Močvirnat teren

Ker se na portoroškem letališču ugreza terminal, še ne bo potniških letal

Jan Klokočovnik
11. 4. 2023, 18.15
Posodobljeno: 11. 4. 2023, 19.23
Deli članek:

Poletna letalska sezona je pred vrati, a slovenski letalski promet je vse prej kot v spomladanskih rožicah. Ravno zato je vlada pripravila program za subvencioniranje letalskih linij iz treh slovenskih mednarodnih letališč: Ljubljane, Maribora in Portoroža. Če bodo po zaslugi programa v prvih dveh mestih morda kmalu na voljo dodatne letalske povezave denimo za København ali Berlin, jih v Portorožu tako kmalu verjetno še ne bo.

Tomaž Primožič/FPA
Edini terminal na portoroškem letališču so nameravali prenavljati v hladnejših mesecih, a kaj ko jim je prekrižala načrte narava.

Na letališču Portorož, ki je zaradi svoje geografske lege odlično izhodišče tako za slovenski kot za hrvaški del Istre in bližnji Trst, namreč že več mesecev ne pristajajo potniška letala. Za zdaj na letališču lahko pristajajo zgolj manjša poslovna in zasebna letala, ki imajo do 19 sedežev, in sodijo v tako imenovano splošno letalstvo. Tako bo vsaj dokler ne prenovijo terminala in zagotovijo večje zmogljivosti. “Če bi v trenutnih razmerah na letališču delovalo tudi civilno letalstvo, bi se moral del letalskega prometa ustaviti. To bi bilo zelo neprijetno za potnike, ki bi morali čakati, da iz terminala odidejo drugi potniki. Ravno zato nameravamo terminal prenoviti, da bi postal pretočen za obe vrsti prometa,” pojasnijo v družbi Aerodrom Portorož.

Načrte jim je prekrižala narava

Edini terminal na portoroškem letališču so nameravali prenavljati v hladnejših mesecih, a kaj ko jim je načrte prekrižala narava. Pravzaprav so jim preglavice povzročala mehka, močvirnata tla, zaradi katerih se terminal ugreza. “Zaradi tega smo opravili geomehanske meritve, zdaj pa čakamo na poročilo, na podlagi katerega se bomo odločali, kako bomo nadaljevali s prenovo,” izpostavijo. Poleg tega pa še dodajo, da se s sesedanjem in ugrezanjem infrastrukture - letališče Portorož se namreč nahaja na območju, ki je prepojeno z zastajajočo vodo in le streljaj oddaljeno od sečoveljskih solin - spoprijemajo že vrsto let. “Teren je zelo močvirnat, veliko je tudi mulja. Samo še vprašanje časa je, kdaj bodo začele pokati tudi kanalizacijske in druge cevi,” povejo.

Portoroz.si
Za zdaj na letališču lahko pristajajo zgolj manjša poslovna in zasebna letala, ki imajo do 19 sedežev.

Tudi letos upajo na med in mleko

Čeprav se na državni ravni pritožujejo zaradi okrnjenih letalskih povezav in počasnega okrevanja slovenskega letalskega prometa po pandemiji, so v družbi Aerodrom Portorož s poslovnimi rezultati zadovoljni. Kljub dotrajani infrastrukturi so v lanskem letu izvedli 16.790 operacij (tako vzletov kot pristankov letal), kar je 14 odstotkov več kot v letu poprej, letalskih potnikov, ki so bodisi prileteli bodisi odleteli z letališča pa je bilo 30.743, kar je 12 odstotkov več kot v letu 2021. V lanskem letu so tako prvič presegli število trideset tisoč potnikov. Povečanje letalskega prometa pripisujejo pandemiji koronavirusa, saj se je segment splošnega letalstva med koronsko krizo močno povečal. Z izjemo vrhunca epidemije, ko so bila letala prizemljena, potnikom pa brez tehtnih razlogov ni bilo dovoljeno zapuščati držav, so beležili pozitivne poslovne rezultate, izvemo. Prav zaradi tega, kljub dotrajani infrastrukturi, upajo, da bosta med in mleko tudi letos tekla v potokih. “Čeprav je nedavno schengenski režim začel veljati tudi na hrvaških letališčih, nas ni strah, da bi se zaradi tega zmanjšal promet v slovenskem zračnem prostoru. V Sloveniji so namreč letalska goriva še vedno cenejša kot v sosednji Republiki Hrvaški,” še poudarijo v družbi Aerodrom Portorož.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste