Razmere na terenu

Hidrolog Polajnar: Poljanska Sora in Gradaščica »strmo naraščata,« umirilo se bo šele v drugi polovici noči

S.R.
28. 8. 2023, 19.34
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 20.11
Deli članek:

Besnenje narave so danes najbolj občutili prebivalci na Obali in na Severnem Primorskem, a se je dogajanje popoldne počasi, a vztrajno selilo proti vzhodu. Predvsem skrbijo območja, ki so bila opustošena v zadnji vodni ujmi.

Sašo Švigelj / M24
Hidrolog Janez Polajnar.

O trenutnih razmerah in tem, kaj pričakovati ponoči, je za Dnevnik na TV Slovenija spregovoril izkušen hidrolog Janez Polajnar, ki je poudaril, da so razmere na terenu zaradi neurij z začetka avgusta spremenjene, nekatera od teh območij pa so že zajeli tudi današnji nalivi. Po njegovih navedbah »strmo naraščata« Poljanska Sora in Gradaščica. Prve močnejše padavine so proti večeru zajele tudi Zgornjo Savinjsko Dolino in »ta padavinski pas, ki se zdaj razprostira med Ilirsko Bistrico preko Ljubljane proti Kamniško-Savinjskim Alpam, bo vztrajal še kar nekaj ur. Tja do 22. in 23. ure lahko pričakujemo močne nalive.« Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) naraščajo tudi reke Reka, Sora in pritoki Ljubljanice. Narašča tudi Sava v zgornjem toku in njeni pritoki z alpskim zaledjem. 

Polajnar je prebivalcem položil na dušo, naj pozorno opazujejo okolico in spremljajo radarsko sliko padavin ter bodo pripravljeni na »takojšen umik, zlasti tam, kjer se lahko sproži zemeljski plaz oziroma lahko narastejo hudourniki.« Ob tem je Polajnar znova poudaril, da hidrologi ne vedo natančno, kako se bodo odzivali vodotoki, saj je pokrajina spremenjena, spremenjene pa so tudi struge. »Kot mi je znano, so struge večjih rek že urejene do te mere, da bodo lahko odvedle to veliko količino vode, vendar pritoki teh rek ostajajo neurejeni,« je izpostavil ter dodal, da na terenu ostaja veliko »plazin, ostalega materiala in plavin, kar lahko dodatno vpliva na težje odtekanje vode proti strugam, zato se lahko voda razlije tudi na območjih, kjer to ni običajno.« Vodnatost Drnice, ki je poplavljala, in Dragonje, ki se je razlila ob strugi, zmanjšuje. Umirja se tudi pretok Soče in njenih pritokov, poroča STA.

Skratka, vreme se bo prehodno umirilo šele v drugi polovici noči, a bodo padavine izdatne tudi jutri, čeprav predvidoma ne bo tako hudo kot danes. »Današnja noč bo tista, v kateri bo potrebna zelo velika pozornost in skrb,« je poudaril Polajnar. Nekje do sredine noči se bodo še pojavljali močni nalivi tudi na »teh prizadetih območjih.« Jutri dopoldne bo nato krajše zatišje, a se bo popoldne spet začelo. Prispel bo nov padavinski val, a te padavine ne bodo tako nevihtnega značaja, bo pa »akumulacija padavin znova velika.« Po njegovih besedah bo sicer večina padavin padla v vzhodni Sloveniji »med Prekmurjem, v Podravju, pa tudi proti Koroški in Savinjski dolini, na enem delu pa tudi v južni Sloveniji,« zato pričakujejo tudi razlivanje rek v drugih delih države, kot je Krka s pritoki. »A večjo skrb nam povzročajo te padavine na ranljivih območjih Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline.«

Medtem geologe skrbijo plazovi. Kot so danes opozorili v Geološkem zavodu Slovenije, so »po nedavni ujmi pobočja, posebno obstoječa plazišča, še vedno zelo nestabilna. Vsem prebivalcem, katerih objekti so bili ob nedavni ujmi prizadeti ali izpostavljeni zemeljskim plazovom, svetujemo, da so izjemno pozorni na kakršnekoli spremembe in premike ter se ob njih nemudoma umaknejo na varno.«

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste