Juršinci

Majhne občine zagotavljajo poseljenost na podeželju

Mojca Zemljarič
17. 8. 2023, 20.51
Deli članek:

Ob prazniku občine Juršinci smo se pogovarjali z županom Robertom Horvatom, ki je prepričan, da je bila delitev Slovenije na 212 občin več kot dobra poteza.

Primož Lavre
Najpomembnejši naložbi, ki bosta v prihodnje zaznamovali delo Občine Juršinci, sta obnova strehe na osnovni šoli in urejanje športnega parka.

»Odločitev pred 29 leti, da smo postali samostojna občina, je bila prava. Ocenjujem, da so se podeželska območja razvijala bistveno bolj, kot če bi bila del večjih skupnosti. Res pa je, da smo tudi na podeželju manjše občine zadnja leta korak za večjimi sosedami in bo država morala razmisliti o dodatnih spodbudah, če želimo ohraniti poseljeno podeželje. Sistem lokalnih skupnosti, kot smo ga zgradili, absolutno velja ohraniti, saj se je izkazal za učinkovitega, ažurnega in gospodarnega,« je dejal Horvat, ki je vodenje občine prevzel lani jeseni, ko se je z županskega mesta poslovil dolgoletni in edini dosedanji juršinski župan Alojz Kaučič. Slednji je ustvaril zelo dobre in trdne temelje delovanja občine, na katerih je mogoče ustvarjati pogoje za še kakovostnejše bivanje v tem delu Slovenskih goric.

Kolesarska steza vse do Ptuja

Ena izmed največjih pridobitev Juršincev je nedvomno kolesarska steza. Gradnjo so začeli v preteklem mandatu, za investicijo pa pridobili tudi evropska nepovratna sredstva. »Prepričan sem, da bo čas pokazal, za kako pomemben projekt gre, in da je bilo zelo prav, da smo se zanj odločili,« je povedal župan in dodal, da je med letošnjimi večjimi investicijami še obnova ceste proti Dragoviču v vrednosti 130 tisoč evrov.

Črtomir Goznik / Radio Ptuj
Juršinski župan je pojasnil, da so ceste tiste, ki zahtevajo redno vzdrževanje in investicije.

Streha na šoli in športni park

Sicer pa sta najpomembnejši naložbi, ki bosta v prihodnje zaznamovali delo Občine Juršinci, obnova strehe na osnovni šoli in urejanje športnega parka. »S težavo puščanja strehe na OŠ Juršinci se ukvarjamo celo desetletje. Nujno je, da se odločimo o rešitvi. Računam, da bi letos končali projektiranje, naslednje leto bi sledila izvedba. Dogovoriti se moramo, ali bomo obnavljali zgolj streho ali pa bomo hkrati zgradili tri prostore, ki jih potrebujemo za delo vrtca, šole in društev.

Tudi športni park bi začeli letos projektirati, a se bo treba najprej z lastniki sosednjih zemljišč dogovoriti o odkupu ali menjavi. Če bi občini uspelo pridobiti zemljišča, bi bilo več prostora za parkiranje pa tudi postavitev pomožnega objekta, ki bi služil skladiščenju različne opreme, med drugim režijskega obrata. Celotno investicijo bomo uresničevali več let, saj je v enem proračunskem letu ni mogoče izvesti. Njeno vrednost ocenjujemo do višine milijon evrov.«

Vodotoke bo treba urejati

Juršinski župan je še pojasnil, da so ceste tiste, ki zahtevajo redno vzdrževanje in investicije. Po njegovi oceni bo v prihodnje tako tudi z vodotoki. »Temu področju bomo namenjali posebno skrb, saj nam visoke vode povzročajo skrbi in škodo. Podnebne spremembe so dejstvo, poskrbeti bomo morali, da bo voda kontrolirano odtekala. Pri nas je tako, da voda, ki priteče s pobočij gričev, v dolini ustvarja jezera. Hkrati najeda teren in povzroča plazenje. Dolgoročno brez ukrepov ne bo šlo. Menim, da smo kot družba v preteklosti popolnoma pozabili na vzdrževanje vodotokov. V naši občini se bomo o možnih rešitvah začeli pogovarjati že letos. Ocenjujem, da se bo s primernimi rešitvami dalo marsikaj zavarovati in zaščititi.«

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste