Nove plačne lestvice

Na vrhu najprej plače funkcionarjev, potem pa dolgo nič

P.K./STA
3. 4. 2023, 18.48
Posodobljeno: 3. 4. 2023, 19.01
Deli članek:

Vlada je sindikatom javnega sektorja danes predstavila osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema. Kot je napovedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, bodo na tej podlagi skupaj s sindikati iskali konsenz za postavitev novega sistema plač v javnem sektorju. Danes pa so se predvsem dogovorili o načinu dela.

Dreamstime
Štrukelj je dejal, da lahko nastane v plačni lestvici vrzel, kjer bo nekaj funkcionarjev v vrhu lestvice, potem nekaj časa nihče, nato bodo sledili javni uslužbenci.

Ministrica je pojasnila, da se bodo o zakonu usklajevali v okviru delovne skupine, ki se bo sestajala dvakrat tedensko. Ob tem pa bodo po dejavnostih oblikovane delovne skupine za odpravo nesorazmerij, ki se bodo sestajale enkrat na teden. Vsakih 14 dni bodo še centralna pogajanja, torej vladne strani z vsemi reprezentativnimi sindikati, kjer bodo pogledali, kako poteka delo v delovnih skupinah ter poskušali najti rešitve, glede katerih v delovni skupini ne bodo uspeli najti konsenza.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po pogajanjih dejal, da so napovedali konstruktivno sodelovanje pri usklajevanju predloga zakona, ob predpostavki, da se je vladna stran pripravljena o vseh točkah pogovarjati in iskati boljše rešitve. Zadovoljni so, ker jim je po njegovih besedah vladna stran zagotovila, da bo iskala širok konsenz s sindikati javnega sektorja in da se je pripravljena pogajati o praktično vseh vsebinah, ki so predmet zakona.

Vrzel na lestvici

Ministrica glede dogovarjanja s sindikati ostaja optimistična in pričakuje, da bodo "vse orehe uspešno strli". Že zdaj je jasno, da bo ena zahtevnejših vprašanj nova plačna lestvica. Kot je dejal Štrukelj, so opozorili, da lahko nastane v plačni lestvici vrzel, kjer bo nekaj funkcionarjev v vrhu lestvice, potem nekaj časa nihče, nato bodo sledili javni uslužbenci.

Kot je dodal vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, pa za samo presojo implementacije plačne lestvice v tem trenutku pravzaprav manjka ključen del, to je predlog odprave plačnih nesorazmerij, "ki bo tudi dal enega od odgovorov, kako se bodo delovna mesta na to lestvico pravzaprav razvrščala".

Kaj bo s sodniki?

Izhodišča za odpravo plačnih nesorazmerij naj bi vlada obravnavala najpozneje do naslednjega tedna, je napovedala ministrica. Ob zahtevah sodnikov, ki vlado pozivajo k izpolnitvi danih zavez glede mesečnega dodatka k plači, pa ministrica pravi, da so zdaj res zelo aktivno stopili v samo pripravo prenove sistema in del te prenove bodo tudi funkcionarske plače, torej tudi sodniške.

Sašo Švigelj
Sanja Ajanović Hovnik

Sicer pa je na sindikalni strani glede napovedane prenove plačnega sistema še več pomislekov. Počivavšek je izpostavil vprašanje primerljivosti med predvidenimi plačnimi stebri in njihove vsebine. Prav tako ocenjujejo, da so v zakonskem predlogu nejasno definirani nekateri novi elementi plač. Po drugi strani pa je predstavnike zdravniškega sindikata Fides zmotila pripomba ostalih sindikatov, da pričakujejo neko primerljivost med stebri. Kot je dejal predsednik Fidesa Damjan Polh, se ravno zaradi te primerljivosti niso videli v enotnem plačnem sistemu in je bil bil njihov cilj izstop iz njega.

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja po Štrukljevih besedah tudi ugotavljajo, da so predlagana večja pooblastila vlade pri posameznih elementih plačnega sistema, dodatna pooblastila pa dobivajo tudi odredbodajalci, neposredno predpostavljeni. Pri tem je poudaril, da je pravica zaposlenih, da vplivajo na pogoje dela in elemente plač, zato je ta del zakona zanje vprašljiv.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste