Odpovedali pogajanja

Po interpelaciji vlada na dopust?

Ž.K.
19. 4. 2023, 12.08
Posodobljeno: 19. 4. 2023, 13.58
Deli članek:

Vlada bi morala nadaljevati pogajanja s sindikati glede zdravstvenega plačnega stebra, a so jih odpovedali. Med razlogi tudi prvomajske počitnice.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije je izrazil nezadovoljstvo nad dejstvom, da je vlada enostransko odpovedala pogajanja, ki so bila napovedana za te dni in jih prestavila na 03.05. V obvestilu za javnost, ki ga objavljamo v celoti, so zapisali:

»Po več kot dveh mesecih pogajanj, v katerih še vedno nismo prejeli celovitega vladnega predloga glede odprave anomalij, koncepta ureditve plač in drugih pravic in obveznosti v zdravstvu in socialnem varstvu, nas je vlada včeraj popoldne obvestila, da odpoveduje današnja pogajanja in tudi pogajanja naslednji teden. Naslednja seja naj bi bila sklicana šele v sredo, dne 3. 5. 2023. Kot razlog za današnjo odpoved so navedli interpelacijo Vlade RS v DZ RS, za naslednji teden pa večje število vnaprej javljenih odsotnosti zaradi državnega praznika 27. 4. 2023.

Na sindikalni strani vladno enostransko odločitev o odpovedi pogajanj obžalujemo. Razumemo sicer, da je treba termine pogajanj prilagajati, a hkrati poudarjamo, da z vladne strani nismo prejeli predloga po uskladitvi katerega drugega termina seje. Zato njihovo potezo razumemo kot vladno nerazumevanje pomena iskanja rešitev za ureditev razmer v zdravstvu in socialnem varstvu. Hkrati opozarjamo, da časovna stiska, v kateri se bomo zaradi zamika pogajanj zagotovo znašli, ne bo pozitivno vplivala na kvaliteto dogovorjenega in ne bomo prevzeli breme za nastalo situacijo, saj je odgovornost zgolj in samo na vladni strani.

Reprezentativni sindikati v zdravstvu in socialnem varstvu smo pripravljeni še vnaprej tvorno sodelovati pri postavljanju novega plačnega sistema v zdravstvu in socialnem varstvu znotraj sistema plač v javnem sektorju, ki bo zagotavljal ustreznejše vrednotenje delavseh zaposlenih v dejavnosti, strokovnih delavcev, podpornih služb in direktorjev, hkrati pa poudarjamo, da sta za vsak dogovor potrebna (najmanj) dva.«

Nad potezo vlade so raočarani tudi v sindikatu zdravnikov FIDES. "Nad pogajanji smo razočarani. Od marca se ni nič zgodilo. Konkretnih odgovorov nismo dobili. V rokah nimamo prav nič," je danes v izjavi za medije dejal Damjan Polh, predsednik Fidesa

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste