Zdravstvo

Ambulante za neopredeljene smiselne, a le obliž na rano

A.Z./STA
22. 6. 2023, 08.51
Posodobljeno: 22. 6. 2023, 10.51
Deli članek:

Ambulante za neopredeljene je bil smiseln in v tistem trenutku ustrezen ukrep. A dolgoročno to ne more in ne sme biti rešitev. V ZD Ljubljana, Maribor, Koper in Velenje menijo, da so zdaj potrebne sistemske rešitve.

Jure Kljajić
Zdravstveni dom Murska Sobota

Za zdaj imamo 24 ambulant, kjer lahko do zdravstvenih storitev pridejo tudi osebe brez izbranega osebnega zdravnika, a stroka se strinja, da je za ustrezno zdravljenje nujno potreben osebni zdravnik, ki najbolje pozna pacientovo zdravstveno stanje. »V kolikor medicinskega osebja ne bo, pa je vsekakor smiselno, da se ambulanta ohrani in nudi pomoč ljudem, ki jo potrebujejo,« so prepričani v ZD Velenje.

Na seznamu pacientov pri ministrstvu za zdravje je brez osebnega zdravnika več kot 12.000 ljudi, ki obiskuje deset ambulant v Ljubljani, dve v Velenju, po ena ambulanta za neopredeljene pa je v Mariboru, Kopru, Celju, Kočevju, Ribnici, Izoli, Kamniku, Ilirski Bistrici, Črnomlju, Sežani, Domžalah in Piranu.Ena ambulanta je od februarja delovala tudi v Kranju, a so jo maja ob odprtju nove ambulante družinske medicine ukinili.

V ZD Velenje ocenjujejo, da je bil ukrep ambulant za neopredeljene nujno potreben zaradi velikega števila ljudi, ki so ostali brez izbranega zdravnika ali ga niso imeli. Tudi v ZD Maribor, Ljubljana in Koper se jim zdi ukrep smiseln, a le za čas, ko ni dovolj osebnih zdravnikov.

Potrebe po delovanju ambulant različne

Nekateri zdravstveni domovi lahko obdelajo vse svoje neopredeljene bolnike, drugod, kot na primer v Velenju, pa bi potrebovali več takih ambulant, a jih zaradi pomanjkanja kadra ne morejo zagotoviti.

STA
Fotografija je simbolična.

V Ljubljani je v desetih ambulantah za osebe brez izbranega zdravnika skupaj opredeljenih nekaj manj kot 6000 oseb, zaradi pomanjkanja kadra pa so jih odpirali postopoma. V začetku delovanja so, da bi lahko takoj odprli več ambulant, ministrstvo za zdravje pozvali, naj delo v teh ambulantah dovoli tudi zdravnikom iz drugih krajev, samozaposlenim in drugim, a niso bili uslišani.

Ponekod težave s pridobivanjem kadra za delo v ambulantah

V Velenju je bil sprva odziv zaposlenih za delo v ambulantah za neopredeljene pozitiven in velik. Menijo, da k temu ni pripomoglo le visoko plačilo, ampak predvsem občutek zadovoljstva, da lahko nekomu pomagajo. Trenutno interes za delo pada. »Tudi zaposleni se zavedajo, da takšen način dela ni optimalen, da je pomembno in bolj varno, da bolnika vodi en zdravnik, in ne vsakič drug,« so zapisali.

Ob tem so zaposleni utrujeni zaradi dodatnega dela v preteklih mesecih. »Zdi se, da bi dolgoročno, kljub dobremu plačilu, redko kdo vztrajal, dokler bi bila potreba,« so še dodali v ZD Velenje.

Zdravnik in drugi zdravstveni delavci in sodelavci se v njih vključujejo prostovoljno, za uro dela pa zdravniki prejmejo okrog 80 evrov neto, medicinske sestre pa okoli 35 evrov neto.

V ZD Koper in ZD Velenje menijo, da so tudi bolniki zadovoljni z delovanjem ambulant, saj tam dobijo vse, kar bi sicer pri osebnem zdravniku. Vseeno pa so nekateri bolniki nezadovoljni da se zdravniki vedno menjajo in morajo zato vedno znova opisati svoje težave. »Najdejo pa se tudi taki, ki sistem izkoriščajo,« so sporočili iz ZD Velenje.

k.e.
Dermatološka ambulanta

Minister meni, da ambulante kažejo pozitivne rezultate

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so zaposleni v ambulantah za osebe brez izbranega zdravnika od januarja do aprila opravili 4832 delovnih ur. ZZZS pa je za delovanje ambulant v tem obdobju skupaj namenil 1.146.297 evrov.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je prepričan, da so se ambulante »izjemno dobro prijele in kažejo pozitivne rezultate« tam, kjer so potrebne.

Meni, da so ambulante model, kako reševati ostale šibke točke, kot so na primer ambulante za hitre preglede v urgentnih centrih.

Opredelitev na ambulanto za neopredeljene velja eno leto z možnostjo avtomatskega podaljšanja. Če zavarovana oseba v tem času izbere splošnega osebnega zdravnika, opredelitev na ambulanto preneha.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste