy) je živčno-mišična bolezen, ki jo povzroča mutacija v genu za distrofin. Po besedah Titovih staršev, mame Tine Trentelj Zadobovšek in očeta Matjaža Zadobovška, je posledica omenjene genske mutacije okvara skeletnih in pljučnih mišic ter srčne mišice, zaradi česar imajo oboleli številne zdravstvene težave in so običajno že pred vstopom v puberteto povsem odvisni od invalidskega vozička.

Bolezen žal vodi v prezgodnjo smrt. »Zaradi napredujočega propadanja srca in dihalnih mišic oboleli ne dosežejo višje starosti od 20 do 25 let,« je žalostno dejstvo, ki ga razkrijeta dečkova starša.

Po besedah zakoncev Zadobovšek je razvoj v prvih nekaj letih otrokovega življenja normalen ali pa se pojavlja le blag zaostanek v doseganju razvojnih mejnikov, »v obdobju dojenčka pa se bolezen lahko kaže z znižanim mišičnim tonusom in slabšo kontrolo glave. Mišična šibkost se pozneje izraža še z nepravilnostmi pri hoji (hoja po prstih, zibajoča hoja), težavami pri teku, hoji po stopnicah ali vstajanju s tal ter s pogostimi padci,« sta razložila.

Osebni arhiv
Biopsija mišic je razkrila, da ima danes sedem let star fantek zelo redko bolezen.

V Ameriki da, pri nas še ne

Za to bolezen v Evropi za zdaj ni zdravila, sta pojasnila Tina in Matjaž, hkrati pa prenesla veselo novico, in sicer da je junija FDA (ameriška Uprava za hrano in zdravila) odobrila zelo obetavno zdravilo podjetja Sarepta Therapeutics, ki pa velja samo za ZDA. Zdaj se starši evropskih otrok z DMD trudijo, da bi ga odobrili tudi na tem koncu sveta.

V ta namen so se na ravni celotne Evrope odločili za peticijo, s katero se zavzemajo za hitro odobritev zdravila. »Ta odobritev je nujno potrebna, saj oboleli otroci vsak dan bijejo bitko s časom, zato šteje vsak dan! Za mnoge od njih je že prepozno, ob naši neodzivnosti pa se bo to število še povečalo. Hitra odobritev zdravila v Evropi bi lahko mnogim evropskim dečkom dala enako priložnost za izboljšano kakovost življenja,« je povedala Titova mamica in Slovence proseče pozvala, da jim namenijo podporo s svojim podpisom peticije Hoffnung fur Kinder mit DMD, ki sta jo sprožila nemška starša dečka z omenjeno boleznijo.

Dostop do peticije je tu.

Osebni arhiv
Fantek s svojim očetom Matjažem

Samo še toliko do cilja

Po Tininih navedbah bi morali po Evropski uniji zbrati 25 tisoč podpisov, 18 tisoč jih že imajo, na sedem tisoč pa še upajo. »Če nam bo to uspelo, jih bomo posredovali EMI – Evropski agenciji za zdravila, kar bo pripomoglo k pospešitvi odobritve zdravila za uporabo v EU,« sta dejala starša.

Izredno se trudita, da kolikor se le da, upočasnita napredovanje bolezni svojega sina, in sicer z različnimi terapijami, tudi s tisto z matičnimi celicami, ki jo izvajajo izključno v tujini in je ZZZS ne krije, tako da je v celoti samoplačniška in jo morajo kriti iz lastnega žepa.

Tit bo prvošolček

Kaj točno je narobe s fantkom, so izvedeli šele po drugem letu njegove starosti. Mamica je sicer takoj po njegovem rojstvu začutila, da z otrokom nekaj ni v redu. »Dokaj hitro so zdravniki opravili genetsko testiranje, ki ni pokazalo nobenih posebnosti, redko bolezen je razkrila šele poznejša biopsija mišic,« je pojasnila Tina.

Sina, ki bo letos šel v prvi razred, zakonca opisujeta kot zelo veselega in iskrivega. »Zelo rad raziskuje. Veseli se življenja, rad vidi, da se ves čas nekaj dogaja.« Srčno si za svojega in ostale otroke s to boleznijo želita, da bi prišlo do odobritve zdravila tudi v Evropi, poleg tega pa še, da bi bilo na voljo tudi za starejše otroke, saj je Amerika zdravilo odobrila za uporabo do četrtega oziroma petega leta starosti.

Osebni arhiv
Samo še sedem tisoč podpisov in so na cilju!

Osebni arhiv
S svojim podpisom lahko pomagate otrokom s hudo nevrološko boleznijo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste