Vaške čenče

Po najdbi trupelca v vodnjaku se po vaseh v Liki širijo različne teorije

J.V.
17. 8. 2023, 20.10
Posodobljeno: 17. 8. 2023, 20.29
Deli članek:

Na Hrvaškem odmevajo ugotovitve policije glede najdbe mrtvega novorojenčka 4. avgusta v vasici Prvan Selo. Med domačini vlada turobno vzdušje, redki so pripravljeni spregovoriti javno.

Nikola Mraovic/PIXSELL/Bobo
Na kraju zločina.

Po poročanju 24sata je danes v Perušiću in okoliških naseljih v Liki vladalo turobno vzdušje. Le malo domačinov je bilo pripravljenih spregovoriti o grozljivem primeru, kakršnega v regiji ne pomnijo. 20-letno osumljenko kajpak poznajo, saj gre za majhno skupnost. "Vse poznamo, a je bolje, da smo tiho," je skorajda jezno poudaril eden od domačinov.

"Prihajata iz različnih vasi. V Perušiću so živeli v najemniškem stanovanju. Moram reči, da nisem opazila, da je noseča. Po vasi se je veliko govorilo o tem, kaj je storila. Bilo je veliko policije. Posestvo, kjer je otroka vrgla v vodnjak, naj bi bilo v bližini stare hiše njene mame. Kakšna tragedija! Ima še dva majhna otroka. In kaj bo zdaj, ko je v zaporu? Govori se, da bi morala jemati pomirjevala. Je bila nora ali je kriv poporodni sindrom? Mogoče je vseskupaj načrtovala? Vse se govori, saj veste kako je," je povedala domačinka iz Perušića, ki je osumljenko poznala na videz. "Tukaj živim že 50 let, pa za kaj takšnega še nisem slišala," je še poudarila.

Župan je ostal brez besed

Primer je pretresel tudi dolgoletnega župana občine Perušić Ivico Turića. "Grozno! Ostal sem brez besed. Ljudje so v šoku. Družine ne poznam, težko karkoli rečem. Gre za hudo kaznivo dejanje. Zdaj se s primerom ukvarjajo na policiji in v drugih pristojnih službah. Česa podobnega v našem kraju ne pomnimo, pa sem župan že več kot 20 let," je dejal po poročanju 24sata.

Nikola Mraovic/PIXSELL/Bobo
Na kraju zločina.

Kakšna kazen bo doletela osumljenko?

Hrvaški kazenski zakonik za detomor določa, da se "mati, ki umori svojega otroka pod vplivom hudega duševnega stresa zaradi nosečnosti ali poroda", kaznuje z zaporom od šestih mesecev do največ petih let. Osumljena se trenutno nahaja v preiskovalnem zaporu v Karlovcu, tamkajšnje županijsko državno tožilstvo pa je ne obtožuje detomora, ampak hudega umora, za kar je zagrožena precej ostrejša kazen, in sicer od 10 do 40 let zapora.

Nikola Mraovic/PIXSELL/Bobo
Na kraju zločina.

"Detomor je izjemno redek, tako imenovano privilegirana oblika kaznivega dejanja, za katero so predpisane milejše kazni. Rojstvo otroka pri večini psihično stabilnih mater povzroči plaz pozitivnih čustev, željo po največji zaščiti otroka, pripravljenost na žrtvovanje. Za matere je to zelo stresno obdobje, ki pa ga večina uspešno prebrodi, če ima pozitivno družinsko okolje in podporo partnerja. Pri psihično labilnih materah, ki nimajo pozitivnega okolja in podpore, pa se lahko pojavi celoten spekter motenj, ki po porodu v izjemno redkih primerih lahko privedejo tudi do detomora," je za Jutranji list pojasnila psihiatrinja dr. Nadica Buzina, predstojnica Oddelka za forenzično psihiatrijo Psihiatrične klinike Vrapče.

"Storilke so zelo redko ženske, ki imajo resno psihiatrično diagnozo, takšnega primera v praksi še nisem doživela. Najpogosteje gre za mlade ženske brez podpore v družbenem okolju, brez stabilnega partnerskega odnosa in z nosečnostjo, ki si je niso želele," je še dejala psihiatrinja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov