Okoliščine in finančne zmožnosti

Najnižja preživnina pet evrov, najvišja 2978 evrov na mesec

Žiga Kariž
21. 6. 2023, 06.13
Deli članek:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti si prizadeva zagotoviti otroškim potrebam primerne preživnine.

Profimedia
Stroške vzdrževanja otroka morata po ločitvi nositi oba starša.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pred dnevi objavilo spletni kalkulator, ki staršem, ki so se odločili živeti ločeno, in socialnim delavcem, ki sodelujejo v ločitvenih postopkih, omogoča lažji izračun primerne preživnine za otroka oziroma otroke. Ob tem so na ministrstvu za delo zapisali, da gre za spletno aplikacijo z opredeljenimi mesečnimi potrebami otroka, ki so opredeljene po posameznih kategorijah: hrana in pijača, obutev in oblačila, stanovanje, zdravstvo, komunikacije, rekreacija in kultura, izobraževanje, prevoz, drugo. Iz aplikacije tako na primer izhaja, da naj bi otrok, star osem let, mesečno potreboval 404 evre (107 evrov za hrano in pijačo, 52,50 evra za obutev in oblačila, 106 evrov za stanovanje, 14,70 evra za zdravstvo, 35,70 evra za komunikacije, 69,70 evra za rekreacijo in kulturo ter 18 evrov za izobraževanje). Izračun je narejen na podlagi minimalnih življenjskih stroškov za otroka (glede na starost), pri čemer kalkulator upošteva indeks cen življenjskih potrebščin in njihovo rast. Stroške sta glede na zakonodajo dolžna nositi oba starša, kar pomeni, da se med njiju delijo glede na življenjske okoliščine in finančne zmožnosti.

Le 5 evrov preživnine

A ob predstavitvi novega spletnega kalkulatorja je marsikoga šokiral podatek, da najnižja izplačana preživnina pri nas znaša komaj 5,36 evra mesečno. Zato smo na ministrstvu za delo preverili, kako visoke so preživnine v Sloveniji.

V Sloveniji je po podatkih iz meseca marca preživnino prejemalo 72.831 otrok. Do te so upravičeni otroci do 18. leta oziroma do zaključka rednega šolanja, oziroma najdlje do 26. leta starosti. Podatki kažejo, da kar 3500 otrok prejema preživnino, nižjo od 20 evrov. Še 1800 jih prejema preživnino, ki je nižja od 40 evrov. Največji del otrok prejema zneske od 120 do 200 evrov, povprečna preživnina pa je 160 evrov. Zanimivi so tudi podatki o najvišji preživnini, ta znaša kar 2978,10 evra na mesec.

Starši se o višini preživnine največkrat dogovorijo na sodišču

Podatki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve kažejo tudi na to, da se večina staršev o višini preživnine dogovori med sodno poravnavo, takih je kar 56.753 od omenjenih 72.831 primerov. Čeprav gre za dogovor med starši, sklenjen pred sodiščem, pa ni malo takih, ki se plačilu izogibajo. Preživninski upravičenci, ki jim zavezanci ne plačujejo preživnine, imajo možnost pri Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu RS zahtevati nadomestilo preživnine. Junija 2023 je bilo nadomestilo preživnine izplačano 3548 otrokom, v letu 2022 pa je bilo za nadomestila preživnin namenjenih skupno 3.668.983,55 evra. 

Zneski so določeni

V primeru preživninskega sklada je nadomestilo preživnine določeno glede na starost otroka in se letno usklajuje. 

Od 1. februarja 2023 znaša:

⦁ za otroka do 6. leta 89,95 evra, 

⦁ za otroka od 6. do 14. leta 98,93 evra, 

⦁ za otroka nad 14. letom 116,92 evra. 

Nizka nadomestila izplačuje tudi sklad

Ko je preživnina nižja od navedenih zneskov, je višina nadomestila preživnine enaka znesku določene preživnine. Najnižje nadomestilo preživnine, ki ga izplačuje preživninski sklad, je trenutno 11,82 evra. Ob tem na skladu izpostavljajo, da gre za preživnino, ki jo je začasno določilo sodišče, za obdobje, ko preživninski zavezanec prestaja zaporno kazen in nima drugega premoženja. 

Najnižje izplačilo je bilo v mesecu maju 7,68 evra. Ob tem so nam na skladu pojasnili, da so nižja izplačila tudi posledica premalo plačanih preživnin s strani preživninskega zavezanca. V tem primeru sklad izplača razliko med pripadajočim nadomestilom preživnine in plačano preživnino s strani preživninskega zavezanca. 

3,6 milijona neplačanih preživnin

Preživninski sklad denar, ki ga namenja preživninskim upravičencem, nato terja od tistega starša, ki bi preživnino moral plačevati. A da je v nekaterih primerih starše skoraj nemogoče  prepričati v plačevanje preživnine, kaže podatek, da eden od upravičencev namesto od starša preživnino prejema od sklada že 19 let. V letu 2022 je sklad izplačal 3.668.983,55 evra nadomestil, vrnjenih pa je dobil 2.349.147,57 evra, torej 1,3 milijona evrov manj.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov