Neurje udarilo z vso silo

Foto in Video: Tornado pri Ilirski Bistrici odkril najmanj 11 streh, pri nekaterih odtrgalo celotna ostrešja

S.R.
2. 8. 2023, 06.56
Posodobljeno: 2. 8. 2023, 09.20
Deli članek:

Z vidika vremena je danes dan predaha, a še prej je treba potegniti črto pod pestro dogajanje med včerajšnjim večerom in nočjo. Ni bilo sicer prvič, a se to dogaja redko. V Sloveniji smo med drugim zabeležili tudi tornado.

Klemen Bergoč/Arso vreme
Žalosten pogled na razdejanje.

Kot so pojasnili vremenoslovci pri Agenciji RS za okolje (Arso), je za nami pester dan, poln vremenskega dogajanja. Še pred prehodom vremenske fronte je nastalo nekaj močnejših predfrontalnih neviht, pri čemer so ob prehodu hladne fronte izmerili nekaj nalivov, pa tudi nekaj močnejših sunkov vetra. »Večer je vremensko začinil tornado v okolici Ilirske Bistrice,« so poudarili in dodali, da so na postaji v Kosezah pri Ilirski Bistrici izmerili najmočnejši sunek vetra, in sicer hitrosti kar 107 kilometrov na uro. Sunek hitrosti 101 kilometer na uro so zabeležili še na Kredarici, merilni postaji v koprski kapitaniji in na Uršlji Gori na Koroškem pa sta izmerili sunka hitrosti 81 in 80 kilometrov na uro.

Koseze opustošil tornado

O tornadu, ki je udaril v Kosezah v občini Ilirska Bistrica, smo že poročali. Odkrival je strehe, podiral elektroenergetske vode in drevesa. V štabu Civilne zaščite Občine Ilirska Bistrica so že v večernih urah naznanili, da je tornado na svoji poti poškodoval ostrešja hiš in tudi ostalo infrastrukturo. Po prvih podatkih je poškodovanih najmanj enajst streh, pri najmanj štirih pa je odtrgalo celotna ostrešja. Kot je za Svet24TV pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, je poškodovanih najmanj 11 streh, »vsaj toliko je bilo prijavljenih, upam, da jih ni več. Ene štiri pet je pa popolnoma demoliranih, odnešenih z objekta.« Dodal je, da so te stanovalce evakuirali oziroma so prespali pri svojcih in prijateljih. Več podrobnosti o včerajšnjem dogajanju v Ilirski Bistrici in predvsem posledicah bo ob 10. uri na voljo na Svet24TV.

Posredovali so tudi drugod po državi

Intervencijske ekipe so morale posredovati tudi na drugih območjih. Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je denimo v naselji Krvavi Potok v občini Hrpelje-Kozina meteorna voda poplavila skladiščne prostore in kuhinjo tamkajšnjega gostinskega lokala. Posredovali so gasilci PGD Materija. Gasilci so meteorno vodo na dveh lokacijah črpali tudi na območju Postojne, kjer je zalila stanovanjski prostor in kletne prostore v večstanovanjskem bloku. Posredovanje je bilo nujno tudi v občinah Piran, Renče-Vogrsko, Kanal, Tolmin, Cerkno, Bled, Radovljica, Tržič, Kranj, Medvode, Velenje, Vojni, Laško, Šentjur, Slovenske Konjice, Rogaška Slatina, Rače-Fram, Podvelka, Duplek, Lenart, Šentilj, Ljutomer, Zavrč in Murska Sobota.

Skupno so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 69 dogodkov, pri čemer sta se sprožila tudi dva zemeljska plazova, ki sta ogrožala objekte. Tako so morali v občini Lenart gasilci v Zgornji Voličini s folijo prekriti 200 kvadratnih metrov plazu, ki je ogrožal stanovanjski objekt. Na terenu je bilo aktivnih skupno 36 gasilskih enot, od tega tri poklicne, ki so opravile skupno 75 intervencij, poroča STA.

Vremenoslovci Arsa so za danes ponudili nekaj utehe. Pred nami je bolj miren in sončen dan, a se že jutri vrača nestanovitno vreme.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste