Pobalinsko obnašanje

ZD Ljubljana MOL prosi za dodatek za delovno uspešnost za direktorje

M. T. V.
12. 2. 2023, 18.19
Posodobljeno: 12. 2. 2023, 18.34
Deli članek:

Medtem ko jim uhaja osebje in so pacienti brez osebnih zdravnikov, se ljubljanski zdravstveni dom pogovarja o dodatkih na uspešnost.

Sašo Švigelj
ZD Ljubljana

Medtem ko rešujemo javno zdravstvo in je na tisoče pacientov ostalo brez osebnih zdravnikov, ker ti uhajajo v druge, večinoma zasebne ustanove, se Zdravstveni dom Ljubljana z mestnim svetom dogovarja o višini dodatka za delovno uspešnost. Janez Stariha, nekdanji ljubljanski svetnik, je na družbenih omrežjih objavil uradno zaprosilo za soglasje k sklepom Sveta zavoda Zdravstveni dom Ljubljana za določitev višine dela plače za izplačilo redne delovne uspešnosti za direktorico in direktorja, strokovno direktorico ter namestnico direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti, ki so ga tik pred koncem leta na MOL poslali iz ZD Ljubljana. "Da ima direktorica ZD LJ po katastrofalnem poslovnem letu, ko je ZD zapustilo več kot 40 družinskih zdravnikov, ko je brez njih ostalo na tisoče pacientov, ko je slaba organizacija na mrzle ulice poslala na stotine meščanov, jajca mestni svet prosit za dodatek za delovno uspešnost ..." se huduje Stariha.

Gre sicer za izplačilo uspešnosti za leto 2021, ki ga je maja lani potrdil Mestni svet MOL, a soglasja zanj potem ni dal minister za zdravje, ker so bili izračuni višine dodatkov napačni. Višina dela plače direktorja za delovno uspešnost namreč ne sme presegati 5% letnih sredstev za osnovne plače direktorjev – in očitno so takrat zahtevali zakonsko previsok dodatek. "O uspešnosti uslužbenca v MOL odloča mestni svet, ki bi v primeru direktorice ZD moral opravit svojo nalogo in reči ne. Noben od parametrov ne govori v prid dodatku."

Ravno obratno pa je videti v njihovih (samo)ocenah, ki računajo kriterije uspešnosti - te so več kot očitno previsoke, na primer dobili so vse možne točke v poglavjih o zadovoljstvu uporabnikov njihovih storitev in povečanju obsega zdravstvenih storitev - čeprav so bile težave s pomanjkanjem osebnih zdravnikov in nezadovoljstvom pacientov vidne že tedaj, opozarja Stariha. "Tole pa je nekaj kriterijev, ki so jih očitno sfejkali, saj se je odhajanje zdravnikov in nezadovoljstvo zdravnikov in pacientov dogajalo že od 2020 dalje."

"Prositi za kaj takega v situaciji, v kateri ZD LJ je, je najmanj predrzno, če ne pobalinsko. Pobalinsko pa bo tudi pritisniti tipko ZA na naslednji seji mestnega sveta," pravi Stariha.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan