Svetovno prvenstvo

Slovenske odbojkarje čaka zahteven test proti Franciji

M.K./STA
27. 8. 2022, 17.21
Posodobljeno: 27. 8. 2022, 17.33
Deli članek:

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo po zmagi proti Kamerunu v prvem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva tokrat pred precej težjo nalogo. Varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja se bodo v nedeljo ob 20.30 v Stožicah pomerili s Francijo, sicer zmagovalko letošnje lige narodov.

Bobo
Slovenska reprezentanca cilja na sam vrh.

Francoski odbojkarji so v prvem krogu v petek ugnali Nemčijo s 3:0 v nizih, vseeno pa ni šlo za gladko zmago. Tako v drugem kot v tretjem nizu so galski petelini močno zaostajali, a se nato v samem zaključku vrnili ter unovčili izkušnje s težkih tekem v zadnjih letih.

Francozi veljajo za eno najboljših reprezentanc na svetu, saj so aktualni olimpijski prvaki in zmagovalci lige narodov. V tem tekmovanju so v zadnjih sedmih letih slavili še dvakrat (2015, 2017), trikrat pa so zasedli še mesto med prvimi tremi. Pred sedmimi leti so bili na EP edinkrat doslej zlati, potem ko so v finalu premagali prav slovensko izbrano vrsto, ki je takrat prvič osvojila srebro. To ji je nato uspelo še na prvenstvih leta 2019 in 2021.

Zmaga na nedeljskem obračunu bi že pomenila napredovanje v osmino finala, a o tem v slovenskem taboru ne razmišljajo. V mislih je zgolj Francija, na klopi katere sedi nekdanji slovenski selektor, Italijan Andrea Giani. Skrivnosti tako ne bo, česar se zaveda tudi romunski strateg na slovenski klopi Gheorghe Cretu.

"Dobro se poznamo. Ne le v reprezentancah, temveč tudi na pomembnih tekmovanjih ter v velikih klubih. Pričakujem, da bosta obe zasedbi točno vedeli, kaj se dogaja na drugi strani. Posledično bo že od samega začetka tekma zelo naporna. Morda bomo morali v kakšnem trenutku poskusiti kaj novega, a moramo v prvi vrsti igrati svojo igro," je prepričan 54-letni slovenski selektor.

Na prvi tekmi proti Kamerunu je opazil še nekaj napak, a je bil s prvo, prelomno tekmo na domačem svetovnem prvenstvu vseeno zadovoljen. Podobno so razmišljali tudi igralci, ki so hitro usmerili misli k obračunu proti Franciji.

"Ključ do zmage bosta tudi dnevna forma ter koncentracija od prve do zadnje točke. Če v ključnih trenutkih izgubiš eno, dve točki, je lahko že preveč. Vsako točko moramo igrati na polno, ne smemo gledati nazaj, kaj smo naredili dobrega ali slabega, kje se nam je pripetila napaka. Biti moramo osredotočeni točko za točko in to lahko odloči zmagovalca," je po tekmi proti Kamerunu dejal Tonček Štern.

Na prvi tekmi je bil najbolj razpoložen med slovenskimi odbojkarji z 18 točkami. Jan Kozamernik je dosegel zgolj dve, a bil znova nepogrešljiv člen srednjega bloka. Mladoporočenec iz Ljubljane komaj čaka na tekmo pred polnimi tribunami v Stožicah.

"Veselimo se takšnih tekem, ko smo pod dodatnim pritiskom. Mogoče bodo oni še pod večjim, saj v tej dvorani res ni lahko igrati. Takšna podpora publike je res fenomenalna in to nas bo še dodatno motiviralo. Moramo biti disciplinirani in ne dopustiti lahkih točk, to nas lahko pripelje do zmage," je dejal 26-letni slovenski odbojkar.

Lani je bil del zasedbe, ki je prvič premagala Francijo. To se je zgodilo v prvem delu lige narodov, ko je po preobratu Slovenija slavila s 3:2 v nizih.

"Premagali smo jo enkrat, v svetovni ligi, vseeno pa smo kar v zaostanku za njimi in mislim da je to idealna priložnost, da jih premagamo. Moramo pa pokazati, da smo dovolj zreli. Veselim se tekme, ki bo dober pokazatelj, kje trenutno smo," je še dodal Kozamernik.

Slovenijo sicer po nedeljskem obračunu proti Franciji čaka še dvoboj z Nemčijo v torek. Slednja se bo v drugem krogu pomerila s Kamerunom.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov