Nesreča na Mali mojstrovki

Dva gornika odpustili v domačo oskrbo, eden ostaja na intenzivni enoti

S.R./STA
11. 4. 2023, 17.34
Posodobljeno: 11. 4. 2023, 17.34
Deli članek:

Prah po nedeljski hudi nesreči na Mali Mojstrovki se še ni polegel. Preiskava zadeve je še v teku, v Združenju gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS) pa medtem opozarjajo na nepravilnosti na področju gorskega vodništva.

Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Reševanje gornikov na Mali Mojstrovki.

Kot je znano, se je po Župančičevi grapi, ki velja za alpinistični vzpon, odpravilo sedem gornikov. Ob izstopu iz smeri jih je presenetil snežni plaz, ki je pet gornikov odnesel približno 100 metrov po grapi navzdol. Na srečo nikogar med njimi ni zasulo. Vseh pet je pristalo v UKC Ljubljana oziroma Splošni bolnišnici Jesenice, pri čemer so trije utrpeli hujše poškodbe. Kot je že na nedeljski novinarski konferenci potrdil podpredsednik GRZS Klemen Belhar, so bili planinci na tečaju varne hoje v gorah, pri čemer je bil vodnik gorski reševalec, a se po njegovih beseda ture ni udeležil v tej funkciji. Odpravo je po poročanju portala N1 organiziralo športno društvo, ki med drugim vodi intenzivne tečaje zimskega gorništva, varnega obiskovanja ferat in turnega smučanja. Ob tem vodja skupine po informacijah portala ni imel licence za gorskega vodnika, ki bi jo za komercialno vodenje moral imeti.

Dva odpustili domov, eden ostaja na intenzivnem oddelku

Iz Splošne bolnišnice Jesenice so danes v domačo oskrbo odpustili oba težje poškodovana gornika. Težje poškodovani pa še ostaja na oddelku za intenzivno terapijo v UKC Ljubljana, so povedali za STA. Med tem so iz policijske uprave Nova Gorica sporočili, da preiskava vseh okoliščin dogodka še ni zaključena. Policija je o dogodku predhodno obvestila tudi preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

"Druge podrobnosti preiskave bomo lahko širši javnosti posredovali po zaključku omenjene preiskave, in sicer ko bodo zbrana vsa dodatna obvestila in ugotovljena vsa dejstva ter okoliščine omenjene nesreče na območju Male Mojstrovke," so še sporočili iz policijske uprave Nova Gorica.

Še vedno zimske razmere

V ZGVS medtem opozarjajo na nepravilnosti na področju gorskega vodništva. "Po informacijah, ki jih je razbrati iz medijev, te skupine ni vodil gorski vodnik oziroma vsaj jaz ne vem, da bi bil to kolega iz našega združenja," se je odzval predsednik Združenja gorskih vodnikov Slovenije Peter Jeromel.

Kaj je šlo narobe pri sobotni odpravi Jeromel težko komentira, poudarja pa, da v naših gorah še vedno vladajo "zelo zimske razmere." V preteklih dneh, dodaja sogovornik, je pihal močan veter, ki je prenašal sneg in gradil zamete, v soboto sta za povrh prevladovali še slaba vidljivost in megla. "Dejstvo je, da so bile razmere precej neugodne," je poudaril.

Ljudem, ki se odpravljajo v gore v okviru vodene ture, Jeromel svetuje, naj se predhodno pozanimajo, ali ima vodnik ustrezno izobrazbo oziroma potrjene licence za vodenje vodenih tur za tekoče leto. Ob tem poudarja, da lahko komercialne ture vodijo gorski vodniki, ki imajo licenco oziroma izpit Združenja gorskih vodnikov Slovenije.

Opažajo nepravilnosti in opozarjajo

"To pa pomeni več kot 80 dni tečajev oziroma izpitov iz raznoraznih tematik, kot so izpiti iz plezanja v snegu, ledu, v skali, vodenja turnega smučanja v domačih gorah in v gorah z ledeniki. V združenju preverimo in usposobimo kandidata za gorskega vodnika tako, da bo sposoben sprejemati ustrezne odločitve in ustrezno voditi svoje goste," je izpostavil.

Jeromel poudarja še, da v združenju pristojne službe že več let opozarjajo na nepravilnosti in na nespoštovanje zakonov na področju gorskega vodništva, ki jih opažajo na terenu. Med glavnimi nepravilnostmi opažajo, da komercialne storitve gorniškega vodenja izvajajo posamezniki brez ustrezne izobrazbe ali licenc, druga nepravilnost pa je, da vodijo večje skupine, kot bi jih morali.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste