Povračilo škode

Slovenci smo pri zavarovanjih malce zaspali

Andraž Zupančič
22. 7. 2023, 06.30
Deli članek:

Ob zadnjih neurjih, ko je vreme zagodlo številnim lastnikom nepremičnin in je nastalo veliko škode, so se mnogi znašli pred zahtevno nalogo: kako prijaviti škodo, kako priti do povračila in predvsem kako se hitro spet postaviti na noge.

Bobo
Kar petina nepremičnin pri nas menda ni zavarovana.

Poletje je čas, ko se vreme pogosto razbesni in pokaže zobe, to pa pomeni trpljenje tako človeka kot narave in škoda se meri v milijonih evrov. Ob neurju je seveda najpomembnejše, da poskrbimo za svoje zdravje in življenje, a ko najhuje mine, se začne žalostno preštevanje škode. Poleg gasilcev, vojakov, civilne zaščite, policistov, reševalcev in mnogih drugih stopijo v akcijo tudi zavarovalniški strokovnjaki. Škodo je namreč treba oceniti, da bi se čim prej lahko začela temeljita obnova in bi se življenje oškodovancev čim hitreje vrnilo v ustaljene tirnice.

»Ob množični škodi, ki smo ji priča v zadnjem tednu, strankam sporočamo, naj s prijavo škode ne hitijo, temveč naj najprej zaščitijo sebe in svoje premoženje. Najhitrejši in najpreprostejši način prijave škode je e-prijava,« pravijo na zavarovalnici Generali, sicer pa dodajajo, da lahko stranka še vedno izpolni klasičen obrazec ali obišče najbližji škodni center; ob tako stresnih dogodkih se oškodovanci za pomoč in nasvet pogosto obračajo tudi na zastopnike in agencije oziroma poslovalnice zavarovalnic, kjer dobijo vso potrebno pomoč pri prijavi škode. 

Rok prijave se lahko podaljša

E-prijavo spodbujajo tudi pri zavarovalnici Triglav, sicer pa imajo svoje cenilce tudi na terenu, na določenih območjih celo z mobilno cenilno enoto. »Čeprav za prijavo škode velja tridnevni rok po njenem nastanku, zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi kasnejše prijave. Z oddajo prijave zavarovancem torej ni treba hiteti, razen v primeru, ko gre za žita in druge kmetijske kulture, ki so tik pred žetvijo,« dodajajo na Triglavu.

Sašo Švigelj/M24
Vreme je vse bolj nepredvidljivo.

Že občutek, da tako ranljiva žrtev neurja ni prepuščena sama sebi, včasih pomeni veliko, dejstvo pa je, da je ob takih primerih več kritičnih škodnih območij in da včasih vsi ne pridejo na vrsto takoj. Nad tem se je razburjala tudi bralka, ki je dejala, da so po tem, ko jim je veter odkril streho, v njenem kraju gasilci sicer nekaj časa pomagali, a so, preden bi prišli tudi do njene hiše, sporočili, da jih ne bo več na teren, ker da »niso krovci«. Razumeti je treba seveda obe strani, a zato naj bi bile zavarovalnice tiste, ki podprejo oškodovanca čim hitreje in čim bolj učinkovito.

Fotografirajte in ne zavrzite uničene opreme

Zato na Generaliju še svetujejo, naj oškodovanci takoj, ko je to mogoče in če jim razmere dopuščajo, poskrbijo za omejitev škode. »Uredijo naj si začasno pokrivanje strehe, izčrpajo vodo iz kleti, umaknejo ali zaščitijo pohištvo, naprave ter drugo opremo. S prijavo škode res ni treba hiteti, prav tako ni treba čakati na prihod cenilca pred pričetkom sanacije,« pravijo. Najpomembnejše pa je, da še pred sanacijo fotografirajo posledice, torej kakšna škoda je nastala, in da poškodovane stvari ohranijo do konca obravnave primera oziroma do drugačnih navodil zavarovalnice.

Sašo Švigelj/M24
Uničenih predmetov ne zavrzite, dokler jih ne popiše zavarovalnica.

Enostavnejše sanacije se lahko zavarovanec, tako zavarovalnice, loti tudi sam, cenilec pa pripravi obračun po oceni, ali pa angažira izvajalca in pridobi predračun sanacije ter pošlje v pregled cenilcu. Po potrditvi in izvedenih delih zavarovalnici pošlje še originalni račun. »Ob manjših škodah, kot je denimo poškodba nekaj strešnikov, ogled cenilca na lokaciji niti ni potreben. Dovolj je, da se ob prijavi priloži nekaj fotografij, fotografija celotnega objekta in posameznih poškodovanih delov, prijava pa se lahko opravi tudi po že izvedeni sanaciji,« dodajajo na Generaliju.

Kar vsaka peta nepremičnina ni zavarovana

Lahko bi rekli, da so vremenske težave v zadnjih letih Slovence nekoliko presenetile, saj je po podatkih zavarovalnic še vedno veliko nepremičnin v Sloveniji nezavarovanih, po nekaterih ocenah celo vsaka peta nepremičnina. A kljub temu opažajo, da so se zadeve začele spreminjati. Po mnenju Generalija se ljudje ob takih ekstremnih vremenskih dogodkih začnejo zavedati, da so neurja z viharji, poplavami in točo vse pogostejša. »To govori tudi naša statistika, saj se naše stranke odločajo za primerna zavarovanja premoženja, ki vključujejo tudi ta kritja, tako za avtomobile kot za ostalo večje premoženje, recimo dom in premičnine,« pojasnjujejo.

Slovenci preračunljivi, čeprav jim iznad glave odnaša streho

Vseeno ostajajo Slovenci precej preračunljivi; tisti, ki se odločajo za sklenitev zavarovanja, velikokrat več pozornosti namenijo višini premije kot obsegu zavarovalnega kritja. Niso pozorni, kaj vse je predmet zavarovanja in kaj ne, kje so posamezne stvari zavarovane in za katere nevarnosti. Prav tako po izkušnjah Generalija niso pozorni na višino zavarovalnih vsot in limitov kritij, do katerih so škode zaradi posameznih nevarnosti zavarovane. »V zadnjem času tudi ugotavljamo, da imajo stranke neustrezne zavarovalne vsote glede na aktualne razmere, ki smo jim priča v zadnjih letih, ko so se gradbeni in drugi stroški materiala ter storitev znatno povišali,« dodajajo na Generaliju.

Pri Triglavu pa še pravijo, da je bilo v zadnjih desetih letih glede posledic ekstremnih vremenskih pojavov najbolj kritično v letih 2014, 2017, 2020 in 2022. »Lansko leto je bilo za nas tretje z največ tovrstnih škodnih primerov, sicer pa je povprečna letna ocenjena vrednost škod pri nas skoraj 23 milijonov evrov,« so zapisali pri Triglavu.  

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste