Koroška

Slovenija pozvala Avstrijo k ukrepanju zaradi koroškega podmladka FPÖ

STA
12. 2. 2023, 14.26
Posodobljeno: 12. 2. 2023, 18.09
Deli članek:

Slovenija je Avstrijo v protestni noti pozvala k ustreznemu ukrepanju proti "dejavnosti organizacij, ki imajo za cilj, da slovenskemu prebivalstvu na Koroškem odvzamejo njihovo svojstvo ali njihove pravice kot manjšini". Gre za odziv na mladinsko organizacijo svobodnjakov (FPÖ) na avstrijskem Koroškem, potem ko je ta nedavno na spletu pozivala k ustavitvi "slovenizacije" v tej avstrijski zvezni deželi.

STA
Avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer

Podmladek FPÖ je pred prihajajočimi deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem volivce v objavi na družbenem omrežju Instagram pozval, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele. Objavo so sicer kasneje umaknili s spleta, a je povzročila nemalo razburjenja tako v Sloveniji kot tudi Avstriji.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so v petek opravili pogovor z avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu Avstrije odločno distancirala od omenjene objave. Dan pred tem so poleg tega preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju posredovali verbalno noto avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve.

APA je očitno pridobila vpogled v omenjeno noto in danes poroča, da se Slovenija v njej sklicuje na peti odstavek sedmega člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki pravi, da "se mora dejavnost organizacij, ki merijo na to, da odvzamejo hrvaškemu ali slovenskemu prebivalstvu njegov značaj ali pravice kot manjšine, prepovedati".

Poziv ljudem, da ne volijo določene stranke in s tem zmanjšajo pravico slovenske manjšine, po oceni MZEZ predstavlja "neposredno kršitev" ADP, zato bi morala Avstrija "nemudoma začeti z vsemi potrebnimi koraki v skladu s členom 7 odstavkom 5 državne pogodbe".

Poziv k uveljavitvi 7. člena ADP so na MZEZ za STA zdaj potrdili, a obenem izpostavili, da Avstrije v noti niso pozvali k prepovedi katerekoli politične stranke, kakor je sicer zapisala APA. Od avstrijskih oblasti pričakujejo, "da bodo ustrezno naslovile dejavnosti organizacij, ki imajo za cilj, da slovenskemu prebivalstvu na Koroškem odvzamejo njihovo svojstvo ali njihove pravice kot manjšini". "Pozdravljamo posledičen oster odziv avstrijskih oblasti na nedopustno izkoriščanje slovenske manjšine za namene predvolilne kampanje in pozivamo vse stranke, da se vzdržijo retorike na škodo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem," so na MZEZ še zapisali v današnjem odzivu.

V podmladku FPÖ govorijo o "slovenizaciji" Koroške, medtem ko gre dejansko za nasprotje tega, pravijo na ministrstvu in spomnijo na desetletja asimilacije na avstrijskem Koroškem ter na to, da celo 68 let po podpisu v ADP zapisane manjšinske pravice še vedno niso v celoti izpolnjene. V svojem odzivu na potezo mladinske koroške veje FPÖ so sicer pred dnevi med drugim izrazili pričakovanje, da bodo deželne in zvezne oblasti Avstrije sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan