Dvorec Rakičan

Priljubljena lokacija je z boni pridelala skoraj milijon evrov

Andrej Bedek, Rok Šavel/Vestnik.si
22. 6. 2023, 06.10
Deli članek:

Direktor pravi, da je preiskava konstrukt, sestavljen iz osebnih in političnih motivov ter usmerjen proti njemu osebno.

Vestnik.si
Kot požar se je pred enim tednom po Pomurju razširila novica, da so policisti preiskovali sedež RIS Dvorec Rakičan.

Dvorec Rakičan, ki je sicer priljubljena lokacija za razne prireditve, trenutno tudi poroke, je bil te dni oblegan iz drugih razlogov. Policisti in kriminalisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota so namreč pod drobnogled vzeli delo Roberta Celca, direktorja zavoda Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan, in minuli četrtek v hišnih preiskavah prečesali dvorec v Rakičanu ter tudi Celčevo stanovanjsko hišo v Černelavcih.

Dejan Bagari, vodja Operativno-komunikacijskega centra PU Murska Sobota, je bil po končanih hišnih preiskavah skop v odgovorih na naša vprašanja. »Potrdimo lahko le, da so kriminalisti in policisti PU Murska Sobota in Maribor izvajali operativne aktivnosti po odredbi okrožnega sodišča v Murski Soboti v zvezi s kaznivimi dejanji gospodarske kriminalitete. Več informacij zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati,« je v uradni izjavi dejal Bagari. Policijski preiskovalci so po naših podatkih že dalj časa preiskovali poslovanje javnega zavoda. Hišni preiskavi v Rakičanu in Černelavcih so menda opravili zaradi zbiranja obvestil, povezanih z domnevnimi nepravilnostmi pri unovčevanju turističnih bonov v RIS Dvorec Rakičan med epidemijo covida-19. Sumijo, da so v zavodu fiktivno prikazovali opravljene prenočitve in storitve, plačane z boni, ki jih v praksi ni bilo. Po neuradnih informacijah naj bi imetniku bona zaračunali fiktivno storitev nočitve z zajtrkom, preostanek denarja, v primeru bona za 200 evrov, pa mu vrnili v gotovini. Policijski preiskovalci menda preiskujejo tudi prelivanje denarja z računov javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan na zasebne račune. 

Celec: »To je bila edina rešitev«

Robert Celec se je na preiskave odzval dan kasneje. Kot je dejal, so mu policisti zasegli mobilni telefon, zato se je odzval šele v petek. V izjavi za javnost je zapisal: »Zaradi covida-19 smo imeli v javnem zavodu RIS Dvorec Rakičan velik izpad prihodkov in edina rešitev, ki smo jo imeli za zagotovitev stabilnega poslovanja, je bilo koriščenje turističnih bonov v Dvorcu Rakičan. Vsi, ki delujemo na področju turizma, smo si prizadevali za pridobitev čim več gostov. Tako so potekale različne akcije po vsej Sloveniji, med drugim tudi pri nas v Dvorcu Rakičan. Če je gost nastanitev pri nas plačal s turističnim bonom, je bil deležen naše akcije 'bon za bon'. Ista akcija je veljala za gotovinsko plačilo. Čisto vsi so možnost storitve, ki so jo plačali, lahko tudi koristili.«

Aleš Cipot
Direktor zavoda Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan Robert Celec.

Nadaljeval je, da je kot direktor v razvoj in delovanje javnega zavoda vložil zadnjih deset let življenja in se trudil, da bi v težkih in negotovih časih, ki jih je prinesla koronska kriza, imeli čim bolj stabilne prihodke, od katerih so odvisna tudi delovna mesta zaposlenih. »Sam se na račun turističnih bonov nisem okoristil in to se mi v preiskavi niti ne očita. Delal sem v dobro javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan, zato sem v aktualni preiskavi, ki je potekala po odredbi okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodeloval in bom tudi v prihodnje sodeloval v najvišji možni meri,« je zatrdil. 

V odzivu je še zapisal, da je preiskava konstrukt, sestavljen iz osebnih in političnih motivov ter usmerjen proti njemu osebno: »Prijavo je namreč podal Silvo Jakob, vidnejši član stranke SDS v Pomurju, ki vodi proti meni osebno vojno, pri čemer ne izbira sredstev. Sam ne mislim sodelovati v tovrstnem obračunavanju iz osebnih in političnih razlogov, ki bi lahko na kakršenkoli način oviralo aktualno preiskavo. Lani se mi je očital preveč izplačan covidski dodatek, kar se je pravnomočno izkazalo za neresnično, verjamem, da bom tudi v tem primeru dokazal pravilnost poslovanja.« 

Jakob deluje v interesu zavoda

Na Celčevo izjavo se je še isti dan odzval Jakob. »Kot član sveta javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan sem zavezan k spoštovanju osnovnih aktov zavoda. Skladno s statutom javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan je svet zavoda eden izmed treh organov zavoda, ki v skladu s 26. členom statuta med drugim nadzira zakonitost dela in poslovanje javnega zavoda. Za svoje delo svet zavoda odgovarja ustanovitelju, ki je Mestna občina Murska Sobota. Med svojim delom smo bili v preteklem letu s strani občinske uprave ustanovitelja pozvani, naj obravnavamo morebitno nezakonitost odpovedi delovnega razmerja eni izmed nekdanjih zaposlenih v zavodu. Verjetno je bil to povod drugim, da so do nas začele prihajati razne informacije. Ker so prejete informacije kazale na morebitne sume kaznivih dejanj, sem v svojem imenu, kot član sveta zavoda, ki ga sestavljajo še Matjaž Durič, Nives Cajnko, Suzana Počič in predsednik Jožef Varga, sume naznanil policiji. Da so bili sumi upravičeni, je pokazala petkova preiskava,« je zapisal Jakob.

Osebni arhiv
Prijavitelj Silvo Jakob.

V izjavi je zapisal tudi, da je kot član sveta zavoda vedno in bo tudi v prihodnje delal v interesu zavoda in zakonitosti njegovega poslovanja. »Ne glede na to, kdo je direktor javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan ali bo to šele postal v prihodnosti. Spoštujem delo vseh, ne glede na njihovo svetovnonazorsko ali drugačno usmerjenost.«

V Dvorcu Rakičan za skoraj milijon evrov bonov

Da so turistični boni največ pripomogli k pozitivnemu poslovnemu rezultatu javnega zavoda, ki je lani ustvaril za okoli 2,8 milijona evrov prihodkov in odhodkov ter poslovno leto sklenil s presežkom v višini dobrih 13 tisoč evrov, navaja direktor Robert Celec tudi v poslovnem poročilu za leto 2022. Podrobnejši podatki, ki smo jih pridobili od finančne uprave, kažejo, da je bilo RIS Dvorec Rakičan na podlagi unovčenih bonov izplačanih skoraj en milijon evrov. Boni so se v dvorcu, ki razpolaga s 54 ležišči, unovčevali v dveh nastanitvenih obratih, v nastanitvenem obratu Eko kampiranje Dvorec Rakičan, v katerem je bilo izplačanih za dobrih 243 tisoč evrov bonov, ter v nastanitvenem obratu Prenočišča Dvorec Rakičan, kjer je bilo izplačanih za več kot 681 tisoč evrov turističnih bonov. Ob tem je bilo na podlagi unovčenih bonov 21, ki so bili namenjeni za gostinstvo, turizem, šport in kulturo, izplačanih še nekaj več kot 61 tisoč evrov. 

Vestnik.si
Kriminalisti in policisti na "kraju zločina".

Na območju Mestne občine Murska Sobota je bilo v celotnem obdobju unovčevanja izplačanih za okoli 1,7 milijona evrov turističnih bonov, od tega je, kot kažejo številke, skoraj 60 odstotkov šlo na račun javnega zavoda, ki ga vodi Celec. Osupljive številke so očitno pritegnile tudi pozornost tržne inšpekcije, ki je bila pristojna za nadzor uporabe bonov, saj je septembra lani v prostorih dvorca potekal inšpekcijski pregled tržne inšpektorice iz murskosoboške območne enote Darje Koren. Kot je navedeno v poslovnem poročilu javnega zavoda, je inšpektorica posebno pozornost posvetila prodajni akciji unovčevanja turističnih bonov in bonov od druge polovice maja 2022 do konca junija, a ob pregledu dokumentacije ni ugotovila nepravilnosti, zato se je inšpekcijski postopek ustavil. Celec, nekdanji član Slovenske demokratske stranke, ki je danes blizu vladajočega Gibanja Svoboda, vodi javni zavod že od leta 2013. Mestni svet soboške občine, ustanoviteljice javnega zavoda, mu je konec leta 2020 prižgal zeleno luč še za tretji zaporedni štiriletni mandat. 

Občina odredila izredno revizijo

Vida Lukač, vodja kabineta soboškega župana Damjana Anželja, je sporočila, da občina ni bila seznanjena s četrtkovimi preiskavami. So pa na Mestni občini Murska Sobota odredili izredno revizijo poslovanja javnega zavoda. »Izredna notranja revizija poslovanja RIS Dvorec Rakičan še poteka, zato do končanega postopka o ugotovitvah revizije ne moremo govoriti,« je bila prav tako skopa v svoji izjavi Lukačeva.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov