Lahko tudi toča

Danes pozornost usmerjena na ranljiva območja na Koroškem in na Savinjskem

G.G.
29. 8. 2023, 09.45
Posodobljeno: 29. 8. 2023, 12.08
Deli članek:

Še en vremensko pester dan je pred nami, potem pa se bo ozračje stabiliziralo.

STA
Poplavljanje reke Meže v Mežici v začetku avgusta.

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo oranžne barve za vso državo z izjemo severozahodnega dela. Zaradi obilnejših padavin bi lahko naraščale reke in potoki v severni in vzhodni Sloveniji, zlasti na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah.

»Težišče padavin bo v vzhodnem delu Slovenije, predvsem na območjih Koroške, Savinjske in Podravske regije in Zasavja. Na teh območjih lahko v 24 urah pade od 50 do 80, lokalno tudi blizu 100 l/m2. Nalivi bodo ponekod lahko dolgotrajni, ne pa ekstremno močni,« se glasi njihova napoved.

»Današnji tip padavin bo bolj enakomeren, porazdeljen na širša območja, brez ekstremnih nalivov," je povedal vremenoslovec Brane Gregorčič in dodal, da bo vpliv na vodotoke počasnejši, kljub temu pa so bo povečala namočenost zemljine.

Janez Polajnar, najbolj prepoznavni hidrolog v Sloveniji, je kot morebitno najresnejšo nevarnost izpostavil dejstvo, da bo »drugi padavinski val padal na namočeno podlago.« Včeraj je na Koroškem in Savinjskem padlo od 40 do 50 l / m2 padavin, enako ali podobno lahko danes. To je lahko vzrok za naraščanje hudournikov in razlivanje vode. Zaradi spremenjene pokrajine, drugačne struge rek, kot je Polajnar poudaril že včeraj. Skratka, danes smo lahko najbolj zaskrbljeni zaradi stanja na »ranljivih območjih na Koroškem, v Savinjski regiji in Slovenskih Goricah«.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dodal, da so v ponedeljek predlagali občinam, naj za javno alarmiranje uporabijo sirene. Ob tem naj svoje občane predhodno obvestijo, iz kakšnega razloge se lahko sproži sirena, da se izognejo kasnejši zmedi občanov in obremenjevanju številke 112.

Tudi po oceni ljubiteljskih opazovalcev vremena pri portalu Neurje.si bo center dogajanja danes na vzhodni polovici države. Močnejše nevihte se pričakuje v popoldanskih urah na Dolenjskem, nato pa se naj bi širile proti severu in postopno zajele vzhod države. Ker so na vzhodu še višje temperature, lahko nastane tudi toča. Nevihte bo poleg nalivov spremljal močan veter.

»Tokrat lahko ponekod pade med 50 in 70 l/m2, največ pa modeli nakazujejo za jugovzhod države, kjer lahko pade tudi preko 100 l/m2. Ker je količino padavin ob takih situacijah praktično nemogoče točno napovedati so ti podatki le informativne narave, katere lahko koristno uporabimo za zaščito imetja,« izpostavljajo na Neurje.si.

Najbolj črn scenarij se ni uresničil

Nevihte z močnimi nalivi in vetrom so več težav povzročale v ponedeljek, ko so zajela Obalo, severno Primorsko, osrednjo Slovenijo in Gorenjsko. V koprski občini je silovit veter poškodoval streho na Osnovni šoli Šmarje in pokrito tribuno na stadionu Bonifika, v Ajdovščini je klestila toča. V prestolnici je voda zalila več kleti in cest, iz poplavljenih podvozov so morali reševati nekaj voznikov. Ujma se je, sicer v manjšem obsegu kot v začetku meseca, ponovila tudi na Gorenjskem, kjer jih poleg zalite infrastrukture skrbijo zlasti plazovi. Na Škofjeloškem so preventivno evakuirali nekaj občanov, je poročal portal N1.

V Črni na Koroškem so se sinoči iz previdnosti umaknili iz domov nekateri prebivalci Spodnjega Javorja, a po besedah županje Romane Lesjak se je deževje ponoči umirilo. Poplavilo je le nekaj kleti. Po poročanju Radia Slovenija so noč prebili izven svojega doma tudi družina v občini Prevalje ter prebivalci z območja Lom pri Mežici. Gasilci so bili aktivirani po vsej Mežiški dolini do Dravograda in Slovenj Gradca. V pripravljenosti so bile tudi intervencijske službe v Zgornji Savinjski dolini, a za zdaj kaže, da je Savinja ostala v strugi, je še poročal radio.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste