Zakoncema sodijo skupaj

Na sojenju za poskus umora v Poljčanah o skrivnostnem "praznem" sporočilu

J.V./STA
11. 4. 2023, 16.55
Posodobljeno: 11. 4. 2023, 17.05
Deli članek:

Z zaslišanjem kriminalistov so danes na mariborskem okrožnem sodišču razčiščevali podrobnosti telefonske komunikacije med obtoženima zakoncema Verhovnik.

Igor Napast/Večer
Obtoženi Aljaž Verhovnik.

V nadaljevanju sojenja Aljažu in Patriciji Verhovnik zaradi obtožb o poskusu umora in pomoči pri tem dejanju januarja lani v Poljčanah so danes na mariborskem okrožnem sodišču zaslišali tri kriminaliste, ki so sodelovali pri zavarovanju mobilnih telefonov. Z njihovimi izpovedbami so razčiščevali podrobnosti telefonske komunikacije med obtoženima.

Kriminalisti so med drugim pojasnili, zakaj je bilo v preiskavi v telefonu Verhovnika po domnevnem kaznivem dejanju zabeleženo poslano prazno sporočilo, v telefonu njegove žene pa ob približno istem času prejeto njegovo sporočilo z motivom dvignjenega palca. Izkazalo se je, da sta bila telefona pregledana z različno programsko opremo, saj kriminalisti v ta namen uporabljajo različne programe. "Vzameš program, ki je v tistem trenutku na razpolago," je pojasnil eden od zaslišanih kriminalistov. Potrdil je, da gre v obeh primerih za isto sporočilo, le da program, s katerim so pregledovali osumljenčev telefon, ni zabeležil poslanega simbola.

Po zaslišanju kriminalistov je sledilo branje dokaznih listin in ogled fotografij, posnetkov varnostnih kamer ter zaseženih predmetov, med drugim noža in oblačil. Po posvetovanju je senat zavrnil predlog obrambe, da bi izvedenec forenzične stroke preveril izjave oškodovanca glede poteka napada, izvedenec klinične psihologije pa bi glede na težave obtoženca v otroštvu pojasnil njegove sposobnosti dojemanja domnevnega kaznivega dejanja in kazenskega postopka. Ocenil je, da postavitev izvedencev ne bi bistveno prispevala k razjasnitvi dogodkov. 

Vesna Lovrec/Večer
Obtožena Patricija Verhovnik.

Dodatno je danes obtoženčev zagovornik predlagal še rekonstrukcijo dogodka in ogled kraja izvršitve domnevnega kaznivega dejanja, a je senat tudi ta predlog zavrnil. Zagovornik je nato predlagal dopolnilno zaslišanje Verhovnika, kar je sodnica preložila na naslednjo obravnavo, predvideno 24. aprila. Za takrat je tožilka napovedala podajo predloga, da sodišče vpokliče izvedenca računalniške stroke, da razjasni še nekatere nejasnosti glede telefonov obeh obtoženih. Če senat ne bo sprejel njenega predloga, bi lahko sledile že zaključne besede strank.

Sojenje se je januarja zaradi spremembe senata začelo znova, od takrat pa ga prvoobtoženi Aljaž Verhovnik spremlja s prostosti. Maja lani je na predobravnavnem naroku sicer priznal, da je 16. januarja lani v Poljčanah z nožem napadel nekdanjega partnerja svoje žene, in bil za poskus umora obsojen na sedem let zapora, a je višje sodišče pozneje razveljavilo sodbo in jo vrnilo prvostopenjskemu sodišču. 

Njegova žena Patricija Verhovnik ni priznala krivde, a se zaradi dolgotrajnega predobravnavnega naroka zanjo še ni začela glavna obravnava, zato je mariborsko okrožno sodišče januarja združilo postopka in tako zdaj zakoncema sodijo skupaj. Verhovnik je tokrat pripravil pisni zagovor, v katerem trdi, da je za napad na oškodovanca Dominika Motalna izvedel šele po klicu policista, k njegovemu takratnemu priznanju pa da so ga pregovorili policisti.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste