Proslava v Kočevski Reki

Krkovič obupal nad osamosvojitelji, Janša se niti ni prikazal: "Enostavno, ne grem se več"

S.R./STA
17. 12. 2022, 15.52
Posodobljeno: 17. 12. 2022, 20.52
Deli članek:

Brigadir Tone Krkovič, takratni poveljnik posebne enote slovenske teritorialne obrambe, je še pred proslavo v Kočevski reki sporočil, da zaradi ponižujočega odnosa članov Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in stranke SDS odstopa s funkcij VSO.

Bobo
Nekdaj prijatelja Janez Janša in Tone Krkovič.

V Kočevski reki so namreč danes obeležili 32. obletnico prvega postroja posebne enote slovenske teritorialne obrambe. VSO je danes v spomin na 17. december 1990, "ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski", kot je takrat dejal takratni predsednik vlade Lojze Peterle, v Kočevski Reki organiziralo prireditev z naslovom Prihodnost pripada pogumnim. Slavnostni govornik je bil Jelko Kacin, ki je bil leta 1990 namestnik ministra za obrambo, je poročal spletni portal 24ur.com.

Persona non grata

Krkovič je danes združenju poslal svojo odstopno izjavo s funkcij člana predsedstva in podpredsednika združenja VSO. Kot je razvidno iz izjave, je med razlogi za odločitev navedel, da je bil pod vlado Janeza Janše za Slovensko vojsko označen za "človeka s ceste".

Kot pravi, je potem, ko je v družbi Gen-I postal sodelavec sedanjega premierja Roberta Goloba, takrat direktorja uprave Gen-I, in ko je "stopil aktivno v bran 'depalovaškemu naskoku'", v vodilnih strukturah VSO, postal "persona non grata".

To so po njegovih besedah posamezniki in skupine članov VSO manifestirali na različne načine. Najbolj ga je prizadelo septembra letos na slavnostni seji predsedstva in proslavi na Pristavi, ko se člani predsedstva niso hoteli usesti zraven njega, že prej je na sedežu VSO na sejah predsedstva "obsedel sam".

"Vse to počno ljudje, ki so (verjetno večinoma) člani SDS," pravi Krkovič in dodaja, da jim je na seji predsedstva "pokazal smer" prav predsednik SDS Janez Janša.

"Štirje možje iz tistega časa"

Krkovič je ob tem omenil tožbo Emilije Mrlak, vdove Tonija Mrlaka, ki je med vojno za Slovenijo pilotiral helikopter JNA, ki ga je enota Moris sestrelila, proti njemu ter izplačilo odškodnine Mrlakovi. "S tem je Janez Janša posredno obsodil mene in le pričakujem lahko prihajajoče konsekvence (v sestreljenem helikopterju je bil tudi kopilot JNA Trajče Sibinovski), ker sem kot poveljnik brigade Moris ... takrat ukazal in izvedel sestrelitev," je zapisal Krkovič.

V odstopni izjavi je tudi navedel, da je Peterletu pripomnil, da se je zaradi odnosa vodstva VSO do njega začel zelo slabo počutiti v tej družbi. Peterle mu je dejal, da se bodo danes po proslavi sestali "štirje možje iz tistega časa in si, kot se za soborce vojne za Slovenijo spodobi, na ta pomembni dan temeljito nalili čistega vina". A sestanek je padel v vodo, potem ko je Janša sporočil, da se proslave ne bo udeležil. "Enostavno, ne grem se več," je Krkovič še dodal v odstopni izjavi.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste