Huda ura na Koroškem

FOTO: V opustošeno Črno na Koroškem ob vojski tudi Šarec

S.R.
22. 7. 2023, 07.42
Posodobljeno: 22. 7. 2023, 14.11
Deli članek:

Včerajšnjo hudo uro so najbolj občutili na Koroškem in znova tudi na Celjskem, pri čemer je bes narave največ težav povzročil na območju Črne na Koroškem. Škoda se bo merila v milijonih.

Ministrstvo za obrambo
Posledice neurja v Črni na Koroškem si ogleduje tudi minister za obrambo Marjan Šarec.

Poročali smo že, da so morali na območju Črne na Koroškem zaradi naraslih voda evakuirati 50 prebivalcev. Razmere so bile katastrofalne zlasti v Spodnjem Javorju, sicer pa so ujme pustošile vzdolž večjega dela Mežiške doline, v večernih urah je tako močno narasel tok reke Meže, a še precej večjo nevarnost so pred tem predstavljali hudourniki. Številni so poplavljali. Počivali niso niti plazovi. Tako je v občini Črna na Koroškem zalilo hiše in mrliško vežico ter odneslo hlev in celo gospodarsko poslopje ene od hiš. Na splošno so bile na območju doline reke Meže na terenu vse razpoložljive sile.

Skrbi jih, kako bo popoldne

Kot je ponoči za Odmeve na TV Slovenija pojasnila županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, so domačini, ki so jih morali evakuirati, zdaj na varnem. Do noči so namreč uspeli vzpostaviti takšno stanje okoli njihovih hiš, da so se lahko vrnili, »kar je bila tudi njihova največja želja. Tudi tisti, ki bi mogoče morali ostati drugje, niso želeli, pač pa so se želeli vrniti v svoje domove, jih varovati.« Dodala je še, da najmanj ena hiša še vedno ostaja zelo ogrožena, saj je pritličje pod vodo.

Danes je za STA pojasnila, da so »zdaj vsi na terenu, poskušali bomo maksimalno sanirati včerajšnje stanje.« Dodala je, da je poleg ceste proti Šoštanju zaprtih še več lokalnih cest do posameznih zaselkov. Na pomoč bodo v kratkem prispeli pripadniki Slovenske vojske, ki bodo pomagali sanirati plazove. Pomagali bodo odstranjevati tudi številne kupe mulja in peska. Pomagajo tudi gasilci in domačini, je poudarila. Obenem je izrazila zaskrbljenost pred popoldnevom. Vreme ponoči sicer ni povzročalo novih nevšečnosti, a jih skrbijo vremenske napovedi za danes, saj je Agencija RS za okolje za popoldne za celo državo izdala oranžno vremensko opozorilo.

Številne kleti je poplavilo tudi v Dravogradu, kjer so med drugim iz deroče vode reševali živali. Izvlekli so več krav. Hudo je bilo tudi na območju Kotelj, kjer je še vedno oviran dostop do Ivarčkega jezera. Zadevo bodo danes reševali tudi ob pomoči slovenske vojske. Hudo je bilo tudi v Bukovski vasi, kjer je, kot smo že poročali, s ceste zdrsnil avtobus s potniki, a na srečo ni bilo poškodovanih.

Iz vlade so sicer že sporočili, da bodo v prihodnjih dneh iskali rešitve, kako bi lahko z zakonskimi spremembami omogočili hitrejšo državno pomoč za prizadeta območja.

Šarec na Koroškem

V Črni na Koroškem si posledice ogleduje tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je po poročanju STA dejal, da je škoda velika in da so na terenu vse razpoložljive ekipe, tudi vojaki s stroji. Po potrebi bodo aktivirali gasilske enote iz drugih delov Slovenije, ki niso bili prizadeti v neurjih.

Gasilci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske po ministrovih besedah pospešeno odpravljajo posledice in skušajo čim prej vzpostaviti prevoznost cest. Še vedno je zaprta tudi cesta Črna na Koroškem - Šoštanj, poroča prometno-informacijski center.

»Ključno je, da ni ogrožena nobena hiša in nobeno človeško življenje, drugo se bo uredilo,« je poudaril Šarec. Ljudje so mu sicer med obiskom poročali o posegih v gozdove z vzpostavitvijo gozdnih vlak. »Verjetno to vpliva, kajti drevesne korenine in drevje zemljino vedno zadržujejo,« je pojasnil. Ob tem je dodal, da je veliko mogoče narediti s preventivo in spomnil, da je gradnja na poplavnih območjih močno odsvetovana. Prav tako je treba po njegovih besedah razmisliti o tem, kako upravljati z naravo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste